Dryas octopetala

Dryas

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Dryas octopetala, ook bekend als witte dwergstruik, is een kleine groenblijvende struik die behoort tot de rozenfamilie. De plant groeit voornamelijk op bergachtige en toendra-achtige gebieden in Europa, Noord-Amerika en Azië. Het heeft kleine, witte bloemen met acht bloemblaadjes die in de zomer bloeien. De bladeren van de plant zijn glanzend groen en hebben een leerachtige textuur. Dryas octopetala speelt een belangrijke rol in de ecosystemen waar het groeit, omdat het bijdraagt aan bodemstabilisatie en insecten aantrekt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Dryas octopetala is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een bladverliezende plant die in het voorjaar weer nieuwe bladeren krijgt.

  De plant is winterhard tot -30 graden Celsius. Het kan dus temperaturen verdragen onder het vriespunt. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te snoeien indien nodig. Verder gedijt de plant goed in de zon of halfschaduw.

  Dryas octopetala heeft gemiddeld ongeveer 30 tot 60 centimeter ruimte nodig om te kunnen groeien. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen andere planten te laten zodat de plant zich goed kan ontwikkelen. Het is aan te raden om de plant in een ruime pot te plaatsen als u deze in een container wilt kweken.

  Dryas octopetala groeit het beste in de volle zon, maar kan ook goed gedijen in lichte schaduw. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te kunnen groeien en bloeien. Te veel schaduw kan de groei van de plant belemmeren.

  De plant heeft gemiddeld 1 tot 2 keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar zorg ervoor dat er geen wateroverlast is. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond voordat je water geeft.

  Dryas octopetala is niet bijzonder aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de gesloten bloemstructuur en het ontbreken van opvallende geuren of kleuren. Er zijn andere planten die beter geschikt zijn om deze insecten aan te trekken in de tuin.

  Ja, deze plant draagt bij aan biodiversiteit door het bieden van voedsel en beschutting aan verschillende insecten en kleine dieren. Het helpt ook bij het behouden van een gezonde bodemstructuur en het reguleren van de waterhuishouding in de tuin.

  De plant bloeit meestal in de maanden mei en juni. De bloei kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen fel zonlicht. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer.

  Nee, Dryas octopetala is niet eetbaar. Het is geen eetbare plant en wordt voornamelijk gebruikt voor decoratie in tuinen. Het consumeren van deze plant kan leiden tot gezondheidsproblemen.

  Ja, deze plant heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte bladeren en stengels die geluidsgolven absorberen. Het kan helpen bij het verminderen van achtergrondgeluiden in uw tuin of buitenruimte. Het is een goede keuze voor het creëren van een rustige en vredige omgeving.

 • Dryas octopetala bloeit op oud hout, dus snoei na de bloei in de zomer. Knip dode of beschadigde takken terug naar de basis. Verwijder ook regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te stimuleren.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet te nat. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmel en rot te voorkomen.

  Potgrond die geschikt is voor tuinplanten zoals "Dryas octopetala" moet goed doorlatend zijn en een licht zure pH hebben. Vermijd zware kleigrond en zorg ervoor dat de potgrond voldoende vocht vasthoudt, maar niet te nat wordt. Het is belangrijk om regelmatig de potgrond te controleren en indien nodig bij te vullen.

  Dryas octopetala gedijt het beste in goed doorlatende, voedselarme grond. Het is belangrijk dat de bodem niet te zuur is en een gematigde vochtigheid heeft. Een zanderige, kalkrijke bodem is ideaal voor deze plantensoort.

  Dryas octopetala groeit het beste op een zonnige tot licht beschaduwde standplaats. De plant gedijt goed in vochtige en goed doorlatende grond. Het is geschikt voor de tuin en kan zowel in borders als in rotstuinen worden geplant.

  In de winter heeft de plant bescherming nodig tegen vorst en kou. Dit kan bijvoorbeeld door de plant af te dekken met een laag mulch of bladeren. Het is ook belangrijk om de plant op een beschutte plek te zetten om vorstschade te voorkomen.

  Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt en dat de grond goed doorlatend is. Geef regelmatig water, maar vermijd dat de grond te nat wordt. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemen om de plant gezond te houden.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen niet veel bemesting nodig. Een organische meststof in het voorjaar en zomer kan helpen bij gezonde groei. Vermijd te veel stikstofrijke meststoffen om overbemesting te voorkomen.

  Mulch is een beschermende laag organisch materiaal die op de bodem rondom planten wordt gelegd. Het helpt vocht vast te houden, voorkomt onkruidgroei en beschermt de wortels tegen extreme temperaturen. Tuinplanten kunnen profiteren van een goede mulchlaag.

  De zuurgraad van de bodem waar deze plant gedijt, ligt tussen pH 4,5 en 6,5. Het is belangrijk dat de bodem goed gedraineerd is en een licht zure tot neutrale pH-waarde heeft voor optimale groei. Het regelmatig controleren en zo nodig aanpassen van de zuurgraad kan de gezondheid en bloei van de plant bevorderen.

  om de plant te beschermen tegen ongedierte, is het belangrijk om regelmatig de bladeren en stelen te inspecteren op tekenen van plagen. Een organische insecticiden of insecticidale zeep kan effectief zijn in het bestrijden van ongedierte. Het is ook nuttig om af en toe de planten af te spoelen met water om ongedierte weg te spoelen.

 • Omschrijving

  Dryas octopetala, ook bekend als witte dwergstruik, is een kleine groenblijvende struik die behoort tot de rozenfamilie. De plant groeit voornamelijk op bergachtige en toendra-achtige gebieden in Europa, Noord-Amerika en Azië. Het heeft kleine, witte bloemen met acht bloemblaadjes die in de zomer bloeien. De bladeren van de plant zijn glanzend groen en hebben een leerachtige textuur. Dryas octopetala speelt een belangrijke rol in de ecosystemen waar het groeit, omdat het bijdraagt aan bodemstabilisatie en insecten aantrekt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.