Carex pendula

Carex

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Carex pendula, ook wel bekend als hangende zegge, is een sierlijke en decoratieve grassoort die van nature voorkomt in vochtige bossen en moerassen. De plant heeft lange, hangende bladeren die een elegante uitstraling geven aan de tuin. De bloeiperiode valt in de zomer, wanneer Carex pendula kleine bruine bloempjes produceert. Deze plant gedijt het beste op vochtige grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. Carex pendula is een populaire keuze voor tuiniers die op zoek zijn naar een mooie en onderhoudsvriendelijke plant voor vochtige plekken in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Carex pendula is een groenblijvende plant. Deze plant behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar en blijft groen, zelfs in de winter. Het is een ideale keuze voor tuinen die het hele jaar door een groene uitstraling willen hebben.

  Carex pendula is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius en kan dus redelijk goed tegen koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes. Het is aan te raden om de plant bij langdurige kou extra te beschermen met mulch of doeken.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud. Het heeft weinig verzorging nodig en gedijt goed in de meeste tuinomstandigheden. Het kan goed tegen droge periodes en is winterhard.

  Carex pendula heeft een ruime plek nodig in de tuin, met voldoende ruimte om te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht op andere planten staat, zodat hij zich goed kan ontwikkelen. Het is aan te raden om zo'n 50 centimeter tot een meter ruimte vrij te houden voor deze plant.

  Carex pendula groeit het best in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei minder optimaal zijn. Het is aan te raden om de plant op een plek te zetten waar deze voldoende zonlicht krijgt.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Over het algemeen is één keer per week water geven voldoende.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de hangende bloeiaren die vol met nectar zitten. Het is een goede keuze voor tuinen die willen bijdragen aan de voedselvoorziening van deze insecten.

  Ja, de plant Carex pendula draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin door het aantrekken van verschillende insecten en vogels. Het creëert een gevarieerde en natuurlijke omgeving. Het zorgt voor extra voedsel en schuilplaatsen voor dieren.

  Carex pendula bloeit in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven wanneer het erg warm is. In de volle zon zal de plant mooi en gezond groeien.

  Nee, de plant is niet eetbaar voor mensen. Het is voornamelijk bedoeld als decoratieve tuinplant. Het wordt niet aanbevolen om ervan te eten.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap geluid te dempen doordat hij geluidstrillingen absorbeert en weerkaatst. Dit maakt hem ideaal voor het creëren van een rustige en stille omgeving in de tuin.

 • Om deze plant gezond te houden, is het aan te raden om de oude en dode bladeren regelmatig te verwijderen. Snoei in het voorjaar de plant tot aan de grond om de groei te stimuleren. Verwijder uitgebloeide bloemen om de vorming van zaden te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Carex pendula heeft een voorkeur voor vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de plant niet te nat staat om wortelrot te voorkomen. Een mix van potgrond en scherp zand kan helpen bij het verbeteren van de drainage.

  Carex pendula gedijt het beste in vochtige, voedselrijke grond. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en geen water blijft staan. Het toevoegen van compost of organisch materiaal kan de bodemkwaliteit verbeteren voor deze plant.

  Carex pendula gedijt het beste op een vochtige, humusrijke bodem in de halfschaduw. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en regelmatig water krijgt. Het is ook belangrijk om de plant in de winter te beschermen tegen vorst.

  Om te beschermen tegen vorstschade in de winter, kun je de plant bedekken met een laag stro, bladeren of een speciale winterbeschermingsdoek. Zorg ervoor dat de plant niet te nat blijft in de winter, dit kan leiden tot rotten. In het voorjaar, na de laatste vorst, verwijder je de bescherming zodat de plant weer kan groeien.

  Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemen om de plant gezond te houden. Geef de plant af en toe wat meststoffen om de groei te stimuleren.

  Tuinplanten zoals Carex pendula hebben behoefte aan regelmatige bemesting in het groeiseizoen. Gebruik een algemene meststof met een hoger stikstofgehalte om de plant te voeden en gezond te houden. Overbemesting kan echter leiden tot overmatige vegetatieve groei en moet worden vermeden.

  Mulch kan helpen bij het vasthouden van vocht in de grond en het onderdrukken van onkruid. Het kan worden aangebracht rond de basis van de plant, maar laat ruimte vrij rond de stam om verstikking te voorkomen. Verwijder oude mulch en breng jaarlijks een nieuwe laag aan voor de beste resultaten.

  Carex pendula groeit het beste in neutrale tot licht zure bodems met een pH tussen 6 en 7.5. Het is belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aanpassingen te maken om de gezondheid van de plant te bevorderen. Het gebruik van organische meststoffen kan helpen om de pH-waarde van de bodem in balans te houden.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan gebruik worden gemaakt van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. Daarnaast kunnen de aangetaste delen van de plant handmatig worden verwijderd. Het regelmatig controleren van de plant op ongedierte helpt om vroegtijdig actie te ondernemen.

 • Omschrijving

  Carex pendula, ook wel bekend als hangende zegge, is een sierlijke en decoratieve grassoort die van nature voorkomt in vochtige bossen en moerassen. De plant heeft lange, hangende bladeren die een elegante uitstraling geven aan de tuin. De bloeiperiode valt in de zomer, wanneer Carex pendula kleine bruine bloempjes produceert. Deze plant gedijt het beste op vochtige grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. Carex pendula is een populaire keuze voor tuiniers die op zoek zijn naar een mooie en onderhoudsvriendelijke plant voor vochtige plekken in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.