Centaurea macrocephala

Centaurea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Centaurea macrocephala is een vaste plant met grote, heldergele bloemhoofden die lijken op distels. De plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 1,5 meter en heeft grijsgroene bladeren die licht behaard zijn. Centaurea macrocephala is een opvallende verschijning in de tuin vanwege de felgele kleur van de bloemen. De plant bloeit in de zomer en trekt bijen en vlinders aan. Centaurea macrocephala gedijt goed in de volle zon en gedraineerde grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Centaurea macrocephala is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en blijft kaal gedurende de wintermaanden. In het voorjaar groeien er weer nieuwe bladeren aan de plant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Dit betekent dat hij goed bestand is tegen milde tot gematigde vorst. Het is aan te raden om de plant tijdens strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld stro of vliesdoek.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is belangrijk om de plant op een zonnige plek te zetten en af en toe water te geven. Verder kan de plant goed tegen droogte en is het niet nodig om regelmatig te bemesten.

  Voor deze plant is het ideaal om ongeveer 50-60 centimeter ruimte tussen elke plant te laten, zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien. Het is belangrijk om ook rekening te houden met de hoogte van de plant, zodat ze elkaar niet gaan overschaduwen. Houd hierbij de groeipotentie van de plant in gedachten.

  Tuinplanten zoals jij gedijen het best in de volle zon en hebben minimaal zes uur direct zonlicht per dag nodig. In de schaduw groei je minder goed en kan je bloei verminderen. Probeer een plek te vinden met voldoende zonlicht voor de beste resultaten.

  De Centaurea Macrocephala heeft gemiddeld eens per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Geef de plant water als de bovenlaag van de grond droog aanvoelt.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de heldere gele bloemen. Het is een waardevolle plant voor bestuivende insecten in de tuin.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het bloemen heeft die vlinders en bijen aantrekken. Daarnaast kan de plant dienen als voedselbron voor verschillende insecten en kleine dieren. Het zorgt dus voor een gevarieerde en gezonde tuinomgeving.

  Deze plant bloeit van juni tot en met augustus. De bloeiperiode duurt gemiddeld zo'n 2 tot 3 maanden.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Nee, de Centaurea macrocephala is niet eetbaar. Het is een tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn decoratieve bloemen en bladeren. Het consumeren van de plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, als tuinplant kan je helpen om geluid te dempen in de tuin door middel van je bladeren en stelen. Planten kunnen geluidsgolven absorberen en zo voor een rustigere omgeving zorgen. Het plaatsen van meerdere planten kan het geluidsniveau verder verminderen.

 • Om de plant gezond te houden, kan deze na de bloei worden teruggesnoeid. Verwijder dode bloemen en knip lange scheuten terug tot halverwege de plant. Snoei niet te rigoureus, zodat de plant voldoende tijd heeft om zich voor te bereiden op de winter.

  De Centaurea macrocephala heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in een drassige omgeving staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  Zorg voor goed doorlatende potgrond met een pH-waarde van ongeveer 6 tot 7. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen en gebruik een voedingsrijke potgrond voor optimale groei. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig te vervangen of aan te vullen met voedingsstoffen om de gezondheid van de plant te behouden.

  De plant heeft een voorkeur voor goed doorlatende en voedzame grond. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, anders kunnen de wortels gaan rotten. Een lichtzure tot neutrale bodem is ideaal voor deze plant.

  Deze tuinplant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te nat blijft staan om wortelrot te voorkomen. De plant kan ook goed groeien op een beschutte plek in de tuin.

  Om Centaurea macrocephala te beschermen tegen de winterkou, kan er gebruik worden gemaakt van mulch, zoals bladeren of stro, rond de plant. Daarnaast kan een beschermende laag van dennentakken of speciale winterhoezen worden aangebracht. Zorg er ook voor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst intreedt.

  Zorg ervoor dat de plant op een zonnige plek staat met goed doorlatende grond. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant na de bloei om de groei en bloei te stimuleren.

  Tuinplanten zoals Centaurea macrocephala hebben behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven en goed te groeien. Het is aan te raden om in het voorjaar een organische meststof toe te voegen en tijdens het groeiseizoen regelmatig bij te mesten. Vergeet niet om te controleren of de meststof de juiste voedingsstoffen bevat voor bloeiende planten.

  Mulchen is gunstig voor deze plant omdat het helpt bij het vasthouden van vocht, het onderdrukken van onkruidgroei en het verbeteren van de bodemstructuur. Een laag mulch van organisch materiaal zoals compost of boomschors kan in het voorjaar worden aangebracht rond de planten om deze te beschermen en te voeden. Het is belangrijk om de mulchlaag regelmatig te vernieuwen om de plant gezond te houden.

  De zuurgraad van de bodem voor deze plant moet neutraal tot licht alkalisch zijn, met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5 voor optimale groei. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te testen en indien nodig kalk toe te voegen om de zuurgraad te verhogen. Het is ook aan te raden om organisch materiaal toe te voegen om de bodemstructuur te verbeteren.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, kunt u natuurlijke methoden zoals het gebruik van neemolie, insecticidale zeep of een mengsel van knoflook en peper gebruiken. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van plagen en het handmatig verwijderen van ongedierte kan ook effectief zijn. Het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals het regelmatig snoeien en schoonmaken van de omgeving rondom de plant.

 • Omschrijving

  Centaurea macrocephala is een vaste plant met grote, heldergele bloemhoofden die lijken op distels. De plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 1,5 meter en heeft grijsgroene bladeren die licht behaard zijn. Centaurea macrocephala is een opvallende verschijning in de tuin vanwege de felgele kleur van de bloemen. De plant bloeit in de zomer en trekt bijen en vlinders aan. Centaurea macrocephala gedijt goed in de volle zon en gedraineerde grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.