Cirsium rivulare

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cirsium rivulare, ook wel bekend als de Beekdistel, is een vaste plant die tot de distelfamilie behoort. Het heeft hoge, rechtopstaande stengels met doornige bladeren en opvallende paarse bloemen die in bolvormige bloemhoofden groeien. Deze plant bloeit vanaf de zomer tot in de herfst en trekt vlinders en bijen aan. Cirsium rivulare gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in halfschaduw groeien. Het is een mooie en opvallende toevoeging aan een bloementuin of border.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Cirsium rivulare is geen groenblijvende plant. Het verliest zijn bladeren in de winter. Het is een vaste plant die goed gedijt in de tuin.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant tijdens strenge vorst te beschermen. Met voldoende bescherming kan de plant ook lagere temperaturen overleven.

  De plant Cirsium rivulare is gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig aandacht. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Regelmatig snoeien zorgt voor een gezonde en mooie groei.

  "Cirsium rivulare" heeft een ruimte nodig van ongeveer 60-80 centimeter in de breedte en hoogte. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich uit te spreiden en te groeien. Plaats de plant op een zonnige plek in vochtige, goed doorlatende grond.

  Cirsium rivulare groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de plant minder goed groeien en bloeien. Het is daarom aan te raden om de plant te planten op een zonnige plek in de tuin.

  "Cirsium rivulare" heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden door 1-2 keer per week water te geven. Het is belangrijk om te controleren of de grond niet te nat of te droog is.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectar die wordt geproduceerd door de bloemen. Het is een aantrekkelijke plant voor bestuivers die op zoek zijn naar voedsel in de tuin. Het kan helpen bij het aantrekken van vlinders en bijen naar de tuin.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat hij vlinders, bijen en andere bestuivers aantrekt met zijn nectarrijke bloemen. Daarnaast biedt de plant ook beschutting en voedsel voor verschillende insectensoorten. Het hebben van deze plant in de tuin kan bijdragen aan een gezonde en diverse ecosysteem.

  De plant bloeit van juni tot augustus en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 maanden.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden tijdens warme periodes. Over het algemeen gedijt deze plant goed in zonnige omstandigheden.

  Nee, de plant Cirsium rivulare is niet eetbaar. Het wordt over het algemeen gekweekt vanwege de aantrekkelijke bloemen en decoratieve bladeren in tuinen en borders. Het is niet geschikt voor consumptie.

  Nee, de "Cirsium rivulare" heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Het is voornamelijk een decoratieve plant die wordt gebruikt in tuinen vanwege zijn opvallende bloemen en bladeren. Het biedt dus geen geluidsisolatie.

 • Je kunt de plant in het voorjaar snoeien om dode of beschadigde stengels te verwijderen. Knip de bloemstengels af na de bloei om de plant te stimuleren nieuwe bloemen te produceren. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de groei te bevorderen.

  Deze plant houdt van vochtige grond, dus geef regelmatig water. Zorg ervoor dat de grond niet te drassig wordt, maar ook niet uitdroogt. Pas de frequentie van water geven aan op basis van de weersomstandigheden en de behoeften van de plant.

  Voor de plant Cirsium rivulare is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond. Kies een potgrond die rijk is aan voedingsstoffen en zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien. Het regelmatig vervangen van de potgrond kan ook helpen om de plant gezond te houden.

  De plant gedijt het beste in vochtige en goed doorlatende grond. Een vruchtbare bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde is ideaal voor een gezonde groei. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en regelmatig wordt bemest.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te vochtig wordt, maar wel regelmatig water krijgt. Deze plant kan goed groeien in borders, perken of langs de waterkant.

  In de winter kan het nuttig zijn om deze plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld een laag mulch of bladeren aan te brengen rond de basis. Ook kunt u overwegen om de plant af te dekken met een speciale winterhoes of vliesdoek. Zorg ervoor dat de grond rondom de plant goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige maar goed doorlatende grond. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om doorbloei te stimuleren. Om de plant gezond te houden, kan deze om de paar jaar gescheurd worden.

  Cirsium rivulare heeft gemiddelde voedingsbehoeften en kan worden bemest met een algemene meststof voor bloeiende planten in het voorjaar. Overbemesting kan leiden tot te weinig bloemen en te veel bladgroei. Het is belangrijk om de aanbevolen doseringen van de meststoffen te volgen.

  Het is gunstig om een dikke laag mulch rond de plant aan te brengen om onkruidgroei te onderdrukken en vocht vast te houden. Kies voor organische mulch zoals compost, houtsnippers of bladeren. Zorg ervoor dat de mulchlaag minimaal 5 cm dik is.

  Cirsium rivulare groeit het beste in een neutrale tot licht alkalische bodem met een pH tussen de 6,5 en 7,5. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat, om wortelrot te voorkomen.

  De plant kan last hebben van bladluizen, trips en slakken. Deze kunnen bestreden worden met biologische bestrijdingsmiddelen of door regelmatig inspectie en handmatige verwijdering. Het is belangrijk om bij een ernstige plaag snel in te grijpen om schade aan de plant te voorkomen.

 • Omschrijving

  Cirsium rivulare, ook wel bekend als de Beekdistel, is een vaste plant die tot de distelfamilie behoort. Het heeft hoge, rechtopstaande stengels met doornige bladeren en opvallende paarse bloemen die in bolvormige bloemhoofden groeien. Deze plant bloeit vanaf de zomer tot in de herfst en trekt vlinders en bijen aan. Cirsium rivulare gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in halfschaduw groeien. Het is een mooie en opvallende toevoeging aan een bloementuin of border.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.