Carlina acaulis

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Carlina acaulis, også kendt som stikkende tidsel, er en flerårig plante, der tilhører kurvblomstfamilien. Denne plante har en roset af stikkende, grågrønne blade og producerer fra sommeren smukke blomsterhoveder med hvide, rørformede blomster. Blomsterhovederne forbliver gode i lang tid, selv efter de er tørret. Carlina acaulis vokser naturligt på klippefyldt, tør jord i bjergområder og er elsket for sit dekorative udseende og medicinske egenskaber. Denne plante tiltrækker også sommerfugle og andre bestøvere, hvilket gør den til en værdifuld tilføjelse til haven.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Ja, denne plante er stedsegrøn. Dette betyder, at plantens blade også forbliver grønne om vinteren. Det er et smukt tilføjelse til din have, da det giver farve året rundt.

  Planten er hårdfør indtil cirka -10 °C. Det er vigtigt at beskytte planten under hård frost. Planten kan godt tåle kolde temperaturer, men har brug for beskyttelse mod ekstrem frost.

  Ja, denne plante er generelt nem at vedligeholde og kræver lidt speciel pleje. Det er vigtigt at give planten regelmæssigt vand og lade jorden tørre godt ud mellem vanding. Derudover kan planten lejlighedsvis have brug for lidt gødning for optimal vækst.

  Planten har brug for cirka 20 til 30 centimeter plads mellem andre planter. Det er bedst at plante den på et solrigt sted i veldrænet jord. Husk at denne plante spreder sig ved hjælp af rodskud.

  Denne plante trives bedst i fuld sol, men kan også trives i let skygge. Generelt set vil væksten dog være mindre optimal i skyggen end i solen. Derfor anbefales det at give planten så meget sollys som muligt for en sund vækst.

  Planten har brug for lidt vand og kan vandes, når jorden føles tør. Det er vigtigt ikke at lade jorden tørre helt ud, men også at undgå at rødderne bliver for våde. Generelt er det tilstrækkeligt at vande én gang om ugen.

  Ja, denne plante tiltrækker sommerfugle og bier på grund af de nektarholdige blomster, den producerer. Det er en værdifuld tilføjelse til en have for at tiltrække disse bestøvere.

  Ja, planten er god for biodiversitet på grund af dens blomster, der tiltrækker insekter, og frø, der giver mad til fugle. At tilføje denne plante til haven kan bidrage til at fremme en sund biodiversitet.

  Planten blomstrer normalt fra juni til september, og blomstringsperioden kan vare op til 2 måneder.

  Ja, denne plante kan godt tåle fuld sol og trives bedst på en solrig placering. Det er vigtigt at give planten tilstrækkeligt med vand i tørre perioder. Denne plante trives godt i en solrig have.

  Nej, planten Carlina acaulis er ikke spiselig. Det er en dekorativ plante til haven og bruges ikke som føde. At spise denne plante kan endda være skadeligt for helbredet.

  Ja, Haveplanter er generelt støjreducerende på grund af deres blade og grene, der absorberer lydbølger. Dit spørgsmål kan muligvis besvares med ja, men generelt er Haveplanter ikke specifikt kendt for deres støjreducerende egenskaber.

 • Det er ikke nødvendigt at beskære planten, medmindre det er af æstetiske formål eller for at fjerne døde blade. Hvis du ønsker at beskære, er det bedst at gøre det i starten af ​​foråret eller efter blomstringen. Sørg for at bruge skarpe og rene beskæresakse for at undgå skader på planten.

  Det er vigtigt at give regelmæssig vanding til denne plante, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden ikke bliver for våd, da dette kan forårsage rodforrådnelse. Giv planten vand ved basen og undgå at sprøjte bladene.

  For denne plante er det vigtigt at sørge for en god drænet pottemuld. Vælg helst en pottemuld, der er specielt egnet til haveplanter. Sørg for, at pottemulden forbliver fugtig, men ikke bliver for våd.

  Denne haveplante trives bedst i godt drænet jord med en neutral pH-værdi. Det er vigtigt, at jorden indeholder tilstrækkelige næringsstoffer og ikke er for fugtig. Sørg for en jord med en god struktur og tilstrækkelig luftighed for optimal vækst og blomstring.

  Planten trives bedst på en solrig placering med veldrænet jord. Det er vigtigt, at planten har tilstrækkelig plads til at vokse og ikke er for tæt på andre planter. Sørg for, at jorden ikke er for fugtig for at undgå rådne rødder.

  Det anbefales at beskytte planten mod frost om vinteren ved at dække den til med blade, halm eller en beskyttelsespose. Sørg for, at jorden har god dræning for at undgå rådne rødder. Det er også muligt at flytte planten ind i en krukke indendørs i de koldeste måneder.

  Planten kræver lidt vedligeholdelse og trives godt i veldrænet jord. Det er vigtigt at give planten regelmæssigt vand, især i tørre perioder. Fjern regelmæssigt døde blade og blomsterhoveder for at holde planten sund.

  Haveplanter har generelt brug for lidt gødning. Det er nok at tilføje organisk gødning om foråret. Pas på med ikke at overdosere planterne, da det kan forårsage skade.

  Mulch er gavnligt for planter som Carlina acaulis, da det hjælper med at holde på vand og undertrykke ukrudtsvækst. Et lag mulch kan også hjælpe med at beskytte rødderne mod ekstreme temperaturer og tilføje næringsstoffer til jorden. Vælg organiske mulchmaterialer som kompost, træflis eller hø til de bedste resultater.

  Denne plante trives bedst i en neutral til let alkalisk jord med en pH-værdi mellem 6,0 og 7,5. Det er vigtigt at sørge for god dræning for at undgå, at rødderne bliver for våde. Tilføjelse af organisk materiale kan hjælpe med at holde jordens surhedsgrad i balance.

  For at bekæmpe skadedyr på denne plante er det vigtigt at udføre regelmæssige inspektioner og fjerne eventuelt tilstedeværende skadedyr manuelt. Derudover kan naturlige fjender som marihøner og gavfluer hjælpe med at bekæmpe skadedyr. Om nødvendigt kan der også anvendes biologiske bekæmpelsesmidler.

 • Beskrivelse

  Carlina acaulis, også kendt som stikkende tidsel, er en flerårig plante, der tilhører kurvblomstfamilien. Denne plante har en roset af stikkende, grågrønne blade og producerer fra sommeren smukke blomsterhoveder med hvide, rørformede blomster. Blomsterhovederne forbliver gode i lang tid, selv efter de er tørret. Carlina acaulis vokser naturligt på klippefyldt, tør jord i bjergområder og er elsket for sit dekorative udseende og medicinske egenskaber. Denne plante tiltrækker også sommerfugle og andre bestøvere, hvilket gør den til en værdifuld tilføjelse til haven.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.