Digitalis lanata

Digitalis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Digitalis lanata, ook bekend als wollige vingerhoedskruid, is een meerjarige plant die behoort tot de helmkruidfamilie. De plant kan wel 1 tot 1,5 meter hoog worden en heeft donkergroene bladeren bedekt met een dikke laag zachte haren. In de zomer produceert deze plant prachtige bloemtrossen met buisvormige gele tot lichtbruine bloemen met paarse vlekken aan de binnenkant. De bloemen trekken bijen en andere bestuivende insecten aan. Digitalis lanata groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond op een plek met voldoende zonlicht. Let op: alle delen van deze plant zijn giftig bij inname en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Digitalis lanata is een bladverliezende plant. Het blad van deze plant zal in de winter afvallen. Digitalis lanata is geen groenblijvende plant.

  Digitalis lanata is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is raadzaam om de plant te beschermen tegen strenge vorst. In de winter kan het verstandig zijn om de plant af te dekken met een laag mulch.

  Ja, deze plant is vrij gemakkelijk te onderhouden en gedijt goed in de meeste tuinen. Het heeft minimale zorg nodig, zoals regelmatig water geven en af en toe snoeien. Het is een winterharde plant die goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.

  Digitalis lanata heeft gemiddeld een ruimte nodig van ongeveer 30 cm in de breedte en tot 60 cm in de hoogte. De plant heeft voldoende ruimte nodig om te groeien en zich te kunnen verspreiden. Zorg voor een voldoende ruime plantplek in de tuin om de plant goed tot zijn recht te laten komen.

  Ja, ik groei goed in de schaduw en kan zelfs beter bloeien onder deze omstandigheden. Mijn bladeren kunnen echter wat kleiner en minder talrijk worden in vergelijking met planten die in de volle zon groeien. Over het algemeen gedij ik goed in vochtige, goed doorlatende grond.

  Digitalis lanata heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond om te bepalen of de plant water nodig heeft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die wordt geproduceerd. Het is dus een goede keuze voor een tuin die deze bestuivers wil aantrekken.

  Ja, deze plant trekt bestuivende insecten aan dankzij de nectar in de bloemen. Hierdoor draagt het bij aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast kunnen vogels zich ook voeden met de zaden van deze plant.

  Digitalis lanata bloeit typically in de lente en de zomermaanden, van mei tot augustus. De bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een plek met veel zonlicht. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed kan groeien onder deze omstandigheden. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven wanneer het erg warm is.

  Nee, de plant Digitalis lanata is niet eetbaar. Het kan giftig zijn bij consumptie. Het is daarom belangrijk om deze plant niet te eten.

  Ja, de plant heeft dichte bladeren en stengels die geluidsgolven kunnen absorberen en reflecteren, waardoor het enigszins geluidsdempend kan zijn. Het effect is echter beperkt in vergelijking met speciale geluidsisolerende materialen. Het kan een kleine bijdrage leveren aan het verminderen van omgevingsgeluid binnen en rondom de tuin.

 • Digitalis lanata moet na de bloei zorgvuldig gesnoeid worden om de plant gezond te houden. Verwijder de uitgebloeide bloemaren en eventuele dode bladeren. Snoei tot vlak boven de grond, zodat de plant weer ruimte heeft om nieuwe bloemen te vormen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet te nat. Geef water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Potgrond met een goede drainage en voedingsstoffen is gunstig voor optimale groei. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te nat. De plant gedijt goed in een zonnige plek in de tuin.

  Het gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot vochtige bodemkwaliteit. Het kan echter goed groeien in verschillende bodemtypes, zolang de grond maar niet te nat is. Zorg voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen.

  Digitalis lanata groeit het beste op een plek met voldoende zonlicht en halfschaduw. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte plekken in de tuin. Deze plant is geschikt voor in de border of als solitair in de tuin.

  In de winter heeft deze plant bescherming nodig tegen vorst, bijvoorbeeld door het aanbrengen van een dikke laag mulch rond de basis. Ook kan het helpen om de plant af te dekken met een speciale winterhoes. Zorg ervoor dat de grond rondom de plant goed gedraineerd is om schade door bevriezing te voorkomen.

  Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef regelmatig water. Verwijder regelmatig dode bloemen om de plant gezond te houden. Bescherm tegen vorst in de winter.

  Gebruik een algemene meststof voor tuinplanten in het voorjaar en de zomer. Overbemesting kan schadelijk zijn, dus volg de instructies op de verpakking. Geef de plant geen extra meststof in de herfst en winter.

  Mulch eenmaal per jaar in het voorjaar met organisch materiaal zoals bladeren of compost om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stelen van de plant wordt aangebracht om schimmelrot te voorkomen. Mulch kan ook helpen om de wortels van de plant te beschermen tegen vorst in de winter.

  Deze plant gedijt het beste in een licht zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Als de bodem te zuur is, kan dit de opname van voedingsstoffen belemmeren en groeiproblemen veroorzaken. Het is dus belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij deze plant kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en roofmijten ingezet worden. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van ongedierte en het verwijderen van aangetaste delen kan ook helpen bij het voorkomen van plagen. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen dient met mate en zorgvuldigheid te gebeuren om schade aan de plant en het milieu te voorkomen.

 • Omschrijving

  Digitalis lanata, ook bekend als wollige vingerhoedskruid, is een meerjarige plant die behoort tot de helmkruidfamilie. De plant kan wel 1 tot 1,5 meter hoog worden en heeft donkergroene bladeren bedekt met een dikke laag zachte haren. In de zomer produceert deze plant prachtige bloemtrossen met buisvormige gele tot lichtbruine bloemen met paarse vlekken aan de binnenkant. De bloemen trekken bijen en andere bestuivende insecten aan. Digitalis lanata groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond op een plek met voldoende zonlicht. Let op: alle delen van deze plant zijn giftig bij inname en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.