Coreopsis lanceolata

Coreopsis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Coreopsis lanceolata, ook bekend als smalbladige zonnebloem, is een meerjarige plant die behoort tot de madeliefjesfamilie. Deze plant heeft smalle, lancetvormige bladeren en produceert heldergele bloemen met een opvallend donkerbruin oog in het midden. De bloemen bloeien van de lente tot de herfst en trekken vlinders en bijen aan. Coreopsis lanceolata gedijt goed in zonnige locaties en vereist goed doorlatende grond. Het is een mooie toevoeging aan bloembedden, borders en wilde tuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een kruidachtige plant die in het voorjaar weer uitloopt.

  Deze plant is winterhard tot -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst. Overwinteren op een beschutte plek kan helpen om de plant te beschermen tegen extreme kou.

  Ja, deze plant is gemakkelijk te onderhouden en vereist weinig zorg. Het heeft minimale watering nodig en gedijt goed in zonlicht. Het is een mooie toevoeging aan elke tuin.

  Coreopsis lanceolata heeft een ruimte nodig van ongeveer 30-45 cm tussen elke plant om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven zodat de planten elkaar niet gaan verstikken en genoeg zonlicht krijgen. Zorg ook dat de planten niet te dicht op elkaar staan zodat ze voldoende luchtstroom hebben.

  Coreopsis lanceolata groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. Het is niet geschikt voor volledige schaduwrijke plekken in de tuin. Om optimaal te groeien heeft deze plant zonlicht nodig.

  Coreopsis lanceolata heeft matig water nodig en moet ongeveer 1-2 keer per week worden bewaterd. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten goed te laten opdrogen om wortelrot te voorkomen.

  Ja, de plant Coreopsis lanceolata staat bekend om zijn aantrekkingskracht op vlinders en bijen vanwege de nectar die het produceert. Het is een waardevolle plant voor het ondersteunen van biodiversiteit in de tuin en het aantrekken van nuttige bestuivers. Planten zoals deze zijn een mooie toevoeging aan elke tuin die wordt bezocht door vlinders en bijen.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het vlinders en bijen aantrekt met zijn mooie bloemen en nectar. Zo draagt het bij aan het behouden van verschillende soorten insecten in de tuin. Deze plant kan een waardevolle toevoeging zijn aan een biodiverse tuin.

  Coreopsis lanceolata bloeit in de maanden juni tot en met augustus en de bloeiperiode duurt ongeveer 6 tot 8 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden tijdens warme periodes. Deze plant is dus zeer geschikt voor een zonnige tuin.

  Nee, de plant Coreopsis lanceolata is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gekweekt vanwege de decoratieve gele bloemen en de lange bloeitijd. Verwar het niet met eetbare planten die soortgelijke bloemen hebben.

  Coreopsis lanceolata heeft geen specifieke eigenschappen die geluid dempen. Het is voornamelijk bekend vanwege zijn felgekleurde bloemen en aantrekkelijk blad. Het kan wel bijdragen aan een rustgevende en groene omgeving.

 • Coreopsis lanceolata kan na de bloei teruggesnoeid worden om de plant compact te houden en te stimuleren voor een tweede bloei. Verwijder uitgebloeide bloemen en dode takken om de groei te bevorderen. Snoei de plant in het voorjaar tot ongeveer 10 cm boven de grond om de plant te verjongen.

  Coreopsis lanceolata heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden, maar let op dat de wortels niet te lang nat blijven staan om wortelrot te voorkomen. Geef water aan de basis van de plant en vermijd natte bladeren om schimmelziekten te voorkomen.

  Het beste is om een lichte en goed doorlatende potgrond te gebruiken voor deze plant. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Het is aan te raden om de potgrond regelmatig te vervangen om de plant gezond te houden.

  Coreopsis lanceolata gedijt het beste op goed doorlatende, vochtige bodems met een gemiddelde tot goede vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem niet te zwaar of te nat is, omdat dit kan leiden tot wortelrot. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen bij het verbeteren van de bodemkwaliteit.

  Coreopsis lanceolata gedijt goed in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te vochtige plekken. Deze plant kan zowel in borders als in potten geplaatst worden.

  Om de plant te beschermen in de winter, is het belangrijk om een mulchlaag van bladeren of stro aan te brengen rond de basis van de plant. Daarnaast kan het helpen om de plant af te dekken met een lichtgewicht doek of plastic om vorstschade te voorkomen. Zorg er ook voor dat de bodem goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  De plant vereist een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Regelmatig water geven tijdens droge periodes en dode bloemen verwijderen om de bloei te bevorderen. Snoei in het voorjaar om de plant compact te houden.

  Coreopsis lanceolata heeft in het voorjaar behoefte aan een bemesting met organische meststof. Gebruik een bemesting met een laag stikstofgehalte om de bloei te stimuleren. Het is belangrijk om de bemesting gelijkmatig over de planten te verspreiden en deze vervolgens goed in te wateren.

  Het is belangrijk om Coreopsis lanceolata te mulchen om vocht vast te houden, onkruidgroei te verminderen en de wortels te beschermen tegen kou. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladeren of boomschors als mulch. Zorg ervoor dat de mulchlaag ongeveer 5-7 cm dik is en niet direct tegen de stam of de plant zelf ligt.

  Deze plant groeit het beste in neutrale tot licht zure bodems. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal voor een gezonde groei. Zorg voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan je gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes, sluipwespen en gaasvliegen. Ook kan je regelmatig de plant inspecteren op eventuele plagen en deze handmatig verwijderen. Tenslotte kan je preventief gebruik maken van een biologisch bestrijdingsmiddel zoals neemolie.

 • Omschrijving

  Coreopsis lanceolata, ook bekend als smalbladige zonnebloem, is een meerjarige plant die behoort tot de madeliefjesfamilie. Deze plant heeft smalle, lancetvormige bladeren en produceert heldergele bloemen met een opvallend donkerbruin oog in het midden. De bloemen bloeien van de lente tot de herfst en trekken vlinders en bijen aan. Coreopsis lanceolata gedijt goed in zonnige locaties en vereist goed doorlatende grond. Het is een mooie toevoeging aan bloembedden, borders en wilde tuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.