Corydalis solida

Corydalis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Corydalis solida, ook wel gebroken hartjes genoemd, is een vroeg bloeiende voorjaarsplant met fijne, gevederde bladeren en trosjes kleine, hartvormige bloemen. De bloemen kunnen verschillende kleuren hebben, zoals roze, paars, wit of blauw en bloeien in de maanden maart en april. Deze plant groeit het liefst in vochtige, goed doorlatende grond en houdt van een beschutte standplaats in de halfschaduw. Corydalis solida verspreidt zich gemakkelijk via zaad en vormt op die manier grote groepen in de tuin. Het is een geliefde plant voor in rotstuinen, borders en onder struiken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een kruidachtige plant die in de lente en zomer bloeit met prachtige bloemen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen strenge vorst. In de winter is het aan te raden om de plant te bedekken met bladeren of stro.

  "Corydalis solida" is over het algemeen vrij gemakkelijk in onderhoud. Zolang de plant op een vochtige, goed doorlatende grond staat, zal hij goed gedijen. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en hem te beschermen tegen felle zon.

  Corydalis solida heeft ongeveer 20 tot 30 centimeter ruimte nodig om te groeien. Zorg voor voldoende ruimte tussen de plant en andere planten voor optimale ontwikkeling. Deze planten verspreiden zich ook in de breedte, dus geef ze genoeg ruimte om uit te breiden.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een bosplant die goed gedijt in licht beschaduwde gebieden. Het kan zelfs beter groeien in de schaduw dan in volle zon.

  Corydalis solida heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Eenmaal per week water geven is vaak voldoende.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de aantrekkelijke bloemen en nectar die ze produceren. Hierdoor kunnen ze deze nuttige bestuivers aantrekken naar jouw tuin.

  Ja, Corydalis solida is goed voor de biodiversiteit omdat het nectar levert voor bestuivende insecten, zoals bijen en vlinders. Daarnaast kunnen vogels profiteren van de zaden die de plant produceert. Door het creëren van een gevarieerde tuin met verschillende plantensoorten, draag je bij aan een gezondere biodiversiteit.

  De plant bloeit in de maanden maart en april en de bloeiperiode duurt ongeveer 3 tot 4 weken.

  De plant kan beter tegen halfschaduw tot schaduw en heeft bescherming nodig tegen de volle zon. Het is aan te raden om de plant op een plek te planten waar de zon niet de hele dag direct op schijnt. Het is belangrijk om de juiste groeiomstandigheden te bieden om de plant gezond te houden.

  Nee, de plant Corydalis solida is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren, omdat het mogelijk giftige stoffen kan bevatten. Het is het veiligst om de plant te beschouwen als niet eetbaar.

  Ja, deze plant heeft geluidsdempende eigenschappen door de dichte bladeren en stengels die het geluid absorberen en afzwakken. Het kan helpen bij het verminderen van omgevingsgeluid in een tuin of buitenruimte.

 • De plant hoeft niet gesnoeid te worden, maar dode of beschadigde bladeren kunnen het hele jaar door worden verwijderd. Verwijder ook regelmatig uitgebloeide bloemen om de plant er verzorgd uit te laten zien. Snoei alleen indien nodig om de vorm van de plant te behouden en doe dit na de bloeiperiode in het voorjaar.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft, maar niet te drassig. Vermijd dat de plant te lang droog staat om uitdroging te voorkomen.

  Voor deze plant is het belangrijk om gebruik te maken van goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat wordt. Gebruik bij voorkeur een pot met drainagegaten om wateroverlast te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond, rijk aan organisch materiaal. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat of te droog is, en een neutrale tot licht zure pH heeft. Voor een optimale groei en bloei is het aan te raden om de bodem regelmatig te bemesten en te voorzien van voldoende water.

  Deze plant gedijt het beste op een plek met halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond die niet te nat is. Deze plant voelt zich het meest comfortabel in een vochtige omgeving.

  Om de plant te beschermen in de winter, is het aan te raden om een mulchlaag aan te brengen rondom de basis van de plant. Dit beschermt de wortels tegen vorst. Daarnaast kan de plant baat hebben bij het afdekken met bladeren of een dunne laag stro.

  Deze plant houdt van een vochtige en goed doorlatende bodem en staat graag op een plekje in de halfschaduw. Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloei te bevorderen.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar te bemesten met een speciale meststof voor bloeiende planten. Gebruik een organische meststof voor een gezonde groei en bloei. Overbemesting moet vermeden worden om schade aan de plant te voorkomen.

  Door mulch aan te brengen rondom de wortels van deze plant, helpt het om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Een laag mulch van organisch materiaal zoals compost of houtsnippers is ideaal voor een gezonde groei. Het helpt ook om de grond temperatuur te reguleren en beschermt de wortels tegen vorst in de winter.

  De zuurgraad van de bodem waarop Corydalis solida gedijt, dient neutraal tot licht zuur te zijn. Een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,0 wordt als ideaal beschouwd voor deze plantensoort. Goede afwatering is tevens belangrijk voor een gezonde groei.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij tuinplanten is het belangrijk om regelmatig de planten te controleren op tekenen van insecten zoals bladluizen, slakken en rupsen. Natuurlijke bestrijdingsmethoden zoals het gebruik van roofinsecten en insecticiden op basis van natuurlijke ingrediënten kunnen helpen om ongedierte te bestrijden zonder schade aan te richten aan de plant. Het is ook belangrijk om de planten regelmatig te bemesten en te voorzien van voldoende water om ze gezond en weerbaar tegen ongedierte te houden.

 • Omschrijving

  Corydalis solida, ook wel gebroken hartjes genoemd, is een vroeg bloeiende voorjaarsplant met fijne, gevederde bladeren en trosjes kleine, hartvormige bloemen. De bloemen kunnen verschillende kleuren hebben, zoals roze, paars, wit of blauw en bloeien in de maanden maart en april. Deze plant groeit het liefst in vochtige, goed doorlatende grond en houdt van een beschutte standplaats in de halfschaduw. Corydalis solida verspreidt zich gemakkelijk via zaad en vormt op die manier grote groepen in de tuin. Het is een geliefde plant voor in rotstuinen, borders en onder struiken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.