Ceratophyllum demersum

Overig water-/moerasplant

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ceratophyllum demersum, ook bekend als hoornblad, is een ondergedoken waterplant die voornamelijk in stilstaande of langzaam stromende wateren groeit. Het heeft fijne, vertakte bladeren die in een wervelende patroon rond de stengels groeien. Deze waterplanten hebben geen echte wortels, maar drijven vrij in het water of hechten zich aan de bodem met behulp van kleine haren. Ceratophyllum demersum staat bekend om zijn vermogen om veel zuurstof te produceren en is daarom gunstig voor het watermilieu waarin het groeit. Het wordt vaak gebruikt in aquaria vanwege zijn decoratieve uitstraling en zijn vermogen om water helder te houden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en groeit weer in het voorjaar. Het is een seizoensgebonden plant.

  Deze plant is winterhard tot -15 graden Celsius. Het is raadzaam om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst. Deze plant kan het beste in het voorjaar worden gesnoeid om de groei te bevorderen.

  Ja, deze plant is zeer gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig eisen. Zolang hij voldoende licht en voedingsstoffen krijgt, zal hij goed gedijen in de tuin. Regelmatig snoeien kan helpen om de plant gezond te houden.

  De plant heeft ruimte nodig om vrij te groeien en zich te ontwikkelen, afhankelijk van de grootte van de plant en de groeisnelheid kan dit variëren. Een aanbevolen afstand tussen planten is ongeveer 30 cm tot 60 cm. Zorg dat er voldoende ruimte is voor de wortelgroei en houd rekening met de hoogte en breedte van de plant bij het planten.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduwrijke omgevingen. Het liefst ontvangt hij indirect zonlicht en gedijt goed in de buurt van bomen of andere hogere planten. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat hij voldoende licht krijgt om gezond te blijven.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, maar niet te veel. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden en te voorkomen dat de wortels in water staan. Over het algemeen is het voldoende om de plant eenmaal per week water te geven.

  Ja, deze plant is niet vlinder- en bijenlokkend, omdat het een waterplant is en geen bloemen heeft die vlinders en bijen aantrekken voor bestuiving.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het een goede schuilplaats en voedselbron biedt voor verschillende waterdieren. Daarnaast helpt het ook bij het verbeteren van de waterkwaliteit en zuurstofniveaus in vijvers en meren.

  De plant bloeit van juni tot aan augustus en heeft een bloeiperiode van ongeveer 2 tot 3 maanden.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven als hij in de felle zon staat. Het is een sterke tuinplant die goed kan groeien in zonnige omstandigheden.

  Nee, deze plant is niet eetbaar voor mensen. Het wordt voornamelijk gebruikt in vijvers en aquaria vanwege de zuiverende eigenschappen. Het kan giftig zijn bij consumptie.

  Ja, de plant Ceratophyllum demersum heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege zijn dichte bladeren die geluidsgolven absorberen en reflecteren. Hierdoor kan het geluid in de omgeving van de plant verminderen.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste gebeuren door de lange en dode stelen af te knippen. Dit kan het beste gedaan worden in het voorjaar. Zorg ervoor dat er altijd genoeg bladeren overblijven om de groei van de plant te bevorderen.

  Deze plant gedijt goed in ondiep water en heeft geen extra water nodig, tenzij het waterpeil in het reservoir te laag wordt. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de plant genoeg natuurlijk licht krijgt voor een optimale groei. Het is ook aan te raden om regelmatig de waterkwaliteit te controleren en de plant te snoeien indien nodig.

  Deze plant groeit het beste in vochtige, voedingsrijke potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Voeg eventueel wat organische meststof toe voor extra voeding.

  Deze plant gedijt het beste in voedselrijke bodems met een goede waterkwaliteit. Het is aan te raden om regelmatig te bemesten en de bodem te voorzien van voldoende voedingsstoffen en zuurstof. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en dat er geen wateroverlast ontstaat.

  Deze plant gedijt het best op een plek met veel zonlicht, maar kan ook goed groeien in halfschaduw. Zorg ervoor dat de plant in vochtige grond staat, bijvoorbeeld in een vijver of moeras. Bescherm de plant tegen sterke stroming en zorg voor voldoende zuurstof in het water.

  Ceratophyllum demersum verdraagt temperaturen onder het vriespunt goed en heeft meestal geen winterbescherming nodig. In zeer strenge winters kan het echter nuttig zijn om de plant te bedekken met een laag mulch of bladeren om de wortels te beschermen. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind en vorst.

  Deze plant vereist weinig onderhoud en groeit het beste in een vochtige omgeving. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt en snoei regelmatig dode bladeren om overgroei te voorkomen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te bemesten voor een gezonde groei.

  Deze plant heeft voldoende voedingsstoffen nodig en kan goed gedijen in voedselrijk water. Overbemesting kan leiden tot algengroei en moet daarom vermeden worden. Een gebalanceerde meststof speciaal voor waterplanten kan worden gebruikt indien nodig.

  Mulch kan gebruikt worden als bodembedekker voor deze waterplant, om de grond vochtig en koel te houden. Mulch kan worden aangebracht rond de wortels van de plant om onkruidgroei te voorkomen en voedingsstoffen vast te houden. Het gebruik van mulch kan de gezondheid van de plant bevorderen en de groei stimuleren.

  Ceratophyllum demersum geeft de voorkeur aan neutrale tot licht basische bodems met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5. Te zure bodems kunnen de groei van de plant belemmeren en moeten indien nodig worden aangepast door kalk toe te voegen. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en aan te passen indien nodig.

  Een effectieve manier om ongedierte te bestrijden bij deze plant is door regelmatig de bladeren en stelen te inspecteren op tekenen van plagen. Daarnaast kan het helpen om natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes aan te trekken of om een milieuvriendelijke insectenspray te gebruiken. Het is belangrijk om preventief te werk te gaan en de planten gezond te houden door ze voldoende water en voedingsstoffen te geven.

 • Omschrijving

  Ceratophyllum demersum, ook bekend als hoornblad, is een ondergedoken waterplant die voornamelijk in stilstaande of langzaam stromende wateren groeit. Het heeft fijne, vertakte bladeren die in een wervelende patroon rond de stengels groeien. Deze waterplanten hebben geen echte wortels, maar drijven vrij in het water of hechten zich aan de bodem met behulp van kleine haren. Ceratophyllum demersum staat bekend om zijn vermogen om veel zuurstof te produceren en is daarom gunstig voor het watermilieu waarin het groeit. Het wordt vaak gebruikt in aquaria vanwege zijn decoratieve uitstraling en zijn vermogen om water helder te houden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.