Clematis recta

Clematis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Clematis recta is een vaste plant die behoort tot de ranonkelfamilie en afkomstig is uit Europa en Azië. Deze plant heeft opgaande stengels met witte bloemen die in de zomer bloeien en een zoete geur verspreiden. De bladeren zijn samengesteld en kunnen een interessante vorm hebben. Clematis recta staat graag op een zonnige tot halfschaduwrijke plek en gedijt goed in goed doorlatende grond. Deze plant kan tot 1,5 meter hoog worden en trekt vlinders en bijen aan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn blad in de winter. Het is een bladverliezende plant die in het voorjaar weer nieuw blad krijgt.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst. Het is raadzaam om de plant af te dekken met bijvoorbeeld stro of bladeren.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en om dode bladeren en bloemen te verwijderen. Verder heeft de plant geen specifieke verzorging nodig.

  Voor deze plant is het belangrijk om voldoende ruimte te geven. Zorg ervoor dat hij genoeg plek heeft om zich uit te kunnen breiden. Een afstand van minimaal 60 cm tot andere planten is aan te raden.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs beter presteren in gedeeltelijke schaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende vocht te geven en regelmatig te bemesten voor een gezonde groei.

  Clematis recta heeft regelmatig water nodig, maar niet te veel. Ongeveer 1-2 keer per week is voldoende, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet constant nat blijft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die het produceert. Het is een goede keuze voor een tuin die biodiversiteit wil bevorderen en insecten wil aantrekken. Planten zoals deze dragen bij aan het behoud van een gezonde en evenwichtige omgeving.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat de bloemen insecten aantrekken en het blad biedt schuilplaatsen voor kleine dieren. Het zorgt voor een gevarieerde en levendige omgeving in de tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden juni tot en met augustus en de bloeiperiode duurt ongeveer 4 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond voldoende vochtig blijft. Daarnaast is het aan te raden om de plant voldoende ondersteuning te geven in de volle zon.

  Nee, de plant Clematis recta is niet eetbaar. Het consumeren van deze plant kan leiden tot gezondheidsproblemen. Het wordt daarom afgeraden om deze plant te eten.

  Ja, Clematis recta heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte begroeiing en bladeren. Het kan helpen om geluid te absorberen en actief bijdragen aan het verminderen van geluidsoverlast in de tuin.

 • De plant moet in het late voorjaar gesnoeid worden om de groei te bevorderen. Verwijder dood hout en knip de plant tot ongeveer 30 cm boven de grond af. Houd de plant regelmatig in vorm door uitgebloeide bloemen weg te knippen.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Vermijd echter dat de grond constant doornat blijft.

  Je kunt het beste gebruik maken van potgrond voor Tuinplanten voor deze plant. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is en rijk is aan voedingsstoffen voor een optimale groei. Het regelmatig bemesten van de plant kan ook bijdragen aan een gezonde groei.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende, vochtige, vruchtbare grond. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei. Zorg ervoor dat de pH-waarde van de bodem neutraal tot licht zuur is.

  De Clematis recta gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant voldoende licht krijgt om goed te kunnen groeien en bloeien. Zorg ervoor dat de plant beschut staat tegen harde wind of felle zon.

  Voor deze tuinplant is winterbescherming aan te raden, zoals het toevoegen van een laag mulch rondom de basis van de plant en het bedekken met een lichte doek of noppenfolie. Dit zal helpen om de wortels te beschermen tegen vorstschade en de plant gezond te houden tijdens de koude wintermaanden. Het is ook belangrijk om de plant goed water te geven voordat de vorst begint, zodat de wortels voldoende vocht hebben om de winter door te komen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode takken in het voorjaar en knip uitgebloeide bloemen af om nieuwe bloei te stimuleren. Plant de Clematis recta op een zonnige tot halfschaduwrijke plek met goed doorlatende grond.

  Voor de bemesting van deze plant is het aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen. Vermijd meststoffen met te veel stikstof, omdat dit kan leiden tot te veel bladgroei en weinig bloei. Gebruik bij voorkeur meststoffen die speciaal ontwikkeld zijn voor bloeiende planten.

  Mulchen helpt de grond vochtig te houden, voorkomt onkruidgroei en zorgt voor voedingsstoffen voor de plant. Het wordt aanbevolen om organisch materiaal zoals compost of houtsnippers te gebruiken als mulch. Bij het mulchen moet ervoor worden gezorgd dat de stengels van de plant niet worden bedekt.

  Voor tuinplanten is een neutrale tot licht zure grond ideaal. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te vochtig. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal voor een goede groei en bloei.

  In geval van ongedierte op deze plant is het aanbevolen om regelmatig te controleren op luizen, bladluizen en slakken. Natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of een oplossing van water en zeep kunnen effectief zijn. Daarnaast kunnen ook roofdieren zoals lieveheersbeestjes helpen bij het bestrijden van ongedierte.

 • Omschrijving

  Clematis recta is een vaste plant die behoort tot de ranonkelfamilie en afkomstig is uit Europa en Azië. Deze plant heeft opgaande stengels met witte bloemen die in de zomer bloeien en een zoete geur verspreiden. De bladeren zijn samengesteld en kunnen een interessante vorm hebben. Clematis recta staat graag op een zonnige tot halfschaduwrijke plek en gedijt goed in goed doorlatende grond. Deze plant kan tot 1,5 meter hoog worden en trekt vlinders en bijen aan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.