Cicerbita alpina

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cicerbita alpina, ook wel bekend als Alpenstreepzaad, is een vaste plant die voorkomt in bergachtige gebieden van Europa en Azië. Deze plant groeit tot zo'n 60 cm hoog en heeft smalle lancetvormige bladeren. De bloemen zijn paarsblauw van kleur en vormen dichte bloemhoofdjes aan het einde van de stengels. Cicerbita alpina gedijt goed op vochtige, zandige en kalkrijke bodems en wordt vaak aangetroffen langs bosranden en bergweiden. Deze plant trekt ook vlinders en bijen aan vanwege de nectar die de bloemen produceren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • De plant Cicerbita alpina is niet groenblijvend. De bladeren van deze plant zullen meestal afvallen in de herfst en terugkomen in het voorjaar. Het is dus een bladverliezende plant.

  "Cicerbita alpina" is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze plant kan dus redelijk koude temperaturen verdragen. In strenge winters kan het wel aan te raden zijn om extra bescherming te bieden.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig specifieke zorg. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed gedijt in verschillende bodemsoorten en standplaatsen. Regelmatig water geven en bemesten in het groeiseizoen zal de plant helpen gedijen.

  Voor deze plant is een ruimte nodig van ongeveer 30 tot 40 centimeter in de breedte en diepte. Zorg voor voldoende ruimte tussen andere planten en obstakels om de groei niet te belemmeren. Houd rekening met de verticale groei van de plant en zorg dat er voldoende ruimte boven de plant is.

  Ja, Cicerbita alpina groeit goed in de schaduw. Het is een plant die weinig zonlicht nodig heeft om te gedijen. Het is daarom een goede keuze voor schaduwrijke tuinen.

  Tuinplanten hebben over het algemeen ongeveer 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van het weer en de bodemomstandigheden. Het is belangrijk de grond altijd lichtvochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Geeft in drogere periodes wat vaker water.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de aantrekkelijke bloemen die nectar bevatten. Het is een goede keuze voor tuinen die deze insecten willen aantrekken.

  Ja, deze plant trekt diverse insecten en vogels aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast kan de plant dienen als voedselbron voor verschillende dieren. Tenslotte helpt het creëren van een gevarieerde tuin met diverse plantensoorten de biodiversiteit te bevorderen.

  De plant bloeit in de maanden juni, juli en augustus en de bloeiperiode kan 4 tot 6 weken duren.

  De plant houdt van een standplaats in de volle zon, mits de grond voldoende vochtig is. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral bij warm weer. De plant kan goed gedijen in de volle zon, zolang er maar voldoende water beschikbaar is.

  Ja, de bladeren van deze plant zijn eetbaar en worden gebruikt in salades of als groente in gerechten. Het is belangrijk om de plant te plukken op een schone locatie, weg van vervuiling en pesticiden. Indien je niet zeker bent, raadpleeg dan een expert voordat je de plant consumeert.

  Als Tuinplant valt de plant onder de categorie geluidsdempend. De bladeren van deze plant kunnen geluidsgolven absorberen en reflecteren, waardoor het geluid wordt gedempt. Het wordt vaak aanbevolen om deze plant in stedelijke gebieden te planten voor het dempen van omgevingsgeluiden.

 • Deze plant hoeft niet regelmatig gesnoeid te worden, tenzij er dode of beschadigde takken zijn. Verwijder deze takken in het voorjaar om de plant gezond te houden. Overmatig snoeien kan de groei van de plant belemmeren en bloei verminderen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes of warme zomerdagen. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de plant in drassige grond staat. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te minimaliseren.

  Voor Tuinplanten zoals deze is het belangrijk om te groeien in goed doorlatende potgrond. Kies een potgrond die rijk is aan voedingsstoffen en zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt. Het regelmatig controleren van de vochtigheid van de potgrond is essentieel voor een gezonde groei van de plant.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig is, maar niet te nat. Zorg voor een pH van neutraal tot licht zuur voor optimale groei.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot licht beschaduwde standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte of te droge omstandigheden. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Tuinplanten zoals Cicerbita alpina hebben extra bescherming nodig tijdens de wintermaanden. Dit kan door de plant te bedekken met mulch, stro of bladeren om de wortels te beschermen tegen vorst. Daarnaast is het belangrijk om de plant tijdens koude periodes goed water te geven en te zorgen voor een beschutte locatie.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en heeft regelmatig water nodig. Het is belangrijk om dode bloemen regelmatig te verwijderen om de groei te bevorderen. Af en toe bemesten zal de plant helpen gezond te blijven.

  Voor tuinplanten geldt over het algemeen dat ze eens in de zoveel weken bemest moeten worden voor gezonde groei en bloei. Kies voor een meststof speciaal voor bloeiende planten en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering. Gebruik bij voorkeur organische meststoffen om het bodemleven te stimuleren en de plant op natuurlijke wijze te voeden.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht en het reguleren van de temperatuur van de grond rondom de plant. Het kan ook onkruid onderdrukken en voedingsstoffen toevoegen aan de bodem. Mulch kan bestaan uit organisch materiaal zoals houtsnippers, stro, bladeren of compost.

  De plant gedijt goed in zure bodems met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen. Een te hoge pH-waarde kan de groei van de plant negatief beïnvloeden.

  Voor deze plant is het belangrijk om regelmatig te controleren op plagen zoals bladluizen, trips en slakken. Dit kan worden voorkomen door regelmatig te besproeien met een milieuvriendelijke zeepoplossing of door natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes te introduceren. Het is ook aan te raden om regelmatig de plantenstelen en bladeren schoon te maken om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Cicerbita alpina, ook wel bekend als Alpenstreepzaad, is een vaste plant die voorkomt in bergachtige gebieden van Europa en Azië. Deze plant groeit tot zo'n 60 cm hoog en heeft smalle lancetvormige bladeren. De bloemen zijn paarsblauw van kleur en vormen dichte bloemhoofdjes aan het einde van de stengels. Cicerbita alpina gedijt goed op vochtige, zandige en kalkrijke bodems en wordt vaak aangetroffen langs bosranden en bergweiden. Deze plant trekt ook vlinders en bijen aan vanwege de nectar die de bloemen produceren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.