Carex conica

Carex

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Carex conica, ook bekend als de zeggekegel, is een sierlijke en compacte grassoort die meestal niet hoger wordt dan 30 cm. De plant heeft dunne, groene bladeren die een kegelvormige bos vormen. Het is een winterharde plant die goed gedijt in vochtige grond en halfschaduwrijke omgevingen. Carex conica is een populaire keuze voor rotstuinen, borders en als bodembedekker. Deze plant is gemakkelijk te onderhouden en vereist weinig verzorging.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn groene bladeren het hele jaar door. Dit maakt hem een mooie toevoeging aan de tuin, omdat hij ook in de winter voor wat kleur en leven zorgt.

  Carex conica is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze tuinplant kan goed tegen koude temperaturen en is geschikt voor het Nederlandse klimaat. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen bij strenge vorst.

  Carex conica is een zeer makkelijke plant in onderhoud. Hij vereist weinig verzorging en kan goed tegen verschillende weersomstandigheden. Deze plant is daarom perfect voor in de tuin.

  Carex conica heeft ongeveer een ruimte van 20 tot 30 centimeter nodig om goed te groeien en zich te ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven tussen de planten om lucht- en lichtcirculatie te bevorderen. Het is aan te raden om de planten niet te dicht op elkaar te planten om gezonde groei te garanderen.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het kan zelfs beter groeien in de schaduw dan in de volle zon. Het houdt van vochtige grond en kan goed gedijen onder bomen of in donkere hoekjes van de tuin.

  Carex conica heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Over het algemeen is het voldoende om ongeveer 1-2 keer per week water te geven.

  Ja, Carex conica trekt vlinders en bijen aan met zijn bloemen. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege zijn aantrekkelijkheid voor bestuivers. Het kan een waardevolle toevoeging zijn voor biodiversiteit in de tuin.

  Ja, "Carex conica" is goed voor biodiversiteit omdat het een bron van voedsel en beschutting kan bieden voor verschillende soorten insecten en vogels. Daarnaast kan de plant ook helpen bij het verbeteren van de bodemkwaliteit en het vasthouden van water. Het is dus een waardevolle toevoeging aan de tuin als het gaat om het bevorderen van biodiversiteit.

  Carex conica bloeit meestal in de maanden mei en juni en de bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Carex conica houdt van een plekje in de halfschaduw tot schaduw en kan verbranden in de volle zon. Het is daarom beter om de plant te beschermen tegen direct zonlicht om verkleuring en beschadiging te voorkomen. Het liefst staat de plant op een plek met gefilterd licht.

  Nee, de plant Carex conica is niet eetbaar. Het is voornamelijk gekweekt als siergras in tuinen en wordt niet gebruikt als voedsel. Het is belangrijk om alleen planten te eten waarvan bekend is dat ze veilig zijn voor consumptie.

  Ja, de Carex conica heeft een geluidsdempend effect vanwege de dichte groei van de bladeren. Dit maakt het een goede keuze voor het verminderen van geluidsoverlast in de tuin of op het balkon.

 • Carex conica moet elk voorjaar tot de grond teruggesnoeid worden om de plant gezond en compact te houden. Verwijder oude en beschadigde bladeren om de groei te bevorderen. Bij het snoeien moet je ervoor zorgen dat de plant niet te kaal wordt, zodat de bladeren voldoende bescherming bieden.

  Geef regelmatig water aan de plant en houd de grond altijd licht vochtig. Zorg ervoor dat de plant niet te nat staat om wortelrot te voorkomen. Geef water aan de plant wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt.

  Carex conica gedijt goed in vochtige potgrond met een goede drainage. Zorg ervoor dat de pot waar de plant in staat gaten heeft voor de afvoer van overtollig water. Gebruik bij voorkeur een potgrond speciaal ontwikkeld voor tuinplanten.

  De bodem moet vochtig en goed doorlatend zijn. Het kan groeien in zowel zure als neutrale grond. Goede afwatering is belangrijk, anders kan wortelrot ontstaan.

  Carex conica groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is. Deze plant gedijt goed in vochtige en voedzame grond.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld een laag bladafval of stro over de plant te leggen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om bevriezing te voorkomen. Winterharde planten hebben over het algemeen geen extra bescherming nodig.

  Carex conica heeft weinig onderhoud nodig en kan goed gedijen in de volle zon of halfschaduw. Regelmatig water geven en bemesten in het groeiseizoen kan de groei en de gezondheid van de plant bevorderen. Het verwijderen van dode bladeren en bloemstengels kan de plant er verzorgd en netjes uit laten zien.

  Voor een goede groei en bloei heeft de Carex conica behoefte aan regelmatige bemesting. Gebruik een organische meststof voor tuinplanten in het voorjaar en zomer volgens de aanbevolen dosering op de verpakking. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid meststoffen die je gebruikt.

  Het gebruik van mulch rond de plant zal de grond helpen vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de plantenstelen wordt geplaatst om verstikking te voorkomen. Vernieuw de mulchlaag jaarlijks voor optimale groeiomstandigheden.

  Carex conica gedijt het beste in een neutrale tot zure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Een bodem die te basisch is kan de groei en gezondheid van de plant belemmeren. Het is daarom belangrijk om de juiste zuurgraad van de bodem te behouden voor een optimale groei.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u gebruik maken van natuurlijke methoden zoals het besproeien met een oplossing van water en zeep of het plaatsen van planten die bekend staan om het afweren van ongedierte. Vermijd chemische bestrijdingsmiddelen, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de plant en het milieu. Regelmatige inspectie en het verwijderen van aangetaste bladeren kunnen ook helpen om ongedierte onder controle te houden.

 • Omschrijving

  Carex conica, ook bekend als de zeggekegel, is een sierlijke en compacte grassoort die meestal niet hoger wordt dan 30 cm. De plant heeft dunne, groene bladeren die een kegelvormige bos vormen. Het is een winterharde plant die goed gedijt in vochtige grond en halfschaduwrijke omgevingen. Carex conica is een populaire keuze voor rotstuinen, borders en als bodembedekker. Deze plant is gemakkelijk te onderhouden en vereist weinig verzorging.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.