Diascia vigilis

Diascia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Diascia vigilis is een vaste plant die behoort tot de familie Scrophulariaceae en afkomstig is uit Zuid-Afrika. Het is een compacte plant met donkergroene bladeren en bloeit in de zomer met kleine trosjes felgekleurde bloemen. De bloemen kunnen variëren in kleur van roze tot oranje en trekken bijen en vlinders aan. Diascia vigilis gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. Het is een gemakkelijk te verzorgen plant die ook goed te gebruiken is als bodembedekker in borders of rotstuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een continue groen accent in de tuin.

  De plant is goed winterhard tot -5 graden Celsius. Ze kan worden blootgesteld aan korte periodes van vorst, maar moet beschermd worden bij langdurige kou. Het is aan te raden om haar in de winter binnen te zetten of te bedekken met een dikke laag mulch.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale verzorging. Regelmatig water geven en wat meststoffen in het groeiseizoen is voldoende voor een gezonde groei. Het is een sterke plant die goed gedijt in de tuin.

  Diascia vigilis heeft ongeveer 20-30 cm ruimte nodig tussen andere planten. Het is een compacte plant die goed gedijt in borders of bloembakken. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te ontwikkelen.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw en gedijt goed onder bomen of in schaduwrijke borders. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor een goede luchtcirculatie voor een optimale groei. Het is ook aan te raden om de plant te beschermen tegen de felle middagzon om verbranding te voorkomen.

  Diascia vigilis heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Het is aan te raden om de grond licht vochtig te houden en de plant niet te laten uitdrogen. Over het algemeen heeft de plant gemiddeld één tot twee keer per week water nodig.

  Ja, de plant Diascia vigilis is vlinder en bijenlokkend. Het trekt deze insecten aan met zijn mooie bloemen en nectar. Dit maakt het een waardevolle toevoeging aan de tuin voor het ondersteunen van de biodiversiteit.

  Ja, planten zoals Diascia vigilis trekken bestuivers aan zoals bijen en vlinders, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast zorgen ze voor variatie en kleur, wat de ecologische balans kan versterken. Het is daarom een goede keuze voor het bevorderen van de biodiversiteit in de tuin.

  De plant bloeit van mei tot en met september en de bloeiperiode duurt gemiddeld 4 tot 5 maanden.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Plaats hem op een zonnige plek in de tuin. Zorg wel voor voldoende water en bescherm hem bij extreme hitte.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren. Het is beter om andere eetbare planten te kiezen voor consumptie.

  Sommige planten hebben geluidsdempende eigenschappen, maar dat geldt niet voor deze specifieke plant. Het is voornamelijk een tuinplant die bloeit met bloemen in verschillende kleuren. Het kan echter wel bijdragen aan een rustgevende en groene omgeving in de tuin.

 • Je kunt de plant na de bloei snoeien om de groei te bevorderen en de vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de plant terug tot ongeveer 10-15 cm boven de grond. Herhaal deze snoei jaarlijks in het voorjaar voor het beste resultaat.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Let op dat de grond niet te drassig wordt, anders kan wortelrot optreden. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  De Diascia vigilis heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond met voldoende voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik bij voorkeur een potgrond die geschikt is voor tuinplanten.

  Diascia vigilis heeft behoefte aan een goed doorlatende, vochtige bodem met een neutrale tot licht zure pH. Zorg voor een bodem met voldoende voedingsstoffen en organisch materiaal om de plant gezond te houden. Vermijd zware, natte grond en zorg voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen.

  De Diascia vigilis gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende vocht krijgt, maar vermijd dat de wortels langdurig nat blijven. Deze tuinplant kan zowel in borders als in potten worden geplant.

  Voor de winter heeft deze plant extra bescherming nodig in de vorm van een mulchlaag van bladeren, stro of compost. Ook is het aan te raden om de plant af te dekken met een stuk vliesdoek of jute als er strenge vorst voorspeld wordt. Bij langdurige vorst kan het helpen om de plant tijdelijk te verplaatsen naar een beschutte plek.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het best in goed doorlatende grond. Het is belangrijk om regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Het is aangeraden om uitgebloeide bloemen te verwijderen om de bloeiperiode te verlengen.

  Diascia vigilis vraagt om regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen voor optimale groei en bloei. Gebruik een uitgebalanceerde meststof voor bloeiende planten volgens de instructies op de verpakking. Overbemesting kan leiden tot een teveel aan voedingsstoffen, dus bemest met mate.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht, voorkomt onkruidgroei en beschermt de wortels tegen extreme temperaturen. Het kan bestaan uit organisch materiaal zoals bladeren, stro, boomschors of compost. Het wordt aangeraden om in het voorjaar een laag mulch aan te brengen rondom de planten.

  Diascia vigilis is een plant die gedijt in een neutrale tot licht zure bodem. Het is daarom belangrijk om de pH-waarde van de grond te controleren en indien nodig aan te passen. Een optimale zuurgraad zorgt voor een gezonde groei en bloei van deze tuinplant.

  De plant heeft over het algemeen weinig last van ongedierte. Mocht er toch ongedierte voorkomen, dan kunnen bladluizen voorkomen worden door regelmatig te controleren en indien nodig met een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel te behandelen. Insecten kunnen worden geweerd door de planten regelmatig te besproeien met een oplossing van water en zeep.

 • Omschrijving

  Diascia vigilis is een vaste plant die behoort tot de familie Scrophulariaceae en afkomstig is uit Zuid-Afrika. Het is een compacte plant met donkergroene bladeren en bloeit in de zomer met kleine trosjes felgekleurde bloemen. De bloemen kunnen variëren in kleur van roze tot oranje en trekken bijen en vlinders aan. Diascia vigilis gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. Het is een gemakkelijk te verzorgen plant die ook goed te gebruiken is als bodembedekker in borders of rotstuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.