Doronicum 'Miss Mason'

Doronicum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Doronicum 'Miss Mason' is een vaste plant met opvallende gele bloemen die lijken op madeliefjes. De plant bloeit in het voorjaar en trekt bijen en vlinders aan. Doronicum 'Miss Mason' groeit het beste in vruchtbare, goed doorlatende grond en in de volle zon of halfschaduw. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft. Deze plant is perfect voor in borders, rotstuinen of als onderbeplanting bij bomen en struiken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Doronicum 'Miss Mason' is niet groenblijvend. Het is een tuinplant die in de winter zijn bladeren verliest. Het is een vaste plant die jaarlijks terugkomt.

  De plant Doronicum 'Miss Mason' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld mulch of afdekmaterialen. Deze plant kan dus goed overleven in ons klimaat.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig aandacht. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in de meeste bodemsoorten en weinig speciale zorg nodig heeft. Het is een ideale keuze voor beginnende tuiniers.

  De plant heeft ongeveer 30-50 cm ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Plant ze ongeveer 40 cm uit elkaar voor een optimaal resultaat in de tuin. Het is belangrijk om voldoende ruimte rondom de planten te laten voor een gezonde groei.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduwrijke delen van de tuin. Het is een schaduwtolerante tuinplant en zal zich goed ontwikkelen in deze omstandigheden. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende vochtigheid en voedingsstoffen in de grond.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Over het algemeen is het voldoende om de plant eens per week water te geven, maar controleer altijd eerst de grond voordat je water geeft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar en de kleurrijke bloemen. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor het bevorderen van de biodiversiteit. De plant draagt bij aan het behoud en de verspreiding van deze belangrijke bestuivers.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit, omdat hij vlinders en bijen aantrekt met zijn bloemen en zo bijdraagt aan de bestuiving van andere planten in de tuin. Daarnaast biedt de plant een schuilplaats en voedsel voor diverse insecten.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei kan tot wel 6 weken duren.

  Ja, deze plant kan over het algemeen goed tegen de volle zon. Het is echter belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes. Daarnaast kan het nodig zijn om de plant te beschermen tegen felle middagzon.

  Nee, Doronicum 'Miss Mason' is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gekweekt als decoratieve tuinplant vanwege de mooie bloemen. Eet geen planten uit de tuin tenzij je zeker weet dat ze veilig zijn voor consumptie.

  Doronicum 'Miss Mason' is niet geluidsdempend.

 • Het is aan te raden om de plant na de bloei terug te knippen tot net boven de grond. Dit bevordert een gezonde groei en bloei in het volgende seizoen. Verwijder ook regelmatig dode of beschadigde bladeren en bloemen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet drassig. Geef bij voorkeur water aan de wortels en vermijd het nat worden van de bladeren.

  Doronicum 'Miss Mason' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg voor een pH-waarde die neutraal tot licht zuur is. Vermijd te zware of te natte grond om wortelrot te voorkomen.

  De Tuinplanten heeft een goed doorlatende bodem nodig met een gemiddelde vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem vocht vast kan houden, maar niet te lang nat blijft staan. Voeg organisch materiaal toe om de bodemstructuur te verbeteren.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte bodems. De plant kan goed groeien in borders, maar ook in potten op het terras.

  In de winter heeft de plant Doronicum 'Miss Mason' bescherming nodig tegen koude temperaturen. Het is aan te raden om mulch rond de plant aan te brengen om de wortels te beschermen. Daarnaast kan een laag bladeren of stro over de plant worden gelegd om vorstschade te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloei te verlengen en knip in het najaar de planten tot de grond terug.

  Tuinplanten hebben over het algemeen behoefte aan voedzame grond om goed te kunnen groeien. Het is aan te raden om de grond voor het planten te bemesten met organische meststoffen. Daarnaast kan tijdens het groeiseizoen regelmatig vloeibare meststof worden gegeven.

  Het is aan te raden om doronicums in het voorjaar te mulchen met organisch materiaal om vocht vast te houden en onkruidgroei tegen te gaan. Mulch kan ook helpen om de wortels van de plant in een gelijkmatige temperatuur te houden en te beschermen tegen vorstschade. Er zijn verschillende soorten mulch beschikbaar, waaronder compost, boomschors en houtsnippers.

  Tuinplanten zoals Doronicum 'Miss Mason' gedijen het beste in een bodem met een lichtzure tot neutrale pH-waarde. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond niet te zuur is, omdat dit de groei en bloei van de plant kan belemmeren. Bodemtesten kunnen helpen de pH-waarde van de bodem te bepalen en aanpassingen te maken indien nodig.

  Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten zoals deze, kan regelmatig controleren op insecten en plagen en handmatig verwijderen helpen. Daarnaast kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes worden ingezet om ongedierte te bestrijden. Ook het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen kan effectief zijn.

 • Omschrijving

  Doronicum 'Miss Mason' is een vaste plant met opvallende gele bloemen die lijken op madeliefjes. De plant bloeit in het voorjaar en trekt bijen en vlinders aan. Doronicum 'Miss Mason' groeit het beste in vruchtbare, goed doorlatende grond en in de volle zon of halfschaduw. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft. Deze plant is perfect voor in borders, rotstuinen of als onderbeplanting bij bomen en struiken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.