Cynara scolymus

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Cynara scolymus, ook bekend als artisjok, is een distelachtige plant met grote groene bladeren en paarse bloemen. De bloemknoppen worden geoogst voor consumptie en hebben een unieke, hartige smaak. De plant staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en wordt vaak gebruikt in traditionele geneeskunde. Artisjokken bevatten veel voedingsstoffen en antioxidanten en worden gewaardeerd om hun gunstige effecten op de spijsvertering en levergezondheid. De plant gedijt het beste in een mild klimaat en wordt wereldwijd geteeld voor zijn culinaire en medicinale toepassingen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Cynara scolymus is niet groenblijvend. Het blad kan in de winter afsterven en weer terugkomen in het voorjaar. Het is een meerjarige plant die vaak wordt gekweekt voor zijn eetbare bloemknoppen.

  Artisjokken zijn winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Ze kunnen dus overleven in gematigde klimaten. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst om de winter te overleven.

  De Cynara scolymus vereist regelmatig water geven en bemesting voor optimale groei. Het is belangrijk om regelmatig de dode bladeren te verwijderen en de plant te beschermen tegen vorst in de winter. Over het algemeen wordt deze plant als gemakkelijk in onderhoud beschouwd.

  De artisjokplant heeft voldoende ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen, het liefst in een ruime en zonnige omgeving. Zorg ervoor dat de plant genoeg ruimte heeft om zich uit te spreiden, met ongeveer 1,5 tot 2 meter tussen elke plant. Het is ook belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de groei te bevorderen en de ruimte vrij te houden.

  Deze plant groeit het best in de volle zon of gedeeltelijke schaduw. Het is niet ideaal om deze plant in de volledige schaduw te laten groeien, omdat dit de groei en bloei kan belemmeren. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor een optimale groei.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Over het algemeen wordt aanbevolen om de plant één keer per week water te geven.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de grote bloemen die nectar bevatten. Het trekt vlinders, bijen en andere bestuivende insecten aan met zijn zoete geur en kleurrijke bloemen. Het kan een waardevolle toevoeging zijn aan een tuin om bijen en vlinders aan te trekken.

  Artisjokken bieden voedsel en schuilplaatsen aan verschillende insecten en vogels, waardoor ze bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin. Ze kunnen helpen om een evenwichtig ecosysteem te creëren en zijn dus positief voor de biodiversiteit.

  De bloei van deze plant vindt meestal plaats in de maanden juni tot augustus. De bloeiperiode kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en zal goed gedijen op een zonnige locatie. Zorg er wel voor dat de grond voldoende vochtig blijft, vooral tijdens warme zomerdagen. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen zonnige en warme omstandigheden.

  Ja, de onvolgroeide bloemknoppen van deze plant worden gegeten als groente en staan bekend als artisjokken. Deze plant is eetbaar en wordt vaak gekookt of gestoomd gegeten. De artisjok is een populaire delicatesse in verschillende keukens wereldwijd.

  Ja, de bladeren van deze plant hebben de eigenschap geluid te absorberen, waardoor deze plant geluidsdempend kan werken. Het is daarom een goede keuze voor in de tuin als je op zoek bent naar een natuurlijke geluidswerende oplossing.

 • Om de plant gezond te houden, is het belangrijk om regelmatig de uitgebloeide bloemen en bladeren te verwijderen. Snoei de plant in het voorjaar om de groei te bevorderen en de vorm te behouden. Verwijder ook eventuele beschadigde of dode takken om de plant te stimuleren om nieuwe scheuten te vormen.

  Artisjok heeft veel water nodig, vooral tijdens warme zomermaanden. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet drassig. Geef regelmatig water en vermijd dat de wortels uitdrogen.

  Voor de kardoen wordt aangeraden om te planten in goed doorlatende potgrond, bijvoorbeeld mengsel van potgrond en zand. Zorg ervoor dat de pot voldoende drainagegaten heeft om wortelrot te voorkomen. Geef regelmatig water, vooral tijdens warme zomermaanden.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond van gemiddelde vruchtbaarheid. Het is belangrijk om te zorgen voor een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,5 voor optimale groei. Een voedzame bodem met voldoende organische stof zal de ontwikkeling van de plant bevorderen.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de standplaats beschermd is tegen harde wind en tocht. Houd rekening met voldoende ruimte om de plant te laten groeien en zich te verspreiden.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst. Dit kan gedaan worden door een mulchlaag van bladeren of stro rond de plant aan te brengen. Daarnaast kan het helpen om de plant te beschermen met een koude kas of fleecehoes.

  De plant heeft veel zonlicht nodig en moet regelmatig worden bewaterd, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode bladeren en bloemen regelmatig om de plant gezond te houden.

  Voor een goede groei en bloei is het belangrijk om in het voorjaar organische meststof toe te voegen, zoals compost of mest. Daarnaast kan in het voorjaar een speciale meststof voor bloeiende planten gebruikt worden om de bloemvorming te stimuleren. Wekelijks vloeibare meststof geven tijdens de groeiperiode kan ook nuttig zijn.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht en onderdrukt onkruidgroei voor deze plant. Het kan ook helpen bij het behouden van een gelijkmatige bodemtemperatuur en voedingsstoffen in de grond vast te houden. Het wordt aanbevolen om organische mulch, zoals compost of houtsnippers, te gebruiken rond deze tuinplant.

  De optimale zuurgraad van de bodem voor deze plant ligt tussen de 6.0 en 7.0 op de pH-schaal. Een te zure of te basische bodem kan de groei en gezondheid van de plant beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om de pH-waarde van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  De plant kan last hebben van slakken, bladluizen en rupsen. Om deze plagen te bestrijden kun je natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of roofwantsen inzetten, of gebruik maken van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van plagen en het handmatig verwijderen ervan kan ook helpen bij het voorkomen van schade.

 • Omschrijving

  De Cynara scolymus, ook bekend als artisjok, is een distelachtige plant met grote groene bladeren en paarse bloemen. De bloemknoppen worden geoogst voor consumptie en hebben een unieke, hartige smaak. De plant staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en wordt vaak gebruikt in traditionele geneeskunde. Artisjokken bevatten veel voedingsstoffen en antioxidanten en worden gewaardeerd om hun gunstige effecten op de spijsvertering en levergezondheid. De plant gedijt het beste in een mild klimaat en wordt wereldwijd geteeld voor zijn culinaire en medicinale toepassingen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.