Dryopteris affinis

Dryopteris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Dryopteris affinis, ook wel bekend als de schubvaren, is een winterharde varensoort die goed gedijt in vochtige bosrijke omgevingen. De plant heeft een opvallend groen blad dat uit verschillende schubben bestaat. De bladeren kunnen tot wel 1 meter lang worden en hebben een sierlijke, waaiervormige uitstraling. De Dryopteris affinis is een gemakkelijk te onderhouden plant die goed groeit in halfschaduw en niet veeleisend is qua grondsoort. De plant kan ook goed worden toegepast in rotstuinen of als bodembedekker.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een mooie toevoeging aan je tuin, vooral in de wintermaanden wanneer andere planten hun bladeren verliezen. Planten die groenblijvend zijn, geven kleur en structuur aan de tuin, zelfs als andere planten in rust zijn.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om hem goed te beschermen in strenge winters. Het is aan te raden om de plant af te dekken met bladeren of mulch.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het vereist een vochtige grond en halfschaduw tot schaduwrijke groeiomstandigheden, en regelmatig snoeien is niet nodig. Het kan goed gedijen in de meeste tuinen zonder veel extra zorg.

  Voor deze plant is het belangrijk om voldoende ruimte te hebben, zodat de bladeren zich goed kunnen ontwikkelen. Het is aan te raden om een plek te kiezen waar de plant vrij kan groeien zonder belemmerd te worden door andere planten. Houd rekening met een breedte van ongeveer 60 tot 80 centimeter per plant.

  Ja, Dryopteris affinis groeit goed in de schaduw. Deze plant gedijt goed op een plek met weinig direct zonlicht en houdt van vochtige grond. Het is een perfecte keuze voor schaduwrijke tuinen.

  De plant heeft gematigd water nodig, dus één tot twee keer per week water geven is voldoende. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt om wortelrot te voorkomen. Plaats de plant op een plek met goede drainage.

  Ja, deze plant is niet vlinder- en bijenlokkend omdat hij geen bloemen produceert. De plant verspreidt geen geur of nectar die deze insecten aantrekt. Het is een varensoort die zich voortplant door sporen.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat hij verschillende insecten aantrekt en zorgt voor diversiteit in de tuin. Ook biedt hij beschutting en voedsel aan dieren.

  Deze plant bloeit van mei tot juli en de bloei duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Deze plant kan niet goed tegen de volle zon en heeft liever een plekje in de halfschaduw of schaduw. Te veel direct zonlicht kan leiden tot verbranding van de bladeren. Het is daarom aan te raden om de plant op een beschutte plek in de tuin te plaatsen.

  Nee, deze plant is niet eetbaar voor mensen. Het wordt niet aanbevolen om het te consumeren. Het wordt meestal gebruikt als decoratieve tuinplant.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap om geluid te dempen door middel van zijn bladeren. Planten in het algemeen worden vaak gebruikt om geluidsoverlast te verminderen.

 • Je hoeft de varens niet te snoeien, maar je kunt dode of beschadigde bladeren verwijderen om de plant er mooier uit te laten zien. Ook kun je in het voorjaar oud blad weghalen om plaats te maken voor nieuw blad. Zorg ervoor dat je scherpe snoeischaar gebruikt om schade aan de plant te voorkomen.

  Houd de grond altijd vochtig, maar vermijd dat de wortels in natte grond staan. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes in de zomer. Gebruik bij voorkeur regenwater of lauw water op kamertemperatuur.

  Potgrond is geschikt voor deze tuinplant, bij voorkeur licht en goed waterdoorlatend. Een mix van potgrond en compost kan ook worden gebruikt voor optimale groei en gezondheid van de plant. Let op dat de potgrond niet te nat wordt, dit kan wortelrot veroorzaken.

  Dryopteris affinis gedijt het best in een vochtige, goed doorlatende bodem met een neutrale tot zure pH. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en goed bemest wordt. Een lichte schaduwrijke plek is ideaal voor deze plant.

  Zorg ervoor dat de plant op een vochtige, humusrijke grond staat in halfschaduw tot schaduw. Vermijd direct zonlicht en zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is. Plant de plant in een beschutte omgeving om beschadiging door wind te voorkomen.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst en kou. Je kunt de plant bedekken met speciale winterbescherming zoals vliesdoek of stro. Zorg er ook voor dat de plant voldoende vocht krijgt, maar vermijd dat de grond te nat wordt.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, zorg ervoor dat de grond nooit helemaal uitdroogt. Verwijder regelmatig dode bladeren en geef de plant af en toe voeding voor een gezonde groei. Plant de varen op een beschutte plek in de halfschaduw.

  Deze plant heeft niet veel mest nodig en kan goed gedijen in normale tuingrond zonder extra voeding. Een lichte bemesting in het voorjaar met organische mest kan de groei bevorderen. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels.

  Mulch is een goede manier om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken bij deze plant. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, stro of houtsnippers als mulch. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is, ongeveer 5-10 cm is voldoende.

  Deze plant groeit het beste in zure tot neutrale grond. Een pH-waarde tussen 5,5 en 7,5 is ideaal voor een gezonde groei. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel aan te passen.

  Er zijn verschillende methoden om ongedierte op tuinplanten te bestrijden. Denk aan het gebruik van nematoden, insecticiden of natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op ongedierte en snel actie te ondernemen om schade aan de plant te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Dryopteris affinis, ook wel bekend als de schubvaren, is een winterharde varensoort die goed gedijt in vochtige bosrijke omgevingen. De plant heeft een opvallend groen blad dat uit verschillende schubben bestaat. De bladeren kunnen tot wel 1 meter lang worden en hebben een sierlijke, waaiervormige uitstraling. De Dryopteris affinis is een gemakkelijk te onderhouden plant die goed groeit in halfschaduw en niet veeleisend is qua grondsoort. De plant kan ook goed worden toegepast in rotstuinen of als bodembedekker.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.