Picea

Picea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Picea is een geslacht van naaldbomen die behoren tot de familie Pinaceae. Deze bomen hebben kegelvormige toppen en schubachtige naalden die in kransen rondom de takken groeien. Picea-bomen staan bekend om hun symmetrische vorm en dichte bladerdek, dat zorgt voor een mooie groene uitstraling in tuinen en parken. Ze zijn winterhard en kunnen goed tegen koude temperaturen, waardoor ze veel voorkomen in gematigde tot koude klimaten. Sommige soorten Picea-bomen kunnen erg hoog worden en zijn geliefd als kerstbomen vanwege hun mooie vorm en geur.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de meeste planten van dit geslacht zijn groenblijvend en behouden hun naalden gedurende het hele jaar. Deze eigenschap maakt ze ideaal voor tuinen die het hele jaar door een groene uitstraling willen behouden.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Dit betekent dat hij bestand is tegen koude temperaturen en vorst. Het is belangrijk om hem goed te beschermen bij strenge vorst.

  De Picea plant is gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale verzorging nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende licht. Snoeien is niet vaak nodig.

  Picea heeft voldoende ruimte nodig om uit te groeien tot een volwassen boom. Zorg voor voldoende afstand tussen andere planten en gebouwen om de groei niet te belemmeren. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het planten.

  De plant groeit over het algemeen goed in de schaduw, maar zal wel langzamer groeien dan wanneer hij in de volle zon staat. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond vochtig blijft, vooral als hij in de schaduw staat. Het is aan te raden om de plant af en toe te verplaatsen naar een plek met meer zonlicht voor een gezonde groei.

  De Tuinplanten hebben gemiddeld één keer per week water nodig, maar dit kan variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Controleer regelmatig de grond voordat u water geeft.

  Picea is een naaldboom en produceert geen bloemen, waardoor het geen vlinders of bijen aantrekt. Het is voornamelijk decoratief en biedt beschutting aan vogels en kleine dieren.

  Ja, de plant Picea is goed voor biodiversiteit. Het biedt een schuilplaats en voedsel voor verschillende insecten en vogels, wat bijdraagt aan de diversiteit van het ecosysteem in de tuin. Daarnaast zorgt de plant voor een verrijking van de bodem door het afstoten van naalden.

  Picea bloeit niet, omdat het een conifeer is. Het produceert mannelijke en vrouwelijke kegels in plaats van bloemen. Deze kegels verschijnen in de herfst en blijven aan de boom hangen gedurende de winter en lente.

  Deze plant houdt niet van direct zonlicht en geeft de voorkeur aan lichte schaduw. Zorg ervoor dat de plant genoeg beschutting heeft tegen de felle zon om verbranding te voorkomen. Plaats de plant op een plek waar hij indirect licht ontvangt.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het kan schadelijk zijn bij consumptie. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant.

  Ja, de plant heeft naaldachtige bladeren die geluid kunnen absorberen. Hierdoor kan de plant helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in de tuin.

 • Het snoeien van deze plant is meestal niet nodig, tenzij er dode of beschadigde takken zijn. Snoei deze takken in het voorjaar af, vlak boven een gezonde knop. Vermijd snoeien in de zomer, omdat dit de sapstroom kan verstoren.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en pas het water geven aan indien nodig.

  Voor deze plant is het belangrijk om gebruik te maken van goed doorlatende potgrond. Dit zorgt ervoor dat de wortels van de plant niet te nat blijven staan. Kies bij voorkeur voor een potgrond die speciaal geschikt is voor tuinplanten.

  Deze plant gedijt het best in een goed doorlatende bodem met een zure pH-waarde. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat, zoals organisch materiaal, om een gezonde groei te bevorderen. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is, omdat dit wortelrot kan veroorzaken.

  De plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot lichte schaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond met voldoende vochtigheid. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Het is belangrijk om de plant in de winter te beschermen tegen vorst, vooral als het een jonge plant is. Dit kan gedaan worden door mulch rond de basis aan te brengen en eventueel een speciale winterhoes eroverheen te doen. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water krijgt, vooral voor de winterperiode.

  Zorg voor voldoende water, maar voorkom dat de wortels te nat worden. Plaats de plant op een zonnige tot halfschaduwrijke plek. Snoei regelmatig om de vorm en grootte van de plant te behouden.

  Tuinplanten zoals deze hebben in het voorjaar behoefte aan een meststof met een hoog stikstofgehalte om de groei te stimuleren. Het is belangrijk om de juiste dosering te gebruiken volgens de instructies op de verpakking. Overbemesting kan schade aan de plant veroorzaken.

  Mulchen is gunstig voor de groei en gezondheid van deze plantensoort. Mulch helpt bij het vasthouden van vocht, onderdrukt onkruid en verbetert de bodemstructuur. Het wordt aanbevolen om organisch materiaal te gebruiken zoals compost, boomschors of houtsnippers.

  De Picea gedijt het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen 4,5 en 6,5. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot voedingsstoffentekorten, terwijl een te lage pH-waarde de plant kan beschadigen. Het is daarom belangrijk om de bodem regelmatig te testen en indien nodig de pH-waarde aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant is het belangrijk om regelmatig de bladeren en takken te inspecteren op aanwezigheid van beestjes of schimmels. Het is ook aan te raden om de plant te voorzien van voldoende voeding en water, zodat deze sterk en gezond blijft. Mocht er ongedierte worden geconstateerd, dan kunnen biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of roofmijten worden ingezet.

 • Omschrijving

  Picea is een geslacht van naaldbomen die behoren tot de familie Pinaceae. Deze bomen hebben kegelvormige toppen en schubachtige naalden die in kransen rondom de takken groeien. Picea-bomen staan bekend om hun symmetrische vorm en dichte bladerdek, dat zorgt voor een mooie groene uitstraling in tuinen en parken. Ze zijn winterhard en kunnen goed tegen koude temperaturen, waardoor ze veel voorkomen in gematigde tot koude klimaten. Sommige soorten Picea-bomen kunnen erg hoog worden en zijn geliefd als kerstbomen vanwege hun mooie vorm en geur.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.