Deschampsia cespitosa

Deschampsia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Deschampsia cespitosa, ook wel bekend als ruwe smele, is een sierlijke grassoort die tot ongeveer 80 cm hoog kan worden. Het heeft dunne, groene bladeren en bloeit in de zomer met pluimvormige bloemen die lichtbruin van kleur zijn. Deze plant groeit in dichte pollen en heeft een compacte groeiwijze. Deschampsia cespitosa gedijt goed in vochtige grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. Het is een populaire keuze voor borders, perken en als bodembedekker.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Deschampsia cespitosa is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de winter en komt in het voorjaar weer terug met nieuw blad. Het is een vaste plant die elk jaar opnieuw groeit.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst. Het is aan te raden om de plant bij strenge vorst af te dekken met bijvoorbeeld een laag stro.

  Ja, Deschampsia cespitosa is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. De plant verdraagt verschillende grondsoorten en groeit goed in zowel zon als halfschaduw. Het is een sterke en winterharde plant die weinig last heeft van ziektes en plagen.

  Deschampsia cespitosa heeft genoeg ruimte nodig om uit te groeien tot een volwassen plant. Zorg voor voldoende ruimte tussen andere planten zodat deze zich optimaal kan ontwikkelen. Houd rekening met de groeipotentie van deze plant en geef hem de ruimte die hij nodig heeft.

  Deschampsia cespitosa groeit goed in de schaduwrijke omgevingen. Het is een plant die goed gedijt in halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is voor optimale groei.

  Deschampsia cespitosa heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond gelijkmatig vochtig te houden, maar voorkom wateroverlast door te veel water te geven. Water geven wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt, is vaak voldoende.

  Deschampsia cespitosa trekt inderdaad vlinders en bijen aan. De pluimen met kleine bloemetjes zijn een goede voedselbron voor deze insecten. Het is daarom een goede keuze voor een vlinder- en bijenvriendelijke tuin.

  Ja, Deschampsia cespitosa is goed voor biodiversiteit omdat het verschillende insecten aantrekt en een schuilplaats biedt aan kleine dieren. Daarnaast draagt het bij aan de variatie in de tuin en zorgt het voor een gezondere ecologische balans.

  Deze plant bloeit in de maanden juni tot en met september en de bloeiperiode duurt gemiddeld zo'n 4 tot 6 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best op een zonnige locatie. Zorg er wel voor dat de grond voldoende vochtig blijft.

  De plant Deschampsia cespitosa is niet eetbaar. Het is voornamelijk bedoeld als tuinplant en heeft geen eetbare delen. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren.

  Deschampsia cespitosa heeft de eigenschap geluid te dempen vanwege de dichte groeiwijze en het ritselende geluid van de bladeren. Het is daarom een goede keuze voor in de tuin als geluidsdempende plant.

 • Deschampsia cespitosa kan in het voorjaar gesnoeid worden om de plant in vorm te houden. Verwijder dode of beschadigde stengels en knip de plant terug tot ongeveer 5-10 cm boven de grond. Het stimuleert nieuwe groei en zorgt voor een gezonde uitstraling van de plant.

  Voor tuinplanten zoals Deschampsia cespitosa is het belangrijk om regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, maar ook niet uitdroogt. Geef bij voorkeur 's ochtends water om de plant de hele dag te laten profiteren van vocht.

  Het is aan te raden om goed doorlatende potgrond te gebruiken voor deze plant. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik een pot met drainagegaten om wateroverlast te voorkomen.

  Deschampsia cespitosa gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond en heeft een voorkeur voor een neutrale tot zure bodem. Het kan ook groeien op arme, rotsachtige bodem, maar zal niet goed groeien in erg zware klei of extreem droge grond. Het toevoegen van organisch materiaal kan de bodemkwaliteit verbeteren voor deze plant.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte plekken. Geschikt voor borderbeplanting in zowel droge als vochtige grond.

  Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen door een laag mulch of bladeren aan te brengen rond de wortels. Zo blijft de plant beschermd tegen vorst en kan het goed overwinteren. Ook kan het helpen om de plant af te dekken met een speciale winterhoes of folie.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige grond. Het is belangrijk om regelmatig de oude stengels en bladeren te verwijderen. Eventueel kan de plant in het voorjaar worden bemest met organische mest.

  Deze plant heeft een voorkeur voor een matig voedselrijke grond. Het is belangrijk om minimaal één keer per jaar te bemesten, bij voorkeur in het voorjaar. Gebruik bij voorkeur organische meststoffen voor een gezonde groei en bloei.

  Mulch kan worden gebruikt om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken in tuinen. Het kan ook de bodemtemperatuur reguleren en voedingsstoffen toevoegen aan de grond. Mulch kan worden gemaakt van organisch materiaal zoals compost, stro, houtsnippers of bladeren.

  De Deschampsia cespitosa gedijt het beste in zure tot neutrale bodems met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,5. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen en vocht bevat voor optimale groei en bloei. Te hoge zuurgraden kunnen de groei van de plant belemmeren.

  Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten, kan gebruik worden gemaakt van biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of roofmijten. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de planten te controleren op tekenen van plagen en deze indien nodig handmatig te verwijderen. Zorg daarnaast voor een gezonde bodem en optimale groeiomstandigheden om planten weerbaarder te maken tegen ongedierte.

 • Omschrijving

  Deschampsia cespitosa, ook wel bekend als ruwe smele, is een sierlijke grassoort die tot ongeveer 80 cm hoog kan worden. Het heeft dunne, groene bladeren en bloeit in de zomer met pluimvormige bloemen die lichtbruin van kleur zijn. Deze plant groeit in dichte pollen en heeft een compacte groeiwijze. Deschampsia cespitosa gedijt goed in vochtige grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. Het is een populaire keuze voor borders, perken en als bodembedekker.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.