Dodecatheon dentatum

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Dodecatheon dentatum, ook wel schietsterre of amerikaanse smelepriem genoemd, is een inheemse Noord-Amerikaanse vaste plant. De plant heeft langwerpige bladeren en produceert in de lente stervormige bloemen in tinten van paars tot roze. De bloemen groeien aan lange stelen en hebben vijf bloemblaadjes die naar achteren krommen. Dodecatheon dentatum groeit het beste in vochtige bosrijke gebieden en trekt bijen en vlinders aan. Het is een mooie en aantrekkelijke toevoeging aan tuinen en natuurgebieden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Dodecatheon dentatum is geen groenblijvende plant, maar een bladverliezende plant. Het verliest zijn bladeren in de winter en groeit in het voorjaar weer nieuwe bladeren. Het is daarom een plant die elk jaar opnieuw bladeren zal ontwikkelen.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius en kan dus goed overleven in ons klimaat. Het is belangrijk om de plant te beschermen bij strenge vorst om schade te voorkomen. Deze tuinplant heeft dus een redelijke tolerantie voor lage temperaturen.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het gedijt goed in vochtige grond en een plek met halfschaduw tot volle zon. Regelmatig water geven en bemesten zal bijdragen aan een gezonde groei.

  "Dodecatheon dentatum" heeft ongeveer 30 tot 60 cm ruimte nodig om te groeien en zich volledig te ontwikkelen. Het is belangrijk dat de plant voldoende ruimte heeft om zijn wortels te verspreiden en voldoende licht en lucht te krijgen. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht op andere planten staat om concurrentie te voorkomen.

  Ja, deze plant gedijt goed in de schaduw en kan groeien in gedeeltelijke schaduw tot volledige schaduw. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed gedraineerd is om de beste groeiresultaten te behalen. Het bijhouden van vochtige grond kan ook helpen bij de verzorging van deze plant in schaduwrijke omstandigheden.

  De Tuinplanten hebben gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond gelijkmatig vochtig te houden zonder dat de wortels te nat worden. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het is een aantrekkelijke keuze voor tuinen die willen bijdragen aan het behoud van bestuivende insecten.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het bijen, vlinders en andere bestuivers aantrekt. Het zorgt voor een diversiteit aan insecten in de tuin en draagt zo bij aan een gezond ecosysteem. Het is daarom een waardevolle toevoeging aan de tuin voor het bevorderen van biodiversiteit.

  De plant bloeit meestal in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer 3 tot 4 weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in helder, direct zonlicht. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme zonnige dagen. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen felle middagzon in extreem hete klimaten.

  Nee, de plant is niet eetbaar en kan zelfs giftig zijn voor mens en dier. Het wordt daarom niet aangeraden om deze plant te consumeren. Het beste is om de plant enkel te gebruiken als decoratieve tuinplant.

  Ja, de plant heeft de eigenschap om geluid te dempen dankzij de dichte vegetatie en bladeren. Dit kan helpen om het geluid van bijvoorbeeld verkeer of buren te verminderen. Het is echter geen volledige geluidsdemper.

 • Deze plant kan na de bloei teruggesnoeid worden om de groei te bevorderen en de vorm te behouden. Verwijder dode of zieke takken en knip de plant terug tot vlak boven een nieuwe scheut. Snoei bij voorkeur in het voorjaar of het najaar.

  Geef regelmatig water aan deze plant en zorg ervoor dat de grond vochtig blijft. Vermijd echter dat de wortels langdurig in natte grond staan, dit kan leiden tot wortelrot. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven vanwege de hogere temperaturen.

  De plant heeft voorkeur voor goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Het is aan te raden om regelmatig de potgrond te vervangen of aan te vullen met voedingsstoffen.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende bodem met een neutrale pH. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal voor optimale groei en bloei. Vermijd te zure of te compacte bodems, omdat dit de plantengroei kan belemmeren.

  Deze plant groeit het beste op een plek in de tuin met vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt, maar ook wat schaduw kan verdragen. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  De plant heeft bescherming nodig tijdens de wintermaanden, zoals mulch of een laag van bladeren. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om bevriezing te voorkomen. In strenge winters is het aan te raden om de plant te bedekken met een doek of jute om te beschermen tegen de kou.

  De plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg voor goed doorlatende grond en plaats de plant op een zonnige locatie. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te bevorderen.

  Het is aanbevolen om de plant in het voorjaar te bemesten met een algemene meststof. Gebruik geen te stikstofrijke mest om overmatige groei te voorkomen. Volg altijd de instructies op de verpakking voor de juiste dosering.

  Het is aan te raden om deze plant te mulchen met organisch materiaal om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te beperken. Mulch kan ook helpen om de wortels van de plant te beschermen tegen extreme temperaturen. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dicht bij de stengels van de plant wordt aangebracht om rotting te voorkomen.

  Deze plant gedijt het best in zure tot neutrale bodems met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bodemverbeteraars. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot voedingsproblemen en verminderde groei van de plant.

  De plant kan last krijgen van bladluizen, trips, en slakken. Deze plagen kunnen bestreden worden met biologische bestrijdingsmiddelen of door regelmatig de plant te inspecteren en de plagen handmatig te verwijderen. Het is belangrijk om de plant gezond te houden door regelmatig water te geven en voldoende voedingsstoffen te geven.

 • Omschrijving

  Dodecatheon dentatum, ook wel schietsterre of amerikaanse smelepriem genoemd, is een inheemse Noord-Amerikaanse vaste plant. De plant heeft langwerpige bladeren en produceert in de lente stervormige bloemen in tinten van paars tot roze. De bloemen groeien aan lange stelen en hebben vijf bloemblaadjes die naar achteren krommen. Dodecatheon dentatum groeit het beste in vochtige bosrijke gebieden en trekt bijen en vlinders aan. Het is een mooie en aantrekkelijke toevoeging aan tuinen en natuurgebieden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.