Dianthus gratianopolitanus 'Blauigel'

Dianthus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Dianthus gratianopolitanus 'Blauigel' is een compacte en winterharde vaste plant met blauwgroen blad en prachtige paarse bloemen. De bloemen hebben een sterk geurende en zoete geur, waardoor ze ideaal zijn voor in een bloementuin of als snijbloem. Deze plant bloeit in de zomermaanden en trekt vlinders en bijen aan. 'Blauigel' is een makkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in de volle zon en goed doorlatende grond. Deze soort heeft weinig last van ziektes en plagen, waardoor het een ideale keuze is voor beginnende tuiniers.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Dianthus gratianopolitanus 'Blauigel' is niet groenblijvend. Het is een tuinplant die in de winter zijn blad verliest.

  De plant is winterhard tot -15 graden Celsius. Te veel vocht tijdens de winter kan echter schadelijk zijn. Beschermd planten bij strenge vorst wordt aangeraden.

  Deze plant is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden en vereist weinig speciale zorg. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef regelmatig water. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloei te bevorderen.

  Dianthus gratianopolitanus 'Blauigel' heeft ongeveer 20 centimeter ruimte nodig om goed te groeien. Zorg voor voldoende afstand tussen de planten zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. Houd rekening met de groeisnelheid en de uiteindelijke grootte van de planten.

  De "Dianthus gratianopolitanus 'Blauigel'" groeit het beste in de volle zon, maar kan ook goed gedijen in halfschaduw. Het is belangrijk dat de plant voldoende licht krijgt om goed te groeien en bloeien. Schaduw kan de groei en bloei van de plant belemmeren.

  "De Dianthus gratianopolitanus 'Blauigel' heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar niet doorweekt. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op uitdroging."

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die de bloemen produceren. Het is een waardevolle plant voor de biodiversiteit in de tuin. Het is dus zeker een goede keuze als je vlinders en bijen wilt lokken.

  Dianthus gratianopolitanus 'Blauigel' trekt bijen en vlinders aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Deze plant heeft bloemen die pollen en nectar bevatten, wat essentieel is voor de voedselvoorziening van bestuivende insecten. Door het aanplanten van deze plant kunnen bijdragen geleverd worden aan het behoud van biodiversiteit in de tuin.

  De plant bloeit van juni tot september en de bloei kan enkele weken tot enkele maanden duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te kunnen groeien en bloeien. Zorg wel voor voldoende water en voeding om de plant gezond te houden.

  Nee, dianthus planten zijn over het algemeen niet eetbaar. Het is aan te raden om planten die niet specifiek voor consumptie bedoeld zijn niet te eten. Het beste is om deze planten enkel te bewonderen in de tuin.

  Ja, de plant heeft een beperkte geluidsdempende werking door de bladeren en bloemen die geluidsgolven absorberen en verstrooien. Echter, de geluidsdempende eigenschappen zijn minimaal in vergelijking met specifieke geluidsdempende materialen zoals schuim of steenwol. Over het algemeen wordt deze plant niet aangeplant vanwege zijn geluidsdempende eigenschappen.

 • Deze plant moet regelmatig worden gesnoeid om de groei te bevorderen en de vorm te behouden. Verwijder dode bloemen en takken om de plant gezond te houden. Snoei in het voorjaar en na de bloei in de zomer voor de beste resultaten.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels te lang nat blijven. Geef bij voorkeur water aan de voet van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Voeg eventueel wat compost toe voor extra voeding.

  De bodemkwaliteit voor tuinplanten zoals deze plant moet goed doorlatend en licht zuur tot neutraal zijn. Het is belangrijk dat de grond voldoende voedingsstoffen bevat en niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Voeg eventueel compost of organische mest toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is. Vermijd natte en voedselrijke grond.

  Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen tijdens de winter. Bescherm de plant met een laagje mulch om de wortels te beschermen tegen vorst. Indien mogelijk, plaats de plant op een beschutte plek tegen koude wind.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan gedijen in de meeste bodemsoorten en standplaatsen. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en verwelkte bloemen te verwijderen om de bloei te stimuleren. Indien nodig kan de plant in het voorjaar worden bemest met organische meststoffen.

  Voor de bemesting van tuinplanten is het aan te raden om in het voorjaar organische mest te geven. Daarnaast is het belangrijk om tijdens het groeiseizoen regelmatig vloeibare meststoffen toe te dienen. Let op dat je de juiste samenstelling en dosering gebruikt om de plant gezond te houden.

  Mulchen rondom de plant helpt de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organische mulch zoals compost of boomschors. Breng een laag aan van ongeveer 5 cm dikte rondom de plant, maar vermijd direct contact met de stengels.

  Deze plant heeft een licht zure tot neutrale bodem nodig om goed te gedijen. De optimale pH-waarde ligt tussen 6,0 en 7,0. Een te zure of te basische bodem kan leiden tot groeiproblemen en gezondheidsproblemen voor de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten, kunt u overwegen om natuurlijke vijanden van het ongedierte aan te trekken, zoals lieveheersbeestjes of gaasvliegen. Ook kunt u regelmatig de planten inspecteren op tekenen van ongedierte en deze handmatig verwijderen indien nodig. Een milieuvriendelijke optie is het gebruik van neemolie of een biologisch bestrijdingsmiddel.

 • Omschrijving

  Dianthus gratianopolitanus 'Blauigel' is een compacte en winterharde vaste plant met blauwgroen blad en prachtige paarse bloemen. De bloemen hebben een sterk geurende en zoete geur, waardoor ze ideaal zijn voor in een bloementuin of als snijbloem. Deze plant bloeit in de zomermaanden en trekt vlinders en bijen aan. 'Blauigel' is een makkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in de volle zon en goed doorlatende grond. Deze soort heeft weinig last van ziektes en plagen, waardoor het een ideale keuze is voor beginnende tuiniers.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.