Dryopteris filix-mas 'Linearis'

Dryopteris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Dryopteris filix-mas 'Linearis' is een varen met smal en langwerpig blad dat groeit in bosrijke gebieden. Deze plant heeft een opvallend uiterlijk door zijn lineaire bladeren die een elegante uitstraling geven. De 'Linearis' variant van de mannetjesvaren kan tot 60 cm hoog worden en gedijt goed in vochtige en voedselrijke grond. Deze varen is wintergroen en kan zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt. Het is een sterke plant die weinig onderhoud nodig heeft en goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Dryopteris filix-mas 'Linearis' is niet groenblijvend. Het blad van de plant zal in de wintermaanden afsterven, maar in het voorjaar zal de plant weer nieuw blad vormen. Het is dus een bladverliezende plant.

  Deze plant is winterhard tot -15 graden Celsius. Deze plant is geschikt om in de tuin te planten. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Zorg voor voldoende vochtige grond en een plekje in de halfschaduw tot schaduw. Regelmatig snoeien en bemesten is voldoende om de plant gezond te houden.

  Deze plant heeft een gemiddelde ruimte nodig van ongeveer 60 tot 80 centimeter in de breedte en hoogte. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich volledig te kunnen ontwikkelen en uit te groeien. Houd rekening met de groeisnelheid en grootte van de plant bij het planten in de tuin.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een schaduwminnende plant die goed gedijt onder bomen en struiken. Zorg ervoor dat de grond vochtig is en goed doorlatend.

  Deze plant heeft ongeveer 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar voorkom dat de wortels te nat worden. Laat de grond tussen gietbeurten in licht opdrogen.

  Nee, Dryopteris filix-mas 'Linearis' is geen vlinder- en bijenlokkende plant. Het is een varensoort en trekt geen insecten aan met bloemen of nectar.

  Tuinplanten zoals "Dryopteris filix-mas 'Linearis'" dragen bij aan de biodiversiteit door habitat te bieden aan verschillende insecten en kleine dieren. Deze planten helpen bij het bevorderen van een gezonde ecosysteem in tuinen en natuurgebieden. Het is daarom goed voor de biodiversiteit om deze plant in de tuin te hebben.

  Deze plant bloeit niet, aangezien het een varen is. Varens produceren sporen in plaats van bloemen en bloeien niet zoals bloeiende planten. Varens hebben geen specifieke bloeiperiode zoals bloeiende planten dat hebben.

  De plant kan beter gedijen in halfschaduw en schaduwrijke plekken en kan niet goed tegen de volle zon. Het is daarom aan te raden om de plant op een plek te plaatsen waar hij beschermd is tegen direct zonlicht.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om het te consumeren, omdat het giftige stoffen bevat die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het is beter om deze plant niet in voedselbereiding te gebruiken.

  Ja, vele planten hebben de eigenschap om geluid te dempen, echter is dit niet de specifieke eigenschap van de 'Dryopteris filix-mas 'Linearis''. Over het algemeen kunnen planten met grote bladeren en dicht bladerdek beter geluid dempen dan planten met kleine bladeren of weinig bladeren. Het is dus mogelijk dat deze plant enige geluidsdempende eigenschappen heeft.

 • Varens hebben geen echte snoei nodig, maar dode of beschadigde bladeren kunnen in het voorjaar worden verwijderd. Dit kan worden gedaan door simpelweg de bladeren af te knippen met een scherpe snoeischaar. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich uit te kunnen spreiden.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is maar niet doorweekt. Geef de plant water bij de wortels en vermijd dat het blad nat wordt om schimmelvorming te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Geef regelmatig water, maar laat de grond ook af en toe opdrogen tussen gietbeurten.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet vochtig en goed doorlatend zijn. Zorg voor een humusrijke grond met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor een optimale groei van de plant.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor vochtige grond en vermijd te felle zon. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Voor winterbescherming is het aan te raden om de plant af te dekken met een dikke laag mulch om de wortels te beschermen tegen vorst. Ook kan een beschermende doek of folie gebruikt worden tijdens extreme koude periodes. Zorg ervoor dat de grond rondom de plant goed gedraineerd is om problemen met bevriezing te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig dode bladeren en zorg voor een goed doorlatende grond. Geef de plant af en toe voeding in de lente en zomer.

  Tuinplanten zoals deze varen hebben baat bij bemesting in het voorjaar met een organische meststof. Gebruik een meststof die rijk is aan stikstof om een gezonde en weelderige groei te bevorderen. Vermijd het overbemesten om schade aan de wortels te voorkomen.

  Mulchen van tuinplanten is belangrijk voor het vasthouden van vocht in de grond en het onderdrukken van onkruid. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, houtsnippers of compost als mulch. Breng de mulch aan rond de basis van de plant, maar zorg ervoor dat de stam of de kroon niet bedekt wordt om rotting te voorkomen.

  De plant groeit het beste in een neutrale tot licht zure bodem. Een pH-waarde van ongeveer 5.5 tot 7.0 is ideaal. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel.

  Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten kunnen verschillende methoden worden toegepast, zoals het verwijderen van aangetaste bladeren, het regelmatig controleren op plaaginsecten en het gebruik van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes. Het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen en indien nodig biologische bestrijdingsmiddelen te gebruiken om de schade aan de plant te minimaliseren. Het is ook aan te raden om de plant regelmatig te inspecteren en eventuele problemen snel aan te pakken.

 • Omschrijving

  De Dryopteris filix-mas 'Linearis' is een varen met smal en langwerpig blad dat groeit in bosrijke gebieden. Deze plant heeft een opvallend uiterlijk door zijn lineaire bladeren die een elegante uitstraling geven. De 'Linearis' variant van de mannetjesvaren kan tot 60 cm hoog worden en gedijt goed in vochtige en voedselrijke grond. Deze varen is wintergroen en kan zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt. Het is een sterke plant die weinig onderhoud nodig heeft en goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.