Digitalis lutea

Digitalis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Digitalis lutea, ook wel bekend als gele vingerhoedskruid, is een meerjarige plant die behoort tot de familie van de helmkruidachtigen. Deze plant heeft smalle, lancetvormige bladeren en groeit tot een hoogte van ongeveer 60 cm. De bloemen van de Digitalis lutea zijn geel van kleur en bevinden zich aan rechtopstaande bloemstelen. Deze plant bloeit in de zomermaanden en trekt veel bijen en vlinders aan. Digitalis lutea gedijt goed in zon tot halfschaduw en kan goed worden toegepast in borders of rotstuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Digitalis lutea is niet groenblijvend. Deze plant verliest zijn bladeren in de herfst en blijft zonder blad gedurende de winter. Het is een bladverliezende plant.

  Digitalis lutea is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze plant kan goed tegen koude temperaturen en overleeft de winter zonder problemen. Het is belangrijk om de grond goed te laten uitdrogen tijdens de winter om rot te voorkomen.

  Digitalis lutea heeft weinig onderhoud nodig en is een zeer sterke plant. Het gedijt goed in de zon of halfschaduw en vereist regelmatig water geven. Trim de bloemstelen na de bloei voor een verzorgd uiterlijk.

  Digitalis lutea heeft wat ruimte nodig om te groeien, het wordt aanbevolen om planten ongeveer 30 centimeter uit elkaar te planten. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en te gedijen. Geef de plant voldoende ruimte om te groeien en bloeien.

  Ja, Digitalis lutea groeit goed in de schaduwrijke omstandigheden. Het is een plant die goed gedijt in halfschaduw tot volledige schaduw. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft en voeg mulch toe om de wortels koel te houden.

  Digitalis lutea heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Geef de plant ongeveer 1 à 2 keer per week water, afhankelijk van de weersomstandigheden.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een goede keuze voor een tuin waar biodiversiteit wordt gestimuleerd.

  Digitalis lutea draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin door bijen en hommels aan te trekken met zijn bloemen. Deze bestuivers helpen ook andere planten te bestuiven, wat de biodiversiteit in de tuin verhoogt.

  Deze plant bloeit meestal van juni tot september en de bloeiperiode kan tot wel twee maanden duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en groeit het beste op een plek met veel zonlicht. Het is belangrijk dat de grond goed gedraineerd is en dat de plant voldoende water krijgt tijdens droge periodes.

  Nee, deze plant is niet eetbaar en kan giftig zijn bij consumptie. Het is belangrijk om deze plant niet in te nemen. Het is verstandig om kinderen en huisdieren uit de buurt van deze plant te houden.

  Digitalis lutea staat erom bekend geluiden te dempen vanwege zijn dichte bladeren en stelen. Het kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen in een tuin of landschap. Het is echter geen officieel erkende geluidsdempende plant.

 • Je kunt de uitgebloeide bloemstelen van deze plant wegsnoeien om de groei te bevorderen. Snoei in de lente ook eventuele dode of beschadigde bladeren weg. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en bloeien.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef bij voorkeur water in de ochtend of avond, en niet midden op de dag om verdamping te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met een neutrale tot lichtzure pH. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels te langdurig in natte grond staan om wortelrot te voorkomen. Voeg indien nodig organische mulch toe om de grond vochtig te houden en voedingsstoffen te leveren.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende en voedselrijke grond. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vocht kan vasthouden, maar vermijd stilstaand water. Voeg organisch materiaal toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  Zorg ervoor dat de plant op een zonnige locatie staat met goed doorlatende grond. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen. Deze plant gedijt goed in borders en rotstuinen.

  In de winter heeft de plant bescherming tegen de kou nodig. Bedek de basis met mulch om de wortels warm te houden. Zorg ook voor beschutting tegen harde wind.

  Zorg ervoor dat de plant in vochtige, goed doorlatende grond staat en op een plek met halfschaduw of volle zon. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te stimuleren en snoei de plant in het voorjaar om de vorm te behouden. Geef de plant in droge periodes extra water.

  Tuinplanten zoals Digitalis lutea hebben baat bij regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten om de groei en bloei te stimuleren. Overbemesting moet vermeden worden om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulch is een goede manier om de grond rondom deze plant te beschermen tegen extreme temperaturen en vochtigheid. Het helpt ook om onkruidgroei te onderdrukken en de grond vochtig te houden tijdens droge periodes. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladeren of houtsnippers.

  Digitalis lutea groeit het best in een zure tot neutrale bodem met een pH tussen 6 en 7. Het is belangrijk dat de bodem goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Voeg indien nodig organisch materiaal toe om de zuurgraad van de bodem aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, is het raadzaam om regelmatig de bladeren en stengels te controleren op spint, bladluizen en wolluizen. Het handmatig verwijderen van geïnfecteerde delen kan helpen bij het voorkomen van verdere verspreiding. Daarnaast kunnen biologische bestrijdingsmiddelen zoals roofmijten worden ingezet om ongedierte te bestrijden.

 • Omschrijving

  De Digitalis lutea, ook wel bekend als gele vingerhoedskruid, is een meerjarige plant die behoort tot de familie van de helmkruidachtigen. Deze plant heeft smalle, lancetvormige bladeren en groeit tot een hoogte van ongeveer 60 cm. De bloemen van de Digitalis lutea zijn geel van kleur en bevinden zich aan rechtopstaande bloemstelen. Deze plant bloeit in de zomermaanden en trekt veel bijen en vlinders aan. Digitalis lutea gedijt goed in zon tot halfschaduw en kan goed worden toegepast in borders of rotstuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.