Dryopteris filix-mas 'Cristata'

Dryopteris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Dryopteris filix-mas 'Cristata' is een soort varen die bekend staat om zijn prachtig gekrulde bladeren. De bladeren hebben een opvallende gekartelde rand en een mooie groene kleur. Deze plant groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond en is goed winterhard. De 'Cristata' variant van deze varen heeft een extra decoratieve uitstraling door de gekrulde bladeren. Het is een mooie toevoeging aan een schaduwrijke tuin of als bodembedekker onder struiken en bomen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Dryopteris filix-mas 'Cristata' is een groenblijvende plant. Deze plant behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar, wat betekent dat hij zijn groene kleur behoudt, zelfs in de wintermaanden. Dit maakt hem een mooie toevoeging aan de tuin, omdat hij structuur en kleur toevoegt, zelfs als andere planten hun bladeren verliezen.

  De plant is winterhard tot -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst. De plant kan goed overwinteren in de volle grond.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het enige wat je hoeft te doen is regelmatig de dode bladeren verwijderen en de grond vochtig houden. Verder heeft deze plant weinig speciale zorg nodig.

  Deze plant heeft een ruimte nodig van ongeveer 50-70 cm in de breedte en hoogte. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven om zich goed te kunnen ontwikkelen. Plant hem daarom niet te dicht op elkaar.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een schaduwminnende plant die het goed zal doen op een plek met weinig direct zonlicht. Zorg ervoor dat de grond vochtig is en de plant zal goed gedijen.

  De plant heeft gemiddeld 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van hoe droog de grond aanvoelt. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Zorg ervoor dat de plant niet te lang in een droge grond staat.

  Nee, deze plant is niet vlinder- en bijenlokkend. Het is een varensoort die geen bloemen produceert en geen nectar of stuifmeel afgeeft. Het is eerder een decoratieve plant voor in de tuin.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit omdat het een schaduwplant is die helpt bij het creëren van een gevarieerde habitat voor verschillende dieren. Door zijn specifieke groeiomstandigheden draagt het bij aan het in stand houden van een gezond ecosysteem in de tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken. Na de bloei vormt de plant sporen die verspreid worden.

  Deze plant kan het beste groeien in halfschaduw tot schaduwrijke plekken, volle zon kan schadelijk zijn voor de bladeren. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen direct zonlicht. In de volle zon kan de plant te maken krijgen met verbranding of uitdroging van de bladeren.

  Nee, deze plant is niet eetbaar voor mensen. Het is beter om plantaardig voedsel te consumeren dat specifiek bedoeld is voor menselijke consumptie. Het kan giftig zijn als het wordt ingenomen.

  Ja, varens zoals de Dryopteris filix-mas 'Cristata' hebben een bladstructuur die geluid kan absorberen en dempen. Planten met grote bladeren kunnen helpen om geluid te absorberen en te verminderen. Het kan helpen om een rustigere en ontspannen omgeving te creëren.

 • Deze plant hoeft niet regelmatig gesnoeid te worden, tenzij de bladeren bruin of beschadigd zijn. Verwijder deze bladeren in het voorjaar voor een gezonde groei. Overmatig snoeien kan de groei en de gezondheid van de plant negatief beïnvloeden.

  Geef de plant regelmatig water, zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet doorweekt. Vermijd dat de wortels te lang droog komen te staan om uitdroging te voorkomen.

  Gebruik bij voorkeur vochtige, goed doorlatende potgrond voor tuinplanten om de groei en gezondheid te bevorderen. Het is belangrijk dat de potgrond voldoende voedingsstoffen bevat en niet te compact is, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat de potgrond regelmatig wordt vervangen of bijgemest om de plant gezond te houden.

  Deze plant gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond met een neutrale tot zure pH. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen.

  Zet deze varen op een plek in de tuin waar hij halfschaduw of schaduw krijgt. Vermijd felle zon en droge grond, zorg voor een vochtige en humusrijke bodem. De plant doet het goed onder bomen of in de buurt van struiken.

  In de winter kan het nuttig zijn om de plant af te dekken met bladeren of stro om hem te beschermen tegen vorst. Ook kan het helpen om de plant op een beschutte plek te zetten waar hij minder blootgesteld wordt aan koude wind. Het is belangrijk om de plant tijdens de winter regelmatig te controleren op mogelijke schade en indien nodig bij te sturen.

  De plant houdt van een vochtige, goed doorlatende grond en een plekje in de halfschaduw. Verwijder regelmatig dode bladeren en geef de plant af en toe wat extra voeding. Snoei in het voorjaar dode of beschadigde bladeren weg.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om af en toe te bemesten met organische meststoffen om de groei en gezondheid te bevorderen. Gebruik hiervoor een meststof speciaal voor sierplanten en volg de aanbevolen dosering op de verpakking. Bemest bij voorkeur in het voorjaar en de zomer voor optimale resultaten.

  Het gebruik van mulch kan gunstig zijn voor de groei en gezondheid van deze tuinplant. Mulch helpt bij het vasthouden van vocht in de grond en beschermt de wortels tegen extreme temperaturen. Het is aanbevolen om organisch materiaal als mulch te gebruiken voor deze plant.

  Deze plant groeit het beste in een neutrale tot licht zure bodem. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed doorlatend is. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen bij het handhaven van de juiste zuurgraad.

  Het is belangrijk om regelmatig de bladeren en stengels van de plant te inspecteren op eventuele plagen zoals luizen of spint. Het gebruik van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden kan helpen bij de bestrijding van ongedierte. Het is ook aan te raden om de plant gezond te houden door voldoende water te geven en de juiste bemesting toe te passen.

 • Omschrijving

  De Dryopteris filix-mas 'Cristata' is een soort varen die bekend staat om zijn prachtig gekrulde bladeren. De bladeren hebben een opvallende gekartelde rand en een mooie groene kleur. Deze plant groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond en is goed winterhard. De 'Cristata' variant van deze varen heeft een extra decoratieve uitstraling door de gekrulde bladeren. Het is een mooie toevoeging aan een schaduwrijke tuin of als bodembedekker onder struiken en bomen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.