Chrysosplenium alternifolium

Overig water-/moerasplant

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Chrysosplenium alternifolium, ook bekend als Goudaardbei, is een laagblijvende vaste plant met opvallende ronde bladeren en kleine bloemen in de lente. De bladeren hebben een glanzend groene kleur en groeien in rozetten op lange stelen. De bloemen zijn geelgroen van kleur en vormen dichte trossen aan het einde van de stengels. Deze plant groeit het liefst op vochtige, schaduwrijke plekken zoals langs beken en in vochtige bossen. Chrysosplenium alternifolium is een mooie bodembedekker die kan zorgen voor een groen tapijt in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • De plant "Chrysosplenium alternifolium" is niet groenblijvend. Het is een vaste plant die zijn bladeren verliest in de winter. Het wordt vaak gebruikt als bodembedekker in vochtige, schaduwrijke tuinen.

  Chrysosplenium alternifolium is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen strenge vorst en natte omstandigheden in de winter. Het is aanbevolen om de plant in de winter af te dekken met een laagje bladeren of mulch.

  Ja, deze plant is gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke bodembedekker die goed gedijt in vochtige en schaduwrijke omgevingen. Regelmatig water geven en af en toe bemesten is voldoende voor een gezonde groei.

  Deze plant heeft gemiddeld ongeveer 30 cm ruimte nodig om goed te groeien. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte rondom de plant is zodat hij zich kan verspreiden. Het is aan te raden om de plant niet te dicht bij andere planten te plaatsen.

  Ja, Chrysosplenium alternifolium groeit goed in de schaduw. Het is een schaduwminnende plant die gedijt in vochtige, beschutte omgevingen. Het is daarom perfect geschikt voor schaduwrijke tuinen en bosrijke gebieden.

  Chrysosplenium alternifolium heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Over het algemeen wordt aanbevolen om de plant 1 tot 2 keer per week water te geven.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de kleine gele bloemen die insecten aantrekken met hun nectar. Het is een mooie toevoeging aan een tuin waar vlinders en bijen welkom zijn.

  Ja, de plant draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin door insecten en kleine dieren aan te trekken met zijn bloemen en bladeren. Het creëert ook een gevarieerde habitat voor verschillende soorten organismen en draagt zo bij aan een gezond ecosysteem.

  De plant bloeit van maart tot en met mei en de bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Deze plant kan beter tegen schaduwrijke plekken dan tegen volle zon. Het is daarom aan te raden om de plant op een plek te zetten waar hij niet de hele dag direct zonlicht ontvangt. Het liefst staat de plant op een plek met wat meer schaduw.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant voor consumptie te gebruiken, omdat het mogelijk giftig kan zijn. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant.

  Ja, deze plant heeft geluidsdempende eigenschappen. Het dichte bladerdak absorbeert geluidsgolven en kan helpen om geluid te verminderen. Hierdoor kan de plant een bijdrage leveren aan een rustige omgeving.

 • Je hoeft deze plant niet te snoeien, tenzij je dode of beschadigde bladeren wilt verwijderen. Het is het beste om dit soort planten met rust te laten en ze te laten groeien zoals ze willen. Als de plant te groot wordt, kun je ervoor kiezen om delen van de plant te verwijderen om de grootte te beheersen.

  Deze plant houdt van vochtige grond, dus geef regelmatig water zodat de grond niet uitdroogt. Zorg ervoor dat de wortels niet constant in een plas water staan, omdat dit kan leiden tot wortelrot. Het is belangrijk om de plant in de gaten te houden en water te geven wanneer de grond droog aanvoelt.

  Voor deze plant is een vochtige potgrond met een goede drainage belangrijk. Zorg ervoor dat de potgrond niet uitdroogt, maar ook niet te nat wordt. Gebruik bij voorkeur een potgrond speciaal voor tuinplanten.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet vochtig en humusrijk zijn. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet teveel vocht vasthoudt. Een voedzame bodem zal bijdragen aan de gezonde groei en bloei van deze plant.

  Deze plant gedijt het best op een vochtige standplaats, bij voorkeur in de schaduw of halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te droog wordt. Het is een geschikte plant voor in een vochtige border of langs de rand van een vijver.

  Zorg voor een goede winterbescherming door de plant af te dekken met bladeren of stro. Dit kan helpen om de plant te beschermen tegen vorstschade. Het is ook aan te raden om de plant op een beschutte plek te planten om hem extra te beschermen tegen de kou.

  De plant vereist weinig onderhoud en gedijt het beste in vochtige, humusrijke bodem met gefilterd zonlicht. Regelmatig water geven is essentieel om de grond vochtig te houden. Snoei dode bladeren en bloemen regelmatig om de plant gezond te houden.

  Voor tuinplanten is het aan te raden om in het voorjaar en de zomer regelmatig mest te geven, bijvoorbeeld met universele meststof. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig wordt verdeeld rond de wortels van de plant. Te veel mest kan leiden tot verbranding van de wortels, dus houd de dosering in de gaten.

  Mulchen rond de plant kan helpen om vocht vast te houden, onkruidgroei te verminderen en de bodemtemperatuur te reguleren. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladeren of stro als mulch. Pas op dat de mulch niet direct tegen de stengels van de plant wordt geplaatst om rotting te voorkomen.

  Chrysosplenium alternifolium groeit het beste in vochtige grond met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Een bodem met een pH tussen 6,0 en 7,0 is ideaal voor deze plantensoort. Zorg voor een goede drainage om wateroverlast te voorkomen.

  Het is belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op tekenen van schade door ongedierte, zoals vraatsporen of verkleurde bladeren. Indien nodig kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrine worden gebruikt om het ongedierte te elimineren. Verwijder ook regelmatig eventuele dode bladeren of plantenresten om ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  Chrysosplenium alternifolium, ook bekend als Goudaardbei, is een laagblijvende vaste plant met opvallende ronde bladeren en kleine bloemen in de lente. De bladeren hebben een glanzend groene kleur en groeien in rozetten op lange stelen. De bloemen zijn geelgroen van kleur en vormen dichte trossen aan het einde van de stengels. Deze plant groeit het liefst op vochtige, schaduwrijke plekken zoals langs beken en in vochtige bossen. Chrysosplenium alternifolium is een mooie bodembedekker die kan zorgen voor een groen tapijt in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.