Cerastium tomentosum

Cerastium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cerastium tomentosum, ook bekend als sneeuw-in-de-zomer, is een laagblijvende vaste plant met zilvergrijze behaarde bladeren. De plant produceert kleine witte bloemen die lijken op kleine sterretjes en bloeit in de zomermaanden. Het is een makkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in zonnige tot halfschaduwrijke locaties. Cerastium tomentosum is een goede bodembedekker en kan zowel in de tuin als in potten worden gekweekt. Vanwege zijn winterhardheid en droogtetolerantie is het een populaire keuze voor rotstuinen en borders.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Cerastium tomentosum is niet groenblijvend. Het is een bodembedekker die in de winter zijn blad verliest.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15°C. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst goed te beschermen met bijvoorbeeld mulch of een afdekzeil. In het voorjaar zal de plant weer gaan groeien en bloeien.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden zonder veel aandacht. Regelmatig bemesten en snoeien is voldoende om de plant gezond te houden.

  "Cerastium tomentosum" heeft gemiddeld ruimte nodig om te groeien, ongeveer 20-30 cm tussen elke plant. Het is een bodembedekker die zich snel verspreidt, dus zorg voor voldoende ruimte om overwoekering te voorkomen. Plaats de planten in goed doorlatende grond en zon tot halfschaduw.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs in de volle schaduw gedijen. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed doorlatend is en niet te droog wordt. Ook is het aan te raden om de plant regelmatig te bemesten voor optimale groei.

  De plant heeft wekelijks matig water nodig, vooral tijdens de droge zomermaanden. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten licht vochtig te houden en te voorkomen dat de wortels te nat worden. Het beste is om de grond ongeveer 1-2 keer per week water te geven.

  Ja, deze plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de bloemen die nectar produceren en een goede voedselbron bieden. Het kan helpen bij het aantrekken van deze bestuivers naar je tuin.

  Ja, Cerastium tomentosum is goed voor biodiversiteit omdat het aantrekkelijk is voor bestuivers zoals bijen en vlinders. Daarnaast kan de plant fungeren als schuilplaats voor kleine dieren in de tuin. Tot slot draagt het bij aan de diversiteit van plantensoorten in de tuin.

  Deze plant bloeit meestal van mei tot en met juli. De bloeiperiode duurt gemiddeld ongeveer 4-6 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in zonnige locaties. Het is belangrijk om voldoende water te geven, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  Ja, de plant is eetbaar en wordt vaak gebruikt in salades als decoratieve toevoeging. Het heeft een milde smaak en kan ook worden toegevoegd aan soepen of als garnering op gerechten. Het is belangrijk om de plant uit een schone en niet-vervuilde omgeving te halen voordat hij wordt gegeten.

  Ja, de plant Cerastium tomentosum heeft dichte, zachte bladeren die geluid kunnen dempen wanneer ze in grote aantallen geplant worden.

 • Snoei de plant na de bloei om de vorm en de vitaliteit te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en knip eventueel te lange scheuten terug. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar of najaar.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet drassig. Geef bij voorkeur water in de ochtend of avond om verdamping te verminderen.

  Deze plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond met een licht zure tot neutrale pH. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig, maar niet te nat is. Gebruik een pot met gaten in de bodem om overtollig water af te voeren.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond die vochtig maar niet te nat is. Het is belangrijk dat de bodem kalkrijk is. Vermijd zure grond en zorg voor voldoende voedingsstoffen in de bodem.

  De plant houdt van een zonnige standplaats maar verdraagt ook lichte schaduw. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte grond in de winter. Geschikt voor zowel borders als rotstuinen.

  Je kunt de plant beschermen tegen vorst door een laag mulch of stro rond de plant aan te brengen. Het is ook goed om de plant te beschermen tegen harde wind, bijvoorbeeld door een beschermende afscheiding te plaatsen. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt tijdens droge periodes in de winter.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in de zon tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef regelmatig water tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloeiperiode te verlengen.

  Deze plant heeft weinig voedingsstoffen nodig en gedijt goed in arme grond. Een organische meststof in het voorjaar kan helpen bij de groei en bloei. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en minder bloemen.

  Mulch helpt bij het vocht vasthouden en onkruid onderdrukken. Het zorgt ook voor isolatie tijdens koudere maanden en voegt organisch materiaal toe aan de bodem. Ideaal voor tuinplanten zoals deze.

  Cerastium tomentosum gedijt het best in neutrale tot licht zure bodems met een pH tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te testen en indien nodig aan te passen om de groei van de plant te optimaliseren.

  Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten, kun je gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen zoals roofmijten of lieveheersbeestjes. Ook regelmatig controleren op ongedierte en het handmatig verwijderen ervan kan helpen om de plant gezond te houden. Zorg daarnaast voor een goede beluchting en voldoende water om de plant weerbaarder te maken tegen ongedierte.

 • Omschrijving

  Cerastium tomentosum, ook bekend als sneeuw-in-de-zomer, is een laagblijvende vaste plant met zilvergrijze behaarde bladeren. De plant produceert kleine witte bloemen die lijken op kleine sterretjes en bloeit in de zomermaanden. Het is een makkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in zonnige tot halfschaduwrijke locaties. Cerastium tomentosum is een goede bodembedekker en kan zowel in de tuin als in potten worden gekweekt. Vanwege zijn winterhardheid en droogtetolerantie is het een populaire keuze voor rotstuinen en borders.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.