Campanula trachelium

Campanula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Campanula trachelium, beter bekend als netel-, ruig of harig klokje, is een vaste plant uit de klokjesfamilie. Het heeft behaarde, ruwe stengels en bladeren en produceert van juni tot augustus klokvormige, lichtpaarse bloemen. Deze plant kan een hoogte bereiken van 30 tot 80 centimeter en is geschikt voor zowel borders als rotstuinen. Campanula trachelium gedijt het best op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Het is een populaire plant vanwege zijn bloemen die vlinders en bijen aantrekken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Campanula trachelium is een bladverliezende plant en verliest zijn bladeren in de winter. Het is dus geen groenblijvende plant.

  Deze plant is gemiddeld winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen strenge vorst. Deze plant kan dus over het algemeen goed overleven in ons klimaat.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft slechts minimale zorg nodig. Hij kan goed gedijen in de meeste bodemsoorten en is bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Het is een sterke en robuuste plant die weinig problemen zal geven bij het onderhouden.

  Deze plant heeft ongeveer 30 cm ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven tussen andere planten om luchtcirculatie te bevorderen. Zorg ook voor voldoende ruimte onder de grond voor de wortels om te groeien.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een sterke tuinplant die zich goed aanpast aan verschillende lichtomstandigheden. De Campanula trachelium bloeit zelfs nog rijker in halfschaduw.

  De Campanula trachelium heeft gemiddeld 1 tot 2 keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet te nat. In de zomerperiode kan het nodig zijn om vaker water te geven vanwege de hogere temperaturen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die de bloemen bevatten. Het is een ideale keuze voor tuinen die biodiversiteit willen bevorderen. De bloemen van deze plant kunnen een mooie toevoeging zijn aan de tuin en zorgen voor een gezonde omgeving voor bestuivers.

  De plant Campanula trachelium draagt bij aan de biodiversiteit. Het trekt bijen en vlinders aan, waardoor het de diversiteit aan bestuivende insecten in de tuin vergroot. Daarnaast kan het dienen als voedselbron voor verschillende insecten.

  "Het bloeit meestal van juni tot en met augustus. De bloeiperiode duurt ongeveer 6 tot 8 weken."

  Deze plant kan beter gedijen in halfschaduw of schaduwrijke plekken en verdraagt zonlicht minder goed. Het is dus aan te raden om de plant niet bloot te stellen aan te felle zon. Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen behoefte aan wat beschutting tegen de zon.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant. Het consumeren van deze plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, de bloemen en bladeren van deze plant kunnen geluidsgolven absorberen en zorgen zo voor een geluidsdempend effect in de tuin. Het helpt om achtergrondgeluiden te verminderen en een rustige sfeer te creëren. Planten in het algemeen hebben een positieve invloed op de akoestiek in een omgeving.

 • Campanula trachelium kan na de bloei teruggesnoeid worden tot dicht bij de grond om de plant te verjongen en een compacte vorm te behouden. Het is ook mogelijk om in het voorjaar de dode bloemstengels weg te knippen om nieuwe bloei te stimuleren. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien om de plant gezond en bloeiend te houden.

  De Campanula trachelium houdt van regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels te lang in natte grond staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en vermijd bladnatting om schimmelziekten te voorkomen.

  De Campanula trachelium gedijt het best in een goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Het is aan te raden om een speciale potgrond voor tuinplanten te gebruiken, die de plant voorziet van de juiste balans van voeding en water. Zorg ervoor dat de potgrond regelmatig wordt ververst om de plant gezond te houden.

  Deze plant groeit het beste in vochtige en goed doorlatende grond. Een bodem met een neutrale tot lichtzure pH is ideaal voor deze plantensoort. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal voor optimale groei en bloei.

  De plant houdt van een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een goed doorlatende grond, bij voorkeur humusrijk. Bescherm de plant tegen harde wind en zorg voor voldoende vocht.

  Om de winter goed door te komen, is het aan te raden om de grond rond de plant te bedekken met een laag mulch. Dit zorgt voor extra isolatie en beschermt de wortels tegen vorst. Het is ook belangrijk om de plant bij strenge vorst af te dekken met bijvoorbeeld een jute zak of vliesdoek.

  Deze plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant na de bloei om de vorm en groei te bevorderen. Geef de plant jaarlijks voeding om de gezondheid te behouden.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te bemesten om een gezonde groei te bevorderen. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten in het voorjaar en zomer. Vergeet niet om de aanbevolen dosering te volgen en de plant na het bemesten goed water te geven.

  Mulch is een goede manier om de grond rondom deze plant te bedekken. Het helpt om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de grond temperatuur te reguleren. Gebruik organische mulch zoals boomschors of compost voor de beste resultaten.

  De plant houdt van een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,0. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat. Voeg indien nodig compost of turf toe om de zuurgraad van de bodem te optimaliseren.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant is het belangrijk om regelmatig de bladeren en stelen te controleren op aanwezigheid van insecten. Voor preventieve maatregelen kunnen planten ver genoeg uit elkaar geplant worden, zodat insecten zich minder snel verspreiden. Natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes, kunnen ook ingezet worden voor ongediertebestrijding.

 • Omschrijving

  Campanula trachelium, beter bekend als netel-, ruig of harig klokje, is een vaste plant uit de klokjesfamilie. Het heeft behaarde, ruwe stengels en bladeren en produceert van juni tot augustus klokvormige, lichtpaarse bloemen. Deze plant kan een hoogte bereiken van 30 tot 80 centimeter en is geschikt voor zowel borders als rotstuinen. Campanula trachelium gedijt het best op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Het is een populaire plant vanwege zijn bloemen die vlinders en bijen aantrekken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.