Cyclamen coum

Cyclamen overig buiten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cyclamen coum, også kendt som skov-cykla, er en lille vinterhård plante, der ofte dyrkes på grund af sine smukke blomster om vinteren og det tidlige forår. Planten har runde blade med et sølvagtigt mønster og blomstrer med delikate blomster i forskellige nuancer af pink, rød og hvid. Blomsterne har iøjnefaldende kronblade, der krøller opad, hvilket giver dem et unikt udseende. Cyclamen coum trives bedst i halvskygge og trives godt i fugtig, veldrænet jord. Denne plante tilføjer farve og skønhed til haven i de koldere måneder og er et populært valg til stenbede og bede.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Ja, planten beholder deres blade året rundt.

  Planten er hårdfør ned til omkring -15 grader Celsius. Det er en stærk plante, der er godt beskyttet mod vinterforhold. Den kan derfor let overleve i vores klima.

  Ja, planten er generelt nem at vedligeholde. Den har brug for lidt vand og sollys og er modstandsdygtig over for lave temperaturer. Det er en stærk og holdbar plante, der kræver lidt pleje.

  For denne plante anbefales det at give en plads på cirka 15-20 cm per plante. Dette giver hver plante tilstrækkelig plads til at udvikle sig og vokse. Det er vigtigt ikke at plante planterne for tæt på hinanden for at undgå konkurrence om næringsstoffer og plads.

  Ja, Cyclamen coum trives godt i skyggen og kan endda blomstre i vintermånederne. Det er en ideel plante til skyggefulde haver og skovområder. Sørg dog for god drænet jord.

  Cyclamen coum har brug for regelmæssig vanding, især under vækstperioden om foråret og efteråret. Det er vigtigt at holde jorden fugtig, men ikke gennemvædet. Overvanding kan resultere i rådne rødder.

  Ja, Cyclamen coum tiltrækker sommerfugle og bier. Planten tiltrækker disse bestøvere med sin nektar og farverige blomster. De er en værdifuld tilføjelse til en have for at fremme biodiversiteten.

  Ja, Cyclamen coum er godt for biodiversitet, fordi den tiltrækker insekter, der sørger for bestøvning, og på grund af blomstringsperioden om vinteren giver den føde til bier og andre insekter. Derudover tilføjer planten variation i haven og bidrager således til et sundt økosystem.

  Planten blomstrer normalt fra januar til marts. Blomstringsperioden varer cirka 6 uger. Planten producerer dusinvis af blomster i forskellige nuancer.

  Denne plante trives bedst på et sted med halvskygge til skygge og tåler ikke fuld sol godt. Det er vigtigt at beskytte planten mod for meget direkte sollys for at undgå udtørring. Det anbefales at placere planten et beskyttet sted.

  Nej, planten er ikke spiselig og kan endda være giftig ved indtagelse. Det anbefales ikke at indtage dele af denne plante. Mange haveplanter indeholder stoffer, der kan være skadelige for mennesker og dyr.

  Ja, Cyclamen coum planten har lyddæmpende egenskaber på grund af deres tætte blade og rodstruktur. Det kan hjælpe med at reducere omgivelsesstøj.

 • Cyclamen coum behøver ikke beskæres. Det er vigtigt at fjerne gamle blomster og blade for at holde planten sund. Fjern også eventuelle beskadigede eller syge dele af planten.

  Giv planten moderat vand og undgå, at jorden bliver for våd. Lad jorden let tørre mellem vandingerne. Vand helst på siden af potten for at undgå, at vand kommer på bladene.

  Foretrækker fugtige, veldrænet pottemuld. Brug en blanding af tørv, sand og kompost for optimal vækst. Undgå at pottemulden tørrer ud ved at vande regelmæssigt.

  Planten trives bedst i godt drænet jord, der er rig på humus, fugtig og let sur. Sørg for, at jorden ikke bliver for våd for at undgå rodrot. En godt drænet jord med tilstrækkelige næringsstoffer sikrer en sund vækst og blomstring af planten.

  Cyclamen coum trives bedst på en lys placering i halvskygge. Sørg for en veldrænet jord, helst humusrig og ikke for våd. Beskyt planten mod hård vind og frost.

  Det er vigtigt at beskytte planten mod frost ved at lægge muld eller blade omkring plantens base. Derudover kan en beskyttende dug eller papkasse placeres over planten under ekstrem kulde. Sørg for, at planten har god dræning for at undgå rodrot.

  Planten skal stå et lyst sted, men ikke i direkte sollys. Hold jorden fugtig, men ikke for våd. Fjern regelmæssigt visne blomster og blade.

  Det er vigtigt at tilføje gødning regelmæssigt til haveplanter om foråret og sommeren for at understøtte væksten. Brug en organisk gødning, der er specielt egnet til blomstrende planter. Vær opmærksom på doseringen og følg instruktionerne på emballagen for det bedste resultat.

  Det er gavnligt at dække jorden omkring denne plante om vinteren med muld for at beskytte rødderne mod frost. Muld hjælper også med at holde jorden fugtig og reducere ukrudtsvækst. Det bedste er at bruge organisk materiale som blade, halm eller træflis.

  Cyclamen coum trives bedst i en let sur jord med en pH-værdi mellem 6 og 7. En jordprøve kan hjælpe med at bestemme den præcise surhedsgrad af jorden og foretage eventuelle justeringer efter behov. Det er vigtigt at opretholde den korrekte pH-værdi for en sund vækst og blomstring af planten.

  For at bekæmpe skadedyr på denne plante, kan du overveje at kontrollere bladene og blomsterne regelmæssigt for spindemider, bladlus og snegle. Du kan også bruge naturlige bekæmpelsesmidler som neemolie eller rovmider. Derudover kan det hjælpe at gøde planten regelmæssigt og sørge for god luftcirkulation for at mindske risikoen for skadedyr.

 • Beskrivelse

  Cyclamen coum, også kendt som skov-cykla, er en lille vinterhård plante, der ofte dyrkes på grund af sine smukke blomster om vinteren og det tidlige forår. Planten har runde blade med et sølvagtigt mønster og blomstrer med delikate blomster i forskellige nuancer af pink, rød og hvid. Blomsterne har iøjnefaldende kronblade, der krøller opad, hvilket giver dem et unikt udseende. Cyclamen coum trives bedst i halvskygge og trives godt i fugtig, veldrænet jord. Denne plante tilføjer farve og skønhed til haven i de koldere måneder og er et populært valg til stenbede og bede.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.