Doronicum pardalianches 'Goldstrauss'

Doronicum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Doronicum pardalianches 'Goldstrauss' is een prachtige en opvallende vaste plant met heldergele bloemen en donkergroen blad. De bloemen hebben een opvallend groot hart en bloeien in het voorjaar en de vroege zomer. Deze plant kan goed groeien in de volle zon tot halfschaduw en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. 'Goldstrauss' trekt bijen en vlinders aan en is een mooie toevoeging aan de borders en perken in de tuin. Het is een sterke en winterharde plant die jaarlijks terugkomt en voor een kleurrijke noot zorgt in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en komt in het voorjaar weer opnieuw uit. Het is een vaste plant die bloeit in de lente en de zomer.

  Deze tuinplant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius en kan dus overleven in gematigde klimaten. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen strenge vorst. In de winter kunnen mulchlagen helpen om de plant te beschermen.

  Deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Zolang de plant voldoende zonlicht en water krijgt, zal hij goed gedijen in de tuin. Het is een sterke en gezonde tuinplant die weinig problemen geeft.

  Deze plant heeft ongeveer 30-40 cm ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende lucht en licht krijgt. Het is aan te raden om de plant niet te dicht op andere planten te plaatsen.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw. Het is een ideale plant voor schaduwrijke tuinen. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme zomermaanden. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Ongeveer 1-2 keer per week water geven is meestal voldoende.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de heldergele bloemen die insecten aantrekken. Het is een uitstekende keuze voor tuinen die willen bijdragen aan het behoud van de biodiversiteit.

  Ja, de plant Doronicum pardalianches 'Goldstrauss' trekt bijen en andere bestuivers aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast zorgt de plant voor een gevarieerd en kleurrijk landschap, wat gunstig is voor verschillende planten- en diersoorten. Het creëren van een gevarieerde tuin met verschillende soorten planten draagt bij aan een gezonde en diverse leefomgeving voor vele soorten organismen.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei en de bloeiperiode duurt ongeveer 3 tot 4 weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon en prefereert een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de grond goed gedraineerd is, zodat de plant niet te nat staat. Water geven bij droge periodes is aan te raden.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het is voornamelijk bedoeld als decoratieve tuinplant. Het wordt niet aanbevolen om deze plant op te eten.

  Ja, deze plant kan geluid enigszins dempen omdat de bladeren en bloemen geluidsgolven gedeeltelijk absorberen. Echter, de geluidsdempende eigenschappen zijn niet zo sterk als bij bijvoorbeeld een grotere boom of dichte haag. Over het algemeen helpen planten in de tuin wel om geluid te verzachten.

 • Doronicum 'Goldstrauss' hoeft niet regelmatig gesnoeid te worden. Dode of beschadigde bladeren kunnen in het voorjaar worden verwijderd om de plant gezond te houden. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloeiperiode te verlengen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in drassige grond staan. Geef water bij voorkeur in de ochtend of avond om verdamping te minimaliseren.

  De plant heeft een goed doorlatende potgrond nodig die rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft maar niet te nat. Gebruik bij voorkeur potgrond voor vaste planten.

  De plant gedijt het beste in een goed doorlatende en vochtige bodem. Het is belangrijk dat de bodem vruchtbaar is en voldoende voedingsstoffen bevat. Het is ook aan te raden om de pH-waarde van de bodem in de gaten te houden.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats in vochtige, goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de grond niet te droog wordt, dus regelmatig water geven is aan te raden. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te verspreiden.

  Om de winter goed door te komen, is het aan te raden om de plant af te dekken met mulch of bladeren. Hierdoor wordt de plant beschermd tegen vorstschade. Zorg er ook voor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant na de bloei om de groei te bevorderen.

  Voor deze Tuinplant is het aan te raden om in het voorjaar een langzaam werkende meststof te gebruiken. Gebruik een meststof met een hoger kaliumgehalte voor betere bloei en weerstand tegen ziekten. Overbemesting kan leiden tot grotere planten, maar kan ook de bloeiprestaties van de plant verminderen.

  Mulchen verbetert de groei en gezondheid van tuinplanten door vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals compost, boomschors of houtsnippers als mulchlaag. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de planten ligt om rotting te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste op een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel. Een goede pH-waarde zorgt voor een optimale opname van voedingsstoffen en een gezonde groei van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals regelmatig controleren op plagen. Daarnaast kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen worden ingezet. Tot slot kunnen ook milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie worden gebruikt indien nodig.

 • Omschrijving

  Doronicum pardalianches 'Goldstrauss' is een prachtige en opvallende vaste plant met heldergele bloemen en donkergroen blad. De bloemen hebben een opvallend groot hart en bloeien in het voorjaar en de vroege zomer. Deze plant kan goed groeien in de volle zon tot halfschaduw en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. 'Goldstrauss' trekt bijen en vlinders aan en is een mooie toevoeging aan de borders en perken in de tuin. Het is een sterke en winterharde plant die jaarlijks terugkomt en voor een kleurrijke noot zorgt in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.