Centranthus ruber

Centranthus ruber

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Centranthus ruber, også kendt som rød valmue, er en flerårig plante, der ofte bruges i haver på grund af dens lyse, røde blomster. Planten kan blive op til 60 cm høj og har en busket vækstform. Centranthus ruber blomstrer fra sen forår til sommer og tiltrækker bier og sommerfugle. Denne plante trives godt i solrig, veldrænet jord og kræver minimal pleje. Centranthus ruber bliver ofte brugt som kantplante eller i stenbede på grund af dens farverige blomster.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, Centranthus ruber er ikke en stedsegrøn plante. Denne plante mister sine blade om vinteren og vokser igen om foråret.

  Centranthus ruber er hårdfør ned til cirka -10 grader Celsius. Derfor er det vigtigt at beskytte planten godt under hård frost. Det bedste er at dække planten med et lag muld eller blade.

  Ja, planten er let at vedligeholde og kræver ikke meget speciel pleje. Det er en stærk og robust haveplante, der trives godt i forskellige jordtyper og lysforhold. Det er et godt valg for nybegyndere i haven eller for folk, der leder efter en vedligeholdelsesvenlig plante.

  Centranthus ruber har brug for en plads på cirka 30 til 60 centimeter bred og høj. Det er en ret kompakt plante, der trives godt i bede eller stenbede. Sørg for, at planten har tilstrækkelig plads til at brede sig og vokse.

  Planten trives bedst i direkte sollys eller halvskygge. I skyggen kan plantens vækst blive reduceret, og blomstringen kan være mindre frodig. Det anbefales at plante planten et solrigt sted for optimal vækst.

  Centranthus ruber har brug for vand cirka en gang om ugen. Sørg for, at jorden tørrer ordentligt mellem vandinger. Pas på, at planten ikke står for vådt.

  Ja, denne plante tiltrækker sommerfugle og bier på grund af nektaren i blomsterne. Det er et populært valg blandt havefolk, der ønsker at fremme biodiversitet i deres have.

  Centranthus ruber er en nektarfyldt plante, der tiltrækker bier og andre insekter og dermed bidrager til biodiversiteten i haven. Planten kan hjælpe med at støtte et sundt økosystem. Den er også attraktiv for sommerfugle og andre bestøvere.

  Planten blomstrer fra maj til august, og blomstringen kan vare op til tre måneder.

  Ja, planten kan godt tåle fuld sol og trives bedst på et solrigt sted i haven. Det anbefales at give planten regelmæssigt vand i varmt vejr.

  Nej, Centranthus ruber er ikke spiselig. Det dyrkes primært som en dekorativ havplante på grund af de farverige blomster. Spiseligheden af planter kan variere, så det er vigtigt altid at være sikker, før du indtager noget.

  Ja, Centranthus ruber har evnen til at dæmpe lyd ved at absorbere lydbølger med sine blade og stængler. Dette kan hjælpe med at reducere lydene udefra og skabe en mere rolig atmosfære i haven. Det er dog vigtigt at indse, at graden af lyddæmpning afhænger af faktorer som plantens størrelse og tæthed.

 • Det er bedst at beskære denne plante om foråret lige efter blomstringen. Fjern de visne blomsterstængler og eventuelle døde grene for at holde planten sund. Klip planten lige over jorden for at fremme ny vækst.

  Giv regelmæssigt vand til denne plante, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden er veldrænet for at undgå rådne rødder. Undgå dog at give for meget vand, da planten trives godt under tørre forhold.

  Centranthus ruber har brug for veldrænet pottemuld. Sørg for, at jorden er let og luftig. Undgå for våde forhold for at forebygge rodæd.

  Planten trives bedst i veldrænet jord med en gennemsnitlig frugtbarhed. Sørg for, at jorden ikke er for fugtig for at undgå rodrot. Tilføj kompost efter behov for at forbedre jordens struktur.

  Denne plante trives bedst på en solrig placering i veldrænet jord. Det er vigtigt, at jorden ikke er for fugtig for at undgå rodskade. Centranthus ruber kan trives godt i åben grund, men kan også plantes i potter eller krukker.

  Haveplanter som disse har generelt brug for vinterbeskyttelse. For at beskytte planten mod frostskader, kan du f.eks. lægge muld omkring basen eller tilføje et lag blade. Det er også en god idé at flytte planten i potter indenfor i de strenge vintermåneder.

  Centranthus ruber kræver lidt vedligeholdelse og trives godt i både sol og halvskygge. Sørg for veldrænet jord og beskær om foråret for at holde planten kompakt. Giv regelmæssigt vand, især i tørre perioder.

  For haveplanter som Centranthus ruber anbefales det at tilføje organisk gødning om foråret for en sund vækst og blomstring. En generel gødning med en afbalanceret sammensætning er passende til denne plantesort. Overgødning bør undgås for ikke at skade planten.

  Mulch kan bruges om at holde på fugt omkring planten og begrænse ukrudtsvækst. Det hjælper også med at regulere jordtemperaturen og holde næringsstoffer på plads. Det er vigtigt at lægge et lag mulch på årligt.

  Den ideelle jord surhedsgrad for denne plante er neutral til let alkalisk. En pH-værdi mellem 6,5 og 7,5 anbefales for optimal vækst og blomstring. Sur jord kan føre til næringsstofmangel og problemer med optagelsen af næringsstoffer.

  Tuinsnegle og bladlus kan udgøre en trussel for denne plante, men de kan bekæmpes med naturlige insektmidler eller ved at bruge naturlige fjender som marihøns. At kontrollere planten regelmæssigt for tegn på skadedyr og manuelt fjerne dem kan også hjælpe med at holde planten sund. Derudover kan plantning af afskrækkende planter i nærheden også hjælpe med at holde skadedyr på afstand.

 • Beskrivelse

  Centranthus ruber, også kendt som rød valmue, er en flerårig plante, der ofte bruges i haver på grund af dens lyse, røde blomster. Planten kan blive op til 60 cm høj og har en busket vækstform. Centranthus ruber blomstrer fra sen forår til sommer og tiltrækker bier og sommerfugle. Denne plante trives godt i solrig, veldrænet jord og kræver minimal pleje. Centranthus ruber bliver ofte brugt som kantplante eller i stenbede på grund af dens farverige blomster.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.