Dianthus carthusianorum

Dianthus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Dianthus carthusianorum, ook wel bekend als het Karthuizer anjertje, is een vaste plant die behoort tot de anjersfamilie. De plant heeft smalle bladeren en bloeit in de zomer met kleine, roze tot paarse bloemen die een aangename geur verspreiden. Dianthus carthusianorum is een populaire plant voor in borders of rotstuinen en trekt vlinders en bijen aan. Het Karthuizer anjertje staat het liefst op een zonnige plek in goed doorlatende grond en is redelijk winterhard. De plant kan ongeveer 40-50 cm hoog worden en is een aanwinst voor elke tuin vanwege de kleurrijke bloemen en het decoratieve blad.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Dianthus carthusianorum is niet groenblijvend. Deze plant is een kruidachtige vaste plant die meestal in de winter zijn blad verliest. Het is een populaire tuinplant vanwege zijn mooie bloemen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is dus belangrijk om de plant te beschermen tegen strenge vorst. In de winter kan het nodig zijn om de plant te bedekken met stro of bladeren.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Hij gedijt goed in de volle zon en heeft slechts af en toe wat water nodig. Ook is de Dianthus carthusianorum bestand tegen droge periodes.

  Dianthus carthusianorum heeft zo'n 30 centimeter aan ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk om voldoende afstand te houden tussen de planten om lucht- en vochtcirculatie te bevorderen. Zorg ook voor een zonnige standplaats met goed doorlatende grond.

  Dianthus carthusianorum groeit het beste in de volle zon en zal niet goed gedijen in de schaduw. Het is belangrijk om deze plant te voorzien van voldoende zonlicht om gezond te blijven. In de schaduw kan de groei en bloei van de plant belemmerd worden.

  Dianthus carthusianorum heeft gemiddeld een keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en grondsoort. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten door licht vochtig te houden. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant staat bekend om zijn aantrekkingskracht op vlinders en bijen. Het is een goede keuze voor tuinen die deze insecten willen aantrekken.

  Ja, de plant Dianthus carthusianorum is goed voor de biodiversiteit. Het trekt bijen, vlinders en andere insecten aan. Het kan helpen om de biodiversiteit van de tuin te vergroten.

  Deze plant bloeit meestal van juni tot en met augustus. De bloeiperiode duurt ongeveer 6 tot 8 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor een goede groei en bloei. Zorg er wel voor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren. Het kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, deze plant staat erom bekend geluidsdempend te zijn vanwege de dichte groei en het bladoppervlak. Het kan helpen om geluiden in de tuin of op het balkon te verminderen.

 • Het is aan te raden om de uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen om de bloei te verlengen. Snoei daarnaast in het voorjaar de plant lichtjes terug om de vorm en de vitaliteit te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  De plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Vermijd water geven als de grond nog vochtig aanvoelt.

  Voor deze plant is een goed doorlatende potgrond geschikt. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Vermijd te zware grondsoorten om wortelrot te voorkomen.

  De plant houdt van goed doorlatende en voedselrijke grond en gedijt het best in een zanderige of kalkrijke bodem. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van organisch materiaal kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  Deze plant gedijt het beste in een zonnige, goed doorlatende standplaats. Vermijd te natte grond, omdat dit kan leiden tot wortelrot. De plant kan goed groeien in borders, rotstuinen of als bodembedekker.

  Tijdens de winterperiode heeft de plant bescherming nodig tegen vorst en koude wind. Dit kan bijvoorbeeld door mulch of een laag bladeren aan te brengen rond de plant. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in zonlicht. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Verwijder uitgebloeide bloemen om de plant gezond te houden.

  De plant heeft een matige hoeveelheid voedingsstoffen nodig en kan gedijen op gewone tuingrond. Een algemene meststof voor bloeiende planten kan worden gebruikt volgens de instructies op de verpakking. Overbemesting moet worden vermeden omdat dit schade kan veroorzaken aan de plant.

  Mulchen is gunstig voor deze vaste plant, omdat het helpt om de bodem vochtig te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Het kan ook helpen om de wortels te beschermen tegen extreme temperaturen en wortelrot te voorkomen. Kies een organisch mulchmateriaal zoals compost, bladeren of stro om de plant optimaal te laten groeien.

  Deze plant gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig. Het toevoegen van compost kan helpen om de juiste zuurgraad te behouden.

  Deze plant is gevoelig voor bladluizen, trips en rupsen. Om ongedierte te bestrijden, kan je natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen inzetten. Ook regelmatig controleren en handmatig verwijderen van eventueel aanwezig ongedierte kan helpen.

 • Omschrijving

  Dianthus carthusianorum, ook wel bekend als het Karthuizer anjertje, is een vaste plant die behoort tot de anjersfamilie. De plant heeft smalle bladeren en bloeit in de zomer met kleine, roze tot paarse bloemen die een aangename geur verspreiden. Dianthus carthusianorum is een populaire plant voor in borders of rotstuinen en trekt vlinders en bijen aan. Het Karthuizer anjertje staat het liefst op een zonnige plek in goed doorlatende grond en is redelijk winterhard. De plant kan ongeveer 40-50 cm hoog worden en is een aanwinst voor elke tuin vanwege de kleurrijke bloemen en het decoratieve blad.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.