Cymbalaria muralis

Cymbalaria

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cymbalaria muralis, ook bekend als muurleeuwenbek, is een laaggroeiende vaste plant die vaak wordt gebruikt als bodembedekker. De plant heeft ronde bladeren en paarse bloemen die lijken op kleine leeuwenbekjes. Het is een snelgroeiende plant die zich gemakkelijk verspreidt via kruipende stengels. Cymbalaria muralis gedijt goed in de schaduw en op vochtige, goed doorlatende grond. Het is een populaire keuze voor het bedekken van muurtjes, randen en paden in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens vorstperiodes te beschermen met bijvoorbeeld stro of vliesdoek. In ons klimaat overleeft deze plant normaal gesproken de winter goed.

  Ja, deze plant is zeer makkelijk in onderhoud en vereist weinig aandacht. Het gedijt goed in diverse bodemsoorten en kan zowel in de zon als in de schaduw groeien. Regelmatig snoeien bevordert de groei en bloei.

  Cymbalaria muralis heeft weinig ruimte nodig en kan goed groeien in kieren en op muren. Het is een kruipende plant die zich gemakkelijk verspreidt. Het is geen plant die veel ruimte inneemt in de tuin.

  Ja, de Tuinplanten groeit goed in de schaduwrijke gebieden. Het is een ideale plant voor plekken waar weinig zonlicht komt. De plant zal goed gedijen in schaduwrijke omgevingen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Het is belangrijk dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet te drassig. Geef de plant ongeveer 1-2 keer per week water, afhankelijk van de omstandigheden.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een goede keuze voor tuinen die willen bijdragen aan de biodiversiteit en het aantrekken van bestuivers.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt en helpt bij de bestuiving van andere planten in de tuin. Het creëert een gevarieerde leefomgeving voor verschillende soorten dieren.

  De plant bloeit van mei tot en met september en de bloeiperiode kan enkele maanden duren.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme periodes. Ook kan de plant goed tegen droge grond en is het geen probleem als de grond wat armer is.

  Het is niet raadzaam om de plant "Cymbalaria muralis" te eten, aangezien het bekend staat als giftig voor mensen. Het wordt voornamelijk gekweekt voor decoratieve doeleinden in tuinen en kan beter vermeden worden als voedsel.

  Ja, de plant staat bekend om zijn geluidsdempende eigenschappen. Het kan helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in de tuin of op het balkon.

 • Deze plant heeft geen specifieke snoei nodig, maar dode of zieke delen kunnen in het voorjaar worden verwijderd. Overmatige groei kan worden bijgesnoeid om de plant in toom te houden. Snoei na de bloei om de vorm en gezondheid van de plant te behouden.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Het is belangrijk om de plant niet te laten uitdrogen.

  Deze plant gedijt het best in goed doorlatende potgrond die licht vochtig is. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, anders kan er wortelrot optreden. Een mengsel van potgrond met wat grof zand kan helpen bij het verbeteren van de drainage.

  De plant groeit het best in vochtige, goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de bodem vruchtbaar is en voldoende voedingsstoffen bevat. Zorg ervoor dat de grond niet te zuur of te basisch is.

  Deze plant gedijt het beste in de halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond vochtig en goed doorlatend is. Plaats de plant op een beschutte plek in de tuin.

  De plant heeft over het algemeen geen winterbescherming nodig, omdat hij winterhard is en goed bestand is tegen kou. Als de winter extreem koud is, kan het in sommige gevallen helpen om de planten te bedekken met een laag mulch om ze extra te beschermen tegen vorst. Zorg er wel voor dat de grond niet te vochtig blijft, omdat dit kan leiden tot rot.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het best in vochtige, vruchtbare grond. Zorg voor regelmatige watergift en lichte bemesting om de groei te bevorderen. Verwijder regelmatig onkruid rondom de plant om verstikking te voorkomen.

  Voor Tuinplanten is het belangrijk om te bemesten met een algemene meststof in het voorjaar. Vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen. Geef de plant voldoende water na het bemesten om de voedingsstoffen goed op te nemen.

  Mulchen met compost of houtsnippers helpt vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het verbetert ook de bodemstructuur en voegt voedingsstoffen toe voor een gezonde groei. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is om verstikking van de plant te voorkomen.

  De Cymbalaria muralis groeit het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,5. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is zodat overtollig water makkelijk weg kan lopen. Het toevoegen van compost kan helpen bij het handhaven van de juiste zuurgraad in de bodem.

  De plant is gevoelig voor slakken en bladluizen, die bestreden kunnen worden met natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en vogels. Het regelmatig schoonmaken van de omgeving kan helpen om ongedierte te voorkomen. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen wordt afgeraden vanwege de schade die dit kan veroorzaken aan het ecosysteem.

 • Omschrijving

  Cymbalaria muralis, ook bekend als muurleeuwenbek, is een laaggroeiende vaste plant die vaak wordt gebruikt als bodembedekker. De plant heeft ronde bladeren en paarse bloemen die lijken op kleine leeuwenbekjes. Het is een snelgroeiende plant die zich gemakkelijk verspreidt via kruipende stengels. Cymbalaria muralis gedijt goed in de schaduw en op vochtige, goed doorlatende grond. Het is een populaire keuze voor het bedekken van muurtjes, randen en paden in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.