Centaurea montana

Centaurea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Centaurea montana, ook wel bekend als de bergkorenbloem, is een vaste plant met mooie lila-paarse bloemen die lijken op korenbloemen. De plant bloeit vanaf het late voorjaar tot in de zomer en trekt bijen en vlinders aan. Centaurea montana gedijt het beste in goed doorlatende grond en heeft graag een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Deze plant kan tot ongeveer 60 cm hoog worden en is ideaal voor in borders of rotstuinen. Centaurea montana is gemakkelijk te onderhouden en kan worden vermeerderd door deling van de plant in het voorjaar.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Centaurea montana is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een vaste plant die elk jaar opnieuw zal groeien in het voorjaar.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. De vorstbestendigheid kan variëren afhankelijk van de locatie en de omstandigheden van de plant. Het is aan te raden om de plant tijdens strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld bladeren of stro.

  Ja, deze plant is gemakkelijk te onderhouden. Het is een winterharde plant die weinig verzorging nodig heeft en goed gedijt in de meeste bodemsoorten. Het enige wat je hoeft te doen is regelmatig water geven en dode bloemen verwijderen voor een langere bloei.

  Centaurea montana heeft ongeveer 30 tot 40 centimeter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en zich te ontwikkelen. Zorg voor een plek waar de plant voldoende zonlicht en vocht kan krijgen.

  Deze plant groeit het best in de volle zon of halfschaduw en zal minder goed gedijen in de schaduw. Het is daarom aan te raden om de plant op een plek te zetten waar hij voldoende zonlicht ontvangt.

  Deze plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig is, maar niet doorweekt. Pas de frequentie van water geven aan op basis van de weersomstandigheden en de grondvochtigheid.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan met zijn nectarrijke bloemen. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin vanwege zijn aantrekkingskracht op deze bestuivers. Planten zoals deze dragen bij aan de biodiversiteit en het ecosysteem in de tuin.

  Ja, Centaurea montana is goed voor de biodiversiteit omdat het veel nectar produceert en bijen, vlinders en andere bestuivers aantrekt. Daarnaast zorgt het ook voor voedsel en schuilplaatsen voor verschillende diersoorten in de tuin. Het is daarom een waardevolle toevoeging voor de biodiversiteit in uw tuin.

  De plant bloeit van mei tot en met augustus en heeft een bloeiperiode van ongeveer 4 maanden.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke en zonminnende tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Het is aan te raden om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes.

  Ja, de bloemblaadjes van deze plant zijn eetbaar en kunnen worden gebruikt als decoratie in salades of desserts. Het wordt echter niet aanbevolen om de hele plant te consumeren, omdat sommige delen giftig kunnen zijn. Het is altijd het beste om met mate te eten en enkel planten te consumeren waarvan bekend is dat ze veilig zijn voor consumptie.

  Ja, de bloemen van deze plant kunnen geluiden dempen door hun vorm en textuur, waardoor ze kunnen helpen om het geluid in de tuin te absorberen. Dit kan zorgen voor een rustiger en aangenamer buitenklimaat.

 • Het is goed om de plant na de bloei te snoeien om de vorm en vitaliteit te behouden. Verwijder uitgebloeide bloemstelen en dun de plant indien nodig uit. Snoei tot vlak boven de grond om de plant te stimuleren om opnieuw te bloeien.

  Geef regelmatig water aan de plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig. Geef water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Gebruik voor deze plant een goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen voor optimale groei en bloei. Zorg ervoor dat de potgrond niet te vochtig blijft staan om wortelrot te voorkomen. Laat de grond tussen gietbeurten in licht opdrogen.

  Deze plant groeit het best in goed doorlatende grond die vochtig is, maar niet te nat. Zorg ervoor dat de bodem een neutrale pH-waarde heeft en voldoende voedingsstoffen bevat. Vermijd zure of erg compacte grond voor een optimale groei en bloei.

  De plant houdt van een zonnige standplaats en kan ook goed gedijen in halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte bodems. Het is een mooie toevoeging aan borders en rotstuinen.

  Het is aan te raden om de plant tijdens de winterperiode te beschermen tegen strenge vorst door bijvoorbeeld stro of bladeren rond de basis van de plant te leggen. Daarnaast kan een beschermende mulchlaag ook helpen om de wortels te beschermen tegen kou. Het is belangrijk om de plant goed te snoeien voordat de vorstperiode begint om de plant gezond te houden.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in goed doorlatende grond. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Het is raadzaam om de plant elk voorjaar te bemesten voor optimale groei en bloei.

  De Centaurea montana heeft geen specifieke bemestingsbehoeften en kan gedijen in normale tuingrond. Een algemene meststof voor tuinplanten kan worden gebruikt in het voorjaar om de groei te stimuleren. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen om overbemesting te voorkomen.

  Mulchen helpt de bodem vocht vast te houden en onderdrukt onkruidgroei. Het beschermt de wortels van de plant tegen extreme temperaturen en bevordert een gezonde groei. Kies organisch mulchmateriaal zoals compost, stro of boomschors voor het beste resultaat.

  Centaurea montana gedijt het best in een neutrale tot licht zure bodem. Een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,0 is ideaal voor deze plantensoort. Te zure bodems kunnen de groei en bloei van de plant belemmeren.

  Als tuinplant kan Centaurea montana last hebben van ongedierte zoals bladluizen, spintmijten en rupsen. Om ongedierte te bestrijden kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes worden ingezet of kan er gebruik worden gemaakt van biologische bestrijdingsmiddelen. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van ongedierte en snel ingrijpen kan verdere schade voorkomen.

 • Omschrijving

  Centaurea montana, ook wel bekend als de bergkorenbloem, is een vaste plant met mooie lila-paarse bloemen die lijken op korenbloemen. De plant bloeit vanaf het late voorjaar tot in de zomer en trekt bijen en vlinders aan. Centaurea montana gedijt het beste in goed doorlatende grond en heeft graag een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Deze plant kan tot ongeveer 60 cm hoog worden en is ideaal voor in borders of rotstuinen. Centaurea montana is gemakkelijk te onderhouden en kan worden vermeerderd door deling van de plant in het voorjaar.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.