Clematis recta 'Purpurea'

Clematis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Clematis recta 'Purpurea' is een vaste plant die bekend staat om zijn prachtige purperen bladeren. De plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 60-90 cm en bloeit met kleine witte bloemen in de zomer. De bloemen zijn niet zo opvallend als bij andere Clematis-variëteiten, maar de bladeren zorgen voor een opvallende uitstraling in de tuin. 'Purpurea' gedijt het beste in de volle zon tot halfschaduw, en de grond moet goed doorlatend zijn. Deze plant is perfect voor het toevoegen van kleur en textuur aan borders of rotstuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, 'Clematis recta 'Purpurea' is niet groenblijvend. Het is een bladverliezende plant die in de winter zijn bladeren verliest. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat deze plant in het voorjaar opnieuw zal uitlopen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen strenge vorst om schade te voorkomen. Deze plant kan dus overleven in ons klimaat.

  De Clematis recta 'Purpurea' is een gemakkelijke plant in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om een gezonde groei te bevorderen. Verder heeft deze plant geen specifieke eisen wat betreft verzorging.

  De plant heeft ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Zorg voor genoeg ruimte tussen andere planten en objecten, ongeveer 60-80 cm uit elkaar is aan te bevelen. De plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 100-150 cm.

  Clematis recta 'Purpurea' groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de plant minder goed groeien en bloeien. Het is daarom aan te raden om deze plant op een zonnige plek te planten.

  De Clematis recta 'Purpurea' heeft ongeveer 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Zorg ervoor dat het water goed weg kan lopen om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant is niet bekend om zijn aantrekkingskracht voor vlinders en bijen. Het is voornamelijk een decoratieve plant met paarse bloemen. Het is echter nog steeds een mooie toevoeging aan de tuin.

  Ja, Clematis recta 'Purpurea' trekt vlinders en bijen aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Het biedt voedsel en beschutting voor verschillende insecten en vogels. Het is dus zeker een goede keuze voor biodiversiteit.

  De Clematis recta 'Purpurea' bloeit in de maanden juni en juli. De bloeiperiode duurt ongeveer 3 tot 4 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is. Zorg voor voldoende vochtigheid tijdens droge periodes.

  Nee, de plant is niet eetbaar en kan bij consumptie van de bladeren en bloemen leiden tot vergiftiging. Het is belangrijk om duidelijk onderscheid te maken tussen eetbare en niet-eetbare planten in de tuin.

  Ja, Clematis recta 'Purpurea' heeft de eigenschap geluid te dempen. Deze planten helpen om geluid te absorberen en dragen zo bij aan een rustige omgeving. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege deze eigenschap.

 • Clamatis recta 'Purpurea' dient gesnoeid te worden direct na de bloei, om de vorm en gezondheid van de plant te behouden. Verwijder dood hout en dun de plant uit om licht en lucht door te laten. Snoei takken tot vlak boven een paar nieuwe scheuten voor een volle en gezonde groei.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Vermijd echter dat de wortels constant in drassige grond staan.

  Voor Tuinplanten zoals deze is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond. Kies een potgrond die speciaal is samengesteld voor tuinplanten en zorg ervoor dat de pot groot genoeg is voor de wortels om te groeien. Controleer regelmatig of de plant voldoende vocht en voedingsstoffen krijgt.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde vochtigheid. Het is belangrijk dat de bodem voedzaam is en een neutrale tot licht zure pH-waarde heeft. Zorg ervoor dat de bodem voldoende humus bevat voor een optimale groei en bloei.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef regelmatig water. Bescherm de plant tegen sterke wind en vorst.

  In de winter is het belangrijk om de bodem rondom de plant te bedekken met een laag mulch of compost om de wortels te beschermen tegen vorst. Indien mogelijk kan een beschermende hoes of fleece over de plant worden geplaatst om te beschermen tegen extreme kou. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst begint om uitdroging te voorkomen.

  Om de plant te onderhouden is het belangrijk om regelmatig te snoeien na de bloei, om de vorm te behouden en nieuwe groei te stimuleren. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Bemest de plant jaarlijks in het voorjaar met organische meststoffen om de groei te bevorderen.

  Tuinplanten zoals Clematis recta 'Purpurea' hebben baat bij bemesting met een evenwichtige meststof in het voorjaar en de zomer. Het is belangrijk om de juiste dosering te gebruiken, zoals aangegeven op de verpakking. Te veel mest kan schade aanrichten bij de plant.

  Mulch helpt de grond vochtig te houden en voorkomt dat onkruid groeit rondom de plant. Een laag mulch van ongeveer 5-7 cm is voldoende om de wortels van de plant te beschermen tegen extreme temperaturen. Het beste moment om te mulchen is in het voorjaar, wanneer de grond nog vochtig is en de plant begint te groeien.

  Deze plant gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6.5 en 7.5. Een bodem met een te hoge zuurgraad kan de groei van de plant belemmeren. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren en eventueel bij te sturen met kalk.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan je regelmatig controleren op luizen, slakken en rupsen. Een milieuvriendelijke optie is het gebruik van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of het besproeien van de plant met een mengsel van water en groene zeep. Het is ook belangrijk om de plant regelmatig te bemesten en water te geven, zodat deze gezond blijft en beter bestand is tegen plagen.

 • Omschrijving

  Clematis recta 'Purpurea' is een vaste plant die bekend staat om zijn prachtige purperen bladeren. De plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 60-90 cm en bloeit met kleine witte bloemen in de zomer. De bloemen zijn niet zo opvallend als bij andere Clematis-variëteiten, maar de bladeren zorgen voor een opvallende uitstraling in de tuin. 'Purpurea' gedijt het beste in de volle zon tot halfschaduw, en de grond moet goed doorlatend zijn. Deze plant is perfect voor het toevoegen van kleur en textuur aan borders of rotstuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.