Digitalis purpurea

Digitalis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Digitalis purpurea, ook wel bekend als vingerhoedskruid, is een inheemse plant met lange rechtopstaande stengels. De plant is bekend om zijn prachtige bloemen in tinten van paars en roze, die lijken op vingerhoedjes. Digitalis purpurea is giftig bij inname, dus moet met voorzichtigheid worden behandeld en buiten bereik van huisdieren en kinderen worden gehouden. Deze plant groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond en gedijt goed in de halfschaduw. Het vingerhoedskruid trekt bijen en andere bestuivers aan en wordt vaak gebruikt in cottage gardens en natuurlijke tuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. In de winter zal hij zijn bladeren verliezen.

  . Op een schaal van 1 tot 10 is de plant winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is daarom aan te raden om de plant te beschermen bij temperaturen onder dit punt.

  Ja, Digitalis purpurea is makkelijk in onderhoud. Het groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond en kan in volle zon tot halfschaduw groeien. Snoei na de bloei om nieuwe groei te stimuleren.

  De plant heeft een ruimte nodig van ongeveer 30-45 cm in de breedte en hoogte. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de planten om luchtcirculatie te bevorderen. Plant ze op een plek waar ze voldoende zonlicht krijgen.

  Ja, Digitalis purpurea groeit goed in de schaduw. Ze gedijen het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Vermijd direct zonlicht om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  De plant heeft gemiddeld eens per week water nodig. Het is belangrijk dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten licht opdroogt.

  Ja, deze plant is zeer aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectar die het produceert. Het trekt deze bestuivers aan met zijn bloemen en draagt zo bij aan de biodiversiteit in de tuin. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor deze nuttige insecten.

  Digitalis purpurea is een plant die bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Het trekt bestuivers zoals hommels en bijen aan, wat essentieel is voor de bestuiving van andere planten. Daarnaast kan de plant als schuilplaats dienen voor kleine dieren.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden mei tot en met juli en de bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk dat de grond goed vochtig blijft tijdens warme periodes. Deze plant is geschikt voor de tuin en kan goed gedijen in zonnige plekken.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het kan giftig zijn bij inname en dient met voorzichtigheid behandeld te worden, vooral in de buurt van kinderen en huisdieren. Het wordt aanbevolen om deze plant niet te consumeren.

  Ja, de plant heeft grote bladeren die geluid kunnen absorberen. Het is een goede keuze voor het creëren van een rustige en ontspannen tuinomgeving met minder geluidsoverlast.

 • Digitalis purpurea moet na de bloei worden teruggesnoeid tot net boven de grond om nieuwe groei te stimuleren. Verwijder ook eventuele dode of beschadigde takken om de plant gezond te houden. Het is belangrijk om handschoenen te dragen tijdens het snoeien, omdat de plant giftig kan zijn.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond met een licht zure pH. Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is voor de plant om te groeien en voldoende ruimte heeft voor de wortels om zich te verspreiden. Vermijd potgrond met te veel meststoffen, omdat dit de groei van bloemen kan beïnvloeden.

  Digitalis purpurea groeit het beste in goed doorlatende en vochtige bodems met een neutrale zuurgraad. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei. Vermijd te zure of te compacte bodems om de plant optimaal te laten gedijen.

  De plant gedijt het best op een standplaats met halfschaduw tot volle zon. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte grond. Een beschutte plek is ideaal voor deze plant.

  Om "Digitalis purpurea" te beschermen in de winter, is het aan te raden om een laag mulch rond de basis van de plant aan te brengen. Hierdoor blijven de wortels geïsoleerd en beschermd tegen vorst. Daarnaast kan het helpen om de plant af te dekken met een doek of plastic folie tijdens strenge vorstperiodes.

  Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Verwijder dode bloemen om de bloei te bevorderen. Geef de plant een lichte bemesting in het voorjaar.

  Voor een goede groei en bloei is het belangrijk om de plant regelmatig te bemesten met een organische meststof. Gebruik bij voorkeur een meststof die speciaal bedoeld is voor bloeiende planten. Bemest de plant in het voorjaar en eventueel nog een keer halverwege het groeiseizoen.

  Mulchen van de grond rond deze plant is een goede manier om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors als mulch. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de plant aanligt om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in een licht zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,5. Het is belangrijk om te voorkomen dat de bodem te zuur wordt, aangezien dit de opname van voedingsstoffen kan belemmeren. Het regelmatig testen van de bodem en indien nodig bijmesten kan helpen om de juiste zuurgraad te behouden.

  Het beste is om slakkenkorrels rond de plant te strooien om slakkenplagen te voorkomen. Bladluizen kunnen worden bestreden met een biologisch bestrijdingsmiddel zoals neemolie. Controleer regelmatig op insecten en verwijder ze handmatig.

 • Omschrijving

  Digitalis purpurea, ook wel bekend als vingerhoedskruid, is een inheemse plant met lange rechtopstaande stengels. De plant is bekend om zijn prachtige bloemen in tinten van paars en roze, die lijken op vingerhoedjes. Digitalis purpurea is giftig bij inname, dus moet met voorzichtigheid worden behandeld en buiten bereik van huisdieren en kinderen worden gehouden. Deze plant groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond en gedijt goed in de halfschaduw. Het vingerhoedskruid trekt bijen en andere bestuivers aan en wordt vaak gebruikt in cottage gardens en natuurlijke tuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.