Chelone obliqua

Chelone

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Chelone obliqua, ook wel bekend als de schildpadbloem, is een vaste plant die voornamelijk voorkomt in Noord-Amerika. Deze plant heeft opvallende bloemen die lijken op de snavel van een schildpad, vandaar de naam. De bloemen zijn meestal roze of paars van kleur en bloeien in de zomermaanden. Chelone obliqua groeit het beste in vochtige bodems en houdt van een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Het is een geliefde plant bij bijen, vlinders en andere insecten vanwege de nectarrijke bloemen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend maar verliest zijn blad in de herfst. Het is een bladverliezende tuinplant.

  De plant is winterhard tot minimaal -20 graden Celsius. Deze plant kan zonder problemen de Nederlandse winters overleven. Het is een populaire keuze voor tuiniers vanwege de winterhardheid.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Hij gedijt goed in vochtige grond en heeft regelmatig water nodig. Verder heeft hij weinig speciale zorg nodig.

  Voor deze plant is een ruimte van ongeveer 30 cm breed en 30 cm diep ideaal. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich heen te groeien en te bloeien. Regelmatig snoeien kan nodig zijn om de plant gezond te houden.

  Deze plant groeit het beste in de halfschaduw tot schaduw. Een te zonnige locatie kan leiden tot verbrande bladeren en een minder gezonde groei. Zorg voor voldoende vochtige grond en bescherming tegen felle zon.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen behoefte aan regelmatig water geven, ongeveer 1-2 keer per week. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Zorg er altijd voor dat de grond tussen gietbeurten een beetje opdroogt.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die ze afscheiden. Het is een mooie toevoeging aan een tuin die bijen en vlinders wil aantrekken.

  Ja, de plant is goed voor de biodiversiteit omdat het een voedselbron is voor bijen, vlinders en vogels. Daarnaast kan de plant helpen bij het aantrekken van natuurlijke vijanden van plaaginsecten. Het zorgt dus voor een gezonde en diverse tuinomgeving.

  Deze plant bloeit van juli tot september en de bloeiperiode kan tot wel 6 weken duren.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon, maar kan ook gedijen in halfschaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme periodes. Over het algemeen is de plant vrij robuust en gemakkelijk te onderhouden.

  Nee, deze plant is niet eetbaar voor mensen. Het wordt beschouwd als een decoratieve tuinplant en wordt niet aanbevolen om te consumeren.

  Ja, tuinplanten in het algemeen hebben over het algemeen een beperkte geluidsdempende werking vanwege hun bladeren en takken. Het effect is echter minimaal in vergelijking met speciaal ontworpen geluidsdempende materialen.

 • Om de plant gezond te houden, is het aan te raden om na de bloei de uitgebloeide bloemstelen weg te knippen. Verwijder ook eventueel dood of beschadigd blad om de plant er verzorgd uit te laten zien. Het is niet noodzakelijk om de plant elk jaar te snoeien.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en niet van bovenaf om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om gebruik te maken van goede kwaliteit potgrond. Kies een potgrond die rijk is aan voedingsstoffen en goed drainerend is voor een gezonde groei. Zorg ervoor dat de potgrond regelmatig wordt ververst om de plant van voldoende voeding te voorzien.

  "Chelone obliqua" gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal voor optimale groei. Zorg ervoor dat de bodem niet te zwaar en compact is.

  De plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Het liefst op een plek waar de plant halfschaduw krijgt, maar ook volle zon wordt verdragen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te ontwikkelen.

  . In de winter is het raadzaam om de plant te beschermen tegen vorst door mulch of bladeren rond de wortels aan te brengen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. In koudere klimaten kan het ook nuttig zijn om de plant af te dekken met een doek of speciale winterbescherming.

  Zorg voor een vochtige grond en plant op een plek in de halfschaduw. Knip uitgebloeide bloemen regelmatig af om de bloei te stimuleren. Verwijder in het voorjaar eventuele dode takken en verjong de plant door de oudste takken weg te snoeien.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar organische mest toe te voegen om de groei en bloei te stimuleren. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig wordt verdeeld rond de plant en niet direct tegen de stengels aangebracht wordt. Overbemesting kan schade veroorzaken, dus gebruik de aanbevolen hoeveelheid.

  Mulchen is essentieel voor de bescherming van de wortels van tuinplanten en het vasthouden van vocht in de grond. Een laag mulch kan ook helpen bij het onderdrukken van onkruidgroei en het verbeteren van de bodemstructuur. Kies voor organisch materiaal zoals bladeren, stro, of houtsnippers.

  Chelone obliqua groeit het beste in zure tot neutrale bodems. Het is belangrijk dat de bodem goed gedraineerd is en niet te nat wordt. Een pH-waarde tussen de 5.5 en 7.0 is ideaal voor deze plant.

  Het bestrijden van ongedierte bij deze plant kan gedaan worden door regelmatig controleren op insecten zoals bladluizen en spint. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kunnen helpen bij het bestrijden van deze plagen. Daarnaast is het belangrijk om de plant gezond te houden door voldoende water te geven en de juiste voeding te geven.

 • Omschrijving

  Chelone obliqua, ook wel bekend als de schildpadbloem, is een vaste plant die voornamelijk voorkomt in Noord-Amerika. Deze plant heeft opvallende bloemen die lijken op de snavel van een schildpad, vandaar de naam. De bloemen zijn meestal roze of paars van kleur en bloeien in de zomermaanden. Chelone obliqua groeit het beste in vochtige bodems en houdt van een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Het is een geliefde plant bij bijen, vlinders en andere insecten vanwege de nectarrijke bloemen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.