Actaea japonica

Actaea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Actaea japonica, ook wel bekend als de Japanse boterbloem, is een overblijvende plant die behoort tot de Ranunculaceae familie. Deze plant heeft opvallende, witte bloemen die in de zomer bloeien en een aangename geur verspreiden. De bladeren van de Actaea japonica zijn groot en diep ingesneden, wat zorgt voor een decoratieve uitstraling in de tuin. Deze plant houdt van een vochtige bodem en een plekje in de halfschaduw. Actaea japonica staat bekend om zijn aantrekkelijkheid voor bijen en vlinders, waardoor het een populaire keuze is voor bijentuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Actaea japonica is niet groenblijvend. Het blad van deze plant zal in de wintermaanden afvallen. Het is dus een bladverliezende tuinplant.

  De plant is winterhard tot -10 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant tijdens strenge vorst extra bescherming te bieden. Planten die minder winterhard zijn, kunnen vorstschade oplopen.

  Actaea japonica is een plant die weinig onderhoud vergt en goed gedijt in vochtige, vruchtbare grond. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende zonlicht. jedoch, de plant heeft geen speciale verzorging nodig om gezond te blijven.

  Actaea japonica heeft doorgaans een ruimte nodig van ongeveer 60-80 cm breed en 60-80 cm diep om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven zodat deze zich goed kan ontwikkelen en niet belemmerd wordt door andere planten in de tuin. Het is aan te raden om de plant op een zonnige tot halfschaduwrijke plek te plaatsen voor optimale groei.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een uitstekende keuze voor donkere delen van de tuin. Het zal gedijen en gezond blijven met weinig tot matig licht.

  Tuinplanten zoals Actaea japonica hebben over het algemeen één of twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet te nat. Controleer regelmatig de grond voordat je water geeft.

  Ja, de plant staat erom bekend vlinders aan te trekken met zijn bloemen. Daarnaast kan het ook bijen aantrekken vanwege de nectar die het produceert. Het is dus een aantrekkelijke plant voor bestuivers in de tuin.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit aangezien het nectar en stuifmeel levert voor bestuivers zoals bijen en vlinders. Daarnaast biedt het ook beschutting voor kleine dieren in de tuin. Tot slot draagt het bij aan een gevarieerd ecosysteem in de tuin.

  De plant bloeit meestal in de maanden juni en juli. De bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ja, de Actaea japonica kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk dat de grond goed vochtig blijft in periodes van felle zon. Het is een sterke tuinplant die goed kan omgaan met direct zonlicht.

  Nee, de plant is niet eetbaar en kan zelfs giftig zijn voor mensen en dieren. Het wordt afgeraden om delen van de plant te consumeren.

  Ja, de plant heeft de mogelijkheid om geluid te dempen, waardoor het een uitstekende keuze is voor het toevoegen van rust en stilte aan een tuin of buitenruimte.

 • De plant kan in het voorjaar worden gesnoeid om dood hout en oude bloemstelen te verwijderen. Het is belangrijk om de plant niet te kort te snoeien, omdat dit de bloei kan beïnvloeden. Regelmatig licht snoeien zorgt voor een gezonde en compacte groei.

  Geef regelmatig water aan de plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels constant in het water staan. Geef bij voorkeur water in de ochtend of avond om verdamping te minimaliseren.

  Gebruik voor deze plant een goed doorlatende potgrond, bijvoorbeeld met toegevoegde compost of vermiculiet. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat, om wortelrot te voorkomen. Geef de plant regelmatig voeding voor een gezonde groei.

  De plant gedijt het beste in een vochtige, humusrijke bodem. De bodem mag goed doorlatend zijn en licht zuur tot neutraal van pH. Zorg voor voldoende organisch materiaal in de bodem voor optimale groei en bloei.

  Deze plant gedijt het beste op een vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind om beschadiging te voorkomen. Het is een goede keuze voor een standplaats in een border of langs een vijver.

  Het is belangrijk om deze plant goed te beschermen tegen vorst in de winter. Dit kan door de plant af te dekken met een dikke laag mulch of bladeren. Ook kan een beschermende doek of folie over de plant worden geplaatst om vorstschade te voorkomen.

  Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Verwijder dode bladeren en bloemen om de plant gezond te houden. Geef in het voorjaar wat organische meststof om de groei te bevorderen.

  De plant heeft behoefte aan een voedzame bodem en kan baat hebben bij een bemesting in het voorjaar. Gebruik een organische meststof om de groei en bloei van de plant te bevorderen. Let op dat je niet te veel meststof gebruikt, dit kan schade aanrichten aan de plant.

  Mulch zorgt ervoor dat de grond vochtig blijft en helpt onkruidgroei te verminderen. Het is belangrijk om een laag mulch van 5-10 cm aan te brengen rondom de plant. Gebruik organisch materiaal zoals compost, boomschors of houtsnippers.

  De plant gedijt het beste op een licht zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met organische materialen zoals compost of turf. Het is aan te raden om de bodem pH elk jaar te meten om ervoor te zorgen dat de plant optimaal kan groeien.

  Een effectieve manier om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant is het regelmatig controleren op tekenen van plagen zoals bladschade of gekrulde bladeren. Indien nodig kunnen biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden worden ingezet om het probleem aan te pakken. Het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals het schoonhouden van de omgeving en het verwijderen van aangetaste delen van de plant.

 • Omschrijving

  Actaea japonica, ook wel bekend als de Japanse boterbloem, is een overblijvende plant die behoort tot de Ranunculaceae familie. Deze plant heeft opvallende, witte bloemen die in de zomer bloeien en een aangename geur verspreiden. De bladeren van de Actaea japonica zijn groot en diep ingesneden, wat zorgt voor een decoratieve uitstraling in de tuin. Deze plant houdt van een vochtige bodem en een plekje in de halfschaduw. Actaea japonica staat bekend om zijn aantrekkelijkheid voor bijen en vlinders, waardoor het een populaire keuze is voor bijentuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.