Actaea racemosa

Actaea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Actaea racemosa, ook bekend als zilverkaars, is een meerjarige plant die behoort tot de ranonkelfamilie. Het heeft opvallende witte bloemen die in lange, rechtopstaande bloemtrossen bloeien en een aangename geur verspreiden. De plant heeft diep ingesneden bladeren die een aantrekkelijk contrast vormen met de witte bloemen. Actaea racemosa heeft medicinale eigenschappen en wordt vaak gebruikt als natuurlijk middel tegen verschillende gezondheidsproblemen. Zilverkaars groeit het beste in vochtige, humusrijke bodems en wordt vaak gebruikt in schaduwrijke borders of als accentplant in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Actaea racemosa is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een bladverliezende tuinplant.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij extreme kou. Het is aan te raden om de plant te beschermen met bijvoorbeeld een laag mulch of afdekking.

  Deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende grond en een beschutte plek in de halfschaduw. Verwijder dode bladeren en bloemstelen voor een gezonde groei.

  De plant heeft ongeveer 60-80 cm ruimte nodig om volledig te kunnen groeien en bloeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt. In een grotere tuin kan de plant ook goed tot zijn recht komen als onderdeel van een border.

  De plant groeit goed in de schaduwrijke omgeving. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed vochtig blijft. Zorg voor voldoende organisch materiaal in de grond voor optimale groei.

  Actaea racemosa heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd wateroverlast om wortelrot te voorkomen. Over het algemeen wordt aanbevolen om 1-2 keer per week water te geven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een goede keuze voor een tuin die bedoeld is om insecten aan te trekken. De bloeiende planten zullen helpen bij het bevorderen van biodiversiteit in uw tuin.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit vanwege de aantrekkelijkheid voor bestuivende insecten en vogels. Het zorgt voor een gevarieerde en rijke tuinomgeving die verschillende organismen aantrekt en ondersteunt. Het draagt bij aan een gezonde en evenwichtige ecosysteem in de tuin.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt ongeveer 4-6 weken.

  Deze plant kan beter gedijen in de halfschaduw tot schaduw, en kan gevoelig zijn voor te veel zonlicht. Plaats de plant dus niet in de volle zon om optimale groei te garanderen.

  Nee, de bessen van deze plant zijn giftig en niet eetbaar voor mensen. Het consumeren van de bessen kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Het wordt sterk afgeraden om deze plant te eten.

  Ja, Actaea racemosa heeft de eigenschap om geluid te dempen doordat de grote bladeren en stengels geluidsgolven absorberen. Dit maakt de plant een goede keuze voor het creëren van een rustige en vredige omgeving in de tuin.

 • Actaea racemosa dient na de bloei teruggesnoeid te worden tot aan de grond. Verwijder oude en beschadigde takken en dun de plant af om de luchtcirculatie te verbeteren. Gebruik scherpe snoeischaren om een schone snede te maken.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Het is beter om af en toe dieper water te geven dan vaak kleine hoeveelheden.

  De plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond lichtzuur tot neutraal is en rijk aan organisch materiaal. Vermijd te zware grondsoorten zoals klei en zorg voor voldoende drainage in de pot.

  De plant gedijt het beste in vochtige en vruchtbare grond. Het is belangrijk dat de bodem goed gedraineerd is. De plant heeft een voorkeur voor een neutrale tot licht zure bodem.

  Deze plant gedijt het beste op een halfschaduwrijke locatie in vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te droog of te nat is om optimale groei te bevorderen. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen harde wind en felle middagzon.

  Om de plant te beschermen tegen de kou in de winter, kan een mulchlaag worden aangebracht rond de wortels. Daarnaast is het aan te raden om de plant goed water te geven voordat de vorst intreedt. In strenge winters kan het helpen om de plant af te dekken met een beschermende doek of jute.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het beste in vochtige grond. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloeiperiode te verlengen. Dode bladeren kunnen in het najaar verwijderd worden.

  Tuinplanten zoals deze profiteren van een jaarlijkse bemesting in het voorjaar met een evenwichtige meststof. Gebruik geen meststoffen met een hoog stikstofgehalte, dit kan de groei van de plant belemmeren. Overbemesting kan leiden tot uitputting van de grond en schade aan de wortels.

  Mulchen is belangrijk voor tuinplanten, omdat het helpt om de bodem vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Het aanbrengen van een laag mulch rond de plant kan ook helpen bij het reguleren van de bodemtemperatuur en het verbeteren van de algehele gezondheid van de plant. Het is aan te raden om organisch materiaal zoals compost, bladeren of boomschors te gebruiken als mulch.

  De plant gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH-waarde tussen 5,5 en 7 is ideaal voor deze tuinplant. Zorg ervoor dat de bodem goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, kan er gebruik gemaakt worden van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen. Ook kan de plant regelmatig gecontroleerd worden op bladluizen, wantsen en rupsen. Daarnaast kunnen bodembedekkers helpen om ongedierte weg te houden.

 • Omschrijving

  Actaea racemosa, ook bekend als zilverkaars, is een meerjarige plant die behoort tot de ranonkelfamilie. Het heeft opvallende witte bloemen die in lange, rechtopstaande bloemtrossen bloeien en een aangename geur verspreiden. De plant heeft diep ingesneden bladeren die een aantrekkelijk contrast vormen met de witte bloemen. Actaea racemosa heeft medicinale eigenschappen en wordt vaak gebruikt als natuurlijk middel tegen verschillende gezondheidsproblemen. Zilverkaars groeit het beste in vochtige, humusrijke bodems en wordt vaak gebruikt in schaduwrijke borders of als accentplant in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.