Dianthus 'Roodkapje'

Dianthus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Dianthus 'Roodkapje' is een compacte en laagblijvende plant met felrode bloemen die lijken op kleine anjers. De bloemen hebben een aangename zoete geur en bloeien van de lente tot de herfst. Het blad is smal en grijs-groen van kleur, waardoor de rode bloemen extra opvallen. Deze plant is ideaal voor in borders, rotstuinen en als bodembedekker. 'Roodkapje' houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend. Dianthus 'Roodkapje' verliest zijn bladeren in de winter en komt in het voorjaar weer tot bloei. Het is een bladverliezende tuinplant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen vorst. Het is een populaire tuinplant die goed gedijt in gematigde klimaten.

  De Dianthus 'Roodkapje' staat bekend als een makkelijke plant in onderhoud. Deze tuinplant heeft weinig verzorging nodig en kan goed gedijen in verschillende bodemsoorten en zonlichtcondities. Regelmatig water geven en dode bloemen verwijderen bevorderen de bloei.

  "Dianthus 'Roodkapje' heeft ongeveer 20-30 centimeter ruimte nodig om optimaal te groeien. Zorg voor voldoende afstand tussen de planten zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. Houd rekening met de groeiruimte bij het planten van andere bloemen of planten naast 'Roodkapje'."

  De plant groeit het beste op een plek met veel zonlicht. In de schaduw zal de groei en bloei van de plant minder goed zijn. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groeiomstandigheden.

  De plant heeft gemiddeld eens per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet drassig. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven vanwege de warmere temperaturen.

  Ja, deze plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een goede keuze voor een tuin die deze bestuivers wil aantrekken.

  Tuinplanten zoals deze dragen bij aan de biodiversiteit door bijen en vlinders aan te trekken met hun nectarrijke bloemen. De plant zorgt voor voedsel en beschutting voor verschillende insecten en kleine dieren in de tuin. Op die manier draagt de plant indirect bij aan een gezonde tuinomgeving voor verschillende soorten organismen.

  Deze plant bloeit meestal van mei tot en met augustus, afhankelijk van de weersomstandigheden en locatie. De bloeiperiode kan ongeveer 3 tot 4 maanden duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk dat de grond goed gedraineerd is om uitdroging te voorkomen. Water regelmatig tijdens droge periodes.

  Het is niet aan te raden om de bloemen of bladeren van deze plant te eten, omdat ze giftig kunnen zijn. Gebruik deze plant dus niet voor consumptie. Het is beter om andere eetbare planten in de tuin te kweken.

  Dianthus 'Roodkapje' is niet geluidsdempend.

 • Om de plant gezond te houden, is het aan te raden om uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen. Snoei de plant in het voorjaar om de groei te bevorderen en de vorm te behouden. Verwijder ook dode of beschadigde takken om de algehele gezondheid van de plant te verbeteren.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig blijft, maar niet doorweekt. Vermijd water geven op de bladeren om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor de Dianthus 'Roodkapje' is het belangrijk om potgrond te gebruiken die goed waterdoorlatend is en rijk is aan voedingsstoffen. Kies voor potgrond met een luchtige structuur en eventueel wat extra toevoegingen zoals compost of vermiculiet. Zorg ervoor dat de potgrond niet te compact wordt, zodat de wortels voldoende zuurstof kunnen krijgen.

  Dianthus 'Roodkapje' gedijt het beste in goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de bodem licht zuur tot neutraal is en dat er voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen.

  "Dianthus 'Roodkapje'" gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt, maar vermijd te felle zon in de heetste uren van de dag. Deze plant kan goed geplant worden in borders, rotstuinen of potten op het terras.

  In de winter heeft deze plant bescherming nodig tegen vorst om te overleven. Gebruik bijvoorbeeld een dikke laag mulch of bedek de plant met een vliesdoek. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloei te stimuleren. Geef de plant in het voorjaar wat meststoffen voor een gezonde groei.

  Voor tuinplanten zoals Dianthus 'Roodkapje' is het aan te raden om in het voorjaar organische meststof zoals compost of koemestkorrels toe te voegen. Daarnaast kan tijdens het groeiseizoen om de paar weken vloeibare plantenvoeding worden gegeven voor een extra boost. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig over de grond verspreid wordt en niet direct op de bladeren terechtkomt.

  Mulch zorgt ervoor dat de grond vochtig blijft en helpt onkruidgroei te verminderen. Het kan ook helpen bij het reguleren van de temperatuur van de grond en het beschermen van de wortels van de plant. Kies voor organische mulch zoals stro, boomschors of compost voor een gezonde groei van de plant.

  De ideale zuurgraad voor tuinplanten, waaronder Dianthus 'Roodkapje', ligt tussen de 5,5 en 7,0. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en goed doorlatend is. Indien de bodem te zuur of te basisch is, kan dit de groei en bloei van de plant belemmeren.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u overwegen om natuurlijke vijanden aan te trekken, zoals lieveheersbeestjes of roofwantsen. Ook kunt u regelmatig controleren op eventuele plagen en deze handmatig verwijderen. Tot slot kunt u preventief gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen, zoals neemolie of pyrethrine.

 • Omschrijving

  Dianthus 'Roodkapje' is een compacte en laagblijvende plant met felrode bloemen die lijken op kleine anjers. De bloemen hebben een aangename zoete geur en bloeien van de lente tot de herfst. Het blad is smal en grijs-groen van kleur, waardoor de rode bloemen extra opvallen. Deze plant is ideaal voor in borders, rotstuinen en als bodembedekker. 'Roodkapje' houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.