Dryopteris affinis 'Cristata'

Dryopteris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Dryopteris affinis 'Cristata' is een soort varen met een opvallend gekruld blad. Deze varen kan een hoogte bereiken van ongeveer 60-90 cm en groeit in een dichte bosachtige structuur. De bladeren hebben een geveerd uiterlijk met een donkergroene kleur en een lichtere onderzijde. De 'Cristata' variant heeft bovendien gekrulde toppen aan de bladeren, wat zorgt voor een decoratief effect. Deze varen gedijt goed in vochtige en schaduwrijke omgevingen en is geschikt voor in de tuin of in potten op het terras.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Dryopteris affinis 'Cristata' is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een winterharde plant die goed gedijt in de tuin.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij extreme vorst. Deze plant kan goed overleven in ons gematigde klimaat.

  Deze plant is over het algemeen vrij makkelijk in onderhoud en vereist geen speciale zorg. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft en plaats hem op een plek met halfschaduw. Af en toe bemesten en snoeien is voldoende om de plant gezond te houden.

  Dryopteris affinis 'Cristata' heeft gemiddeld zo'n 60 tot 90 cm aan ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich volledig te ontwikkelen en te spreiden. Houd bij het planten van meerdere exemplaren minimaal een afstand van 60 cm aan tussen de planten.

  Ja, Dryopteris affinis 'Cristata' groeit goed in de schaduw. Deze plant gedijt het beste op een plek met weinig zonlicht. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen felle zonnestralen.

  Deze plant heeft ongeveer één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de hoeveelheid licht en temperatuur in de omgeving. Het is belangrijk om te controleren of de grond voldoende vochtig is voordat er weer water gegeven wordt. Het is aan te raden om de grond vochtig, maar niet drassig te houden.

  Deze plant is niet vlinder- en bijenlokkend. Het is een varen en heeft geen bloemen die deze insecten aantrekken.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit omdat hij verschillende insecten aantrekt en een schuilplaats biedt voor kleine dieren in de tuin. Daarnaast draagt deze plant bij aan de diversiteit van planten in de tuin, wat gunstig is voor het ecosysteem.

  Deze plant bloeit niet, aangezien het een varen is. Varens produceren sporen in plaats van bloemen. De bladeren van deze plant zijn het hele jaar door groen en blijven lang mooi.

  Nee, deze plant prefereert een plek in de halfschaduw tot schaduw. Te veel direct zonlicht kan de bladeren doen verbranden. Het is daarom beter om de plant op een beschutte plek te zetten.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het is belangrijk om alleen planten te eten die specifiek gekweekt zijn voor consumptie en die veilig zijn om te consumeren.

  Ja, de plant heeft een dicht bladerdek dat geluid kan absorberen. Dit kan helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in de tuin. Echter, de mate van geluidsdemping kan verschillen per omgeving en plant.

 • Het snoeien van deze plant is niet noodzakelijk, tenzij er dode of beschadigde bladeren zijn die verwijderd moeten worden. Verwijder deze bladeren in het voorjaar voordat de nieuwe groei begint. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt voor een gezonde groei.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet te nat. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Het is belangrijk om de plant in humusrijke en goed doorlatende potgrond te zetten. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik eventueel een speciale mix voor varens om de plant goed te laten groeien.

  Dryopteris affinis 'Cristata' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. De bodem moet humusrijk zijn en licht zuur tot neutraal. Zorg voor een goede drainage om wateroverlast te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste op een halfschaduwrijke plaats in vochtige, goed doorlatende grond. Vermijd direct zonlicht en droge grond om de beste groei te bevorderen. Geschikt voor in de tuin of als onderdeel van een borders of hagen.

  Het is aan te raden om in de winter de plant te beschermen tegen strenge vorst door bijvoorbeeld mulch of bladeren rond de wortels aan te brengen. Daarnaast kan het helpen om de plant op een beschutte plek te zetten en te zorgen voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren en indien nodig enige bescherming te bieden tijdens koude periodes.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, houd de grond vochtig maar niet drassig. Verwijder regelmatig dode bladeren en zorg voor een lichte bemesting in het voorjaar. Plaats de plant op een plek met halfschaduw tot schaduw.

  Voor deze plant is het aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen voor een gezonde groei. Gebruik een meststof speciaal voor varens en houd de dosering zoals aangegeven op de verpakking. Het is belangrijk om de plant niet te overbemesten om schade te voorkomen.

  Mulchen is gunstig voor deze plant, omdat het helpt om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren of houtsnippers als mulch. Breng een laag van 5-10 cm aan rond de plant, maar laat ruimte rond de stam om verstikking te voorkomen.

  De voorkeur voor de zuurgraad van de bodem van deze plant is neutraal tot licht zuur. Het gedijt goed in bodems met een pH tussen 5,5 en 7,0. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te testen en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte tegen te gaan bij deze plant, kan regelmatig besproeien met een mengsel van water en zeep helpen. Daarnaast kunnen natuurlijke vijanden van het ongedierte, zoals lieveheersbeestjes, ook ingezet worden. Het is belangrijk om regelmatig de planten te controleren op tekenen van ongedierte, zodat er snel actie ondernomen kan worden.

 • Omschrijving

  De Dryopteris affinis 'Cristata' is een soort varen met een opvallend gekruld blad. Deze varen kan een hoogte bereiken van ongeveer 60-90 cm en groeit in een dichte bosachtige structuur. De bladeren hebben een geveerd uiterlijk met een donkergroene kleur en een lichtere onderzijde. De 'Cristata' variant heeft bovendien gekrulde toppen aan de bladeren, wat zorgt voor een decoratief effect. Deze varen gedijt goed in vochtige en schaduwrijke omgevingen en is geschikt voor in de tuin of in potten op het terras.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.