Carum carvi

Overig tuinkruiden

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Carum carvi, også kendt som kommenfrø eller kommen, er en toårig plante, der tilhører skærmplante familien. Planten bliver cirka 30-60 cm høj og har fint fjeret løv og små hvide blomster. Frøene fra Carum carvi bruges ofte som krydderi på grund af deres anissmag. Planten trives godt i solrig, veldrænet jord og blomstrer om sommeren med små skærmbilleder. Kommenfrø bruges ofte som smagsgiver i forskellige retter og har også medicinske egenskaber.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, planten er ikke stedsegrøn og taber sine blade om efteråret. Det er en urteagtig plante, der kommer tilbage hvert år og vokser om foråret og sommeren.

  Carum carvi er hårdfør ned til omkring -15 grader Celsius. Det er en plante, der tåler kulde godt og kan overleve om vinteren. Det anbefales at beskytte planten ekstra godt under hård frost.

  Denne plante er generelt nem at holde, og trives godt på en solrig placering. Den kræver regelmæssig vanding og en frugtbar, veldrænet jord. Det er vigtigt at fjerne visnede blomster regelmæssigt for at holde planten sund.

  Planten har brug for omkring 30 centimeter plads til at vokse og udvikle sig. Sørg for, at der er tilstrækkelig plads mellem planterne for at fremme luftcirkulationen. Tag også hensyn til rodens dybde ved plantning.

  Planten trives bedst på en solrig placering, men kan også vokse i halvskygge. Sørg for tilstrækkeligt lys og vand for at fremme væksten. I fuld skygge vil planten vokse dårligere og producere færre blomster.

  Planten har brug for regelmæssig vanding, ca. 2-3 gange om ugen. Sørg for, at jorden altid forbliver let fugtig, men ikke sjaskende våd. Om vinteren kan vandbehovet være lidt mindre.

  Ja, planten er kendt for deres evne til at tiltrække sommerfugle og bier, og er derfor et smukt tilskud til haven. Det tiltrækker disse nyttige bestøvere og bidrager således til en sund biodiversitet i haven. Det kan også hjælpe med bestøvningen af andre planter i området.

  Ja, planten tiltrækker forskellige insekter, der hjælper med bestøvningen, og er en fødekilde for forskellige dyrearter. At tilføje denne plante til din have kan øge biodiversiteten.

  Planten blomstrer normalt i månederne maj og juni. Blomstringen kan vare cirka 4 til 6 uger.

  Planten kan tåle fuld sol og har brug for mindst 6 timers direkte sollys om dagen for at vokse godt. Det er vigtigt at give planten tilstrækkeligt med vand og lade jorden ordentligt tørre mellem vanding. Dog bør planter i potter beskyttes mod den skarpe eftermiddagssol.

  Ja, frøene og bladene fra denne plante er spiselige og bruges ofte i køkkenet som smagsgiver. Planten bruges også som medicinsk urt på grund af dens fordøjelsesfremmende egenskaber.

  Ja, planten har lyddæmpende egenskaber på grund af bladene og stænglerne, der absorberer lydbølger. Dette kan hjælpe med at reducere støjgener i haven.

 • Carum carvi kan beskæres om foråret for at fjerne døde eller beskadigede grene. Klip også afblomstrede blomster af for at fremme væksten. Ældre planter kan beskæres tilbage om efteråret for at fremme ny vækst.

  Planten har brug for regelmæssigt vand, især i varmt vejr. Sørg for, at jorden altid er let fugtig, men ikke gennemblødt. Giv helst vand ved plantens base for at undgå skimmel.

  Carum carvi har brug for godt drænet pottemuld, gerne beriget med kompost. Sørg for, at pottemulden forbliver let fugtig, men ikke for våd. Vælg en potte med tilstrækkelige drænhuller for at undgå rodflugt.

  Denne plante trives bedst i veldrænet, næringsrig og kalkholdig jord. Sørg for, at jorden ikke er for fugtig for at undgå rododægelse. Det er vigtigt at gøde jorden regelmæssigt for at fremme plantens vækst og blomstring.

  Planten trives bedst på en solrig placering og har brug for veldrænet jord. Det anbefales at placere planten et beskyttet sted for at optimere væksten. I haven er det vigtigt at give planten regelmæssigt vand, især i tørre perioder.

  For at beskytte planten mod kolde vinterforhold kan det være en god idé at lægge et lag muld eller halm rundt om planten. Dette beskytter rødderne og hjælper med at holde på fugtigheden. Derudover er det en god idé først at beskære planten tilbage om foråret.

  Planten har brug for regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Sørg for en solrig placering og veldrænet jord. Fjern ukrudt regelmæssigt og beskær planten efter behov.

  Carum carvi kan lide en næringsrig jord, så det er vigtigt at gøde regelmæssigt. Brug en organisk gødning om foråret for at stimulere væksten. Vær opmærksom på ikke at bruge for meget gødning, da det kan være skadeligt for planten.

  Mulch er nyttig for haveplanter, fordi det beskytter jorden mod udtørring, reducerer ukrudtvækst og regulerer jordens temperatur. Det kan laves af organisk materiale som blade, halm eller kompost. At påføre mulch omkring planter hjælper med at opretholde sunde og godt voksende haveplanter.

  Planten trives bedst i en neutral til let sur jord med en pH-værdi mellem 6,5 og 7,5. Det er vigtigt at kontrollere jordens surhedsgrad regelmæssigt og om nødvendigt justere den med kalk eller svovl. Det anbefales at teste og korrigere jorden årligt for at opretholde optimale vækstbetingelser.

  Carum carvi kan beskyttes mod skadedyr ved regelmæssigt at inspicere planterne for tilstedeværelse af lus, trips og larver. Naturlige fjender som mariehøns og snyltehvepse kan anvendes til at bekæmpe skadedyr. Derudover kan dækning af planterne med fiberdug også hjælpe med at forebygge skadedyrsangreb.

 • Beskrivelse

  Carum carvi, også kendt som kommenfrø eller kommen, er en toårig plante, der tilhører skærmplante familien. Planten bliver cirka 30-60 cm høj og har fint fjeret løv og små hvide blomster. Frøene fra Carum carvi bruges ofte som krydderi på grund af deres anissmag. Planten trives godt i solrig, veldrænet jord og blomstrer om sommeren med små skærmbilleder. Kommenfrø bruges ofte som smagsgiver i forskellige retter og har også medicinske egenskaber.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.