Dryopteris filix-mas 'The King'

Dryopteris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Dryopteris filix-mas 'The King' is een koninklijke variant van de mannetjesvaren. Hij heeft een majestueuze uitstraling met zijn grote, opvallende bladeren die diep ingesneden zijn. Deze varen gedijt het beste in vochtige, humusrijke bodems en kan zowel in de volle zon als in de schaduw groeien. 'The King' is winterhard en blijft groen in de winter, waardoor hij het hele jaar door een prachtige toevoeging is aan de tuin. Hij wordt vaak gebruikt als solitaire plant of als onderdeel van een schaduwtuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Tuinplanten zoals jij verliezen hun blad in de winter.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij koudere temperaturen. De plant kan het beste op een beschutte plek worden geplant.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Hij heeft weinig water en voeding nodig en gedijt goed in de meeste tuinomstandigheden. Regelmatig snoeien kan de plant gezond houden.

  Voor deze tuinplant is het aan te raden om ongeveer 50 tot 100 centimeter ruimte tussen de planten te houden. Hierdoor hebben ze voldoende lucht en licht om goed te groeien. Zorg ervoor dat de planten niet te dicht op elkaar staan om concurrentie te voorkomen.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs gedijen in volledige schaduw. Het is een sterke en robuuste tuinplant die weinig zonlicht nodig heeft om te gedijen. Het groeit goed in vochtige en voedselrijke grond.

  Deze plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig, maar dit kan variëren afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is en laat de grond tussen gietbeurten opdrogen. Te veel water kan leiden tot wortelrot.

  Nee, de plant trekt geen vlinders en bijen aan.

  Ja, deze planten zijn goed voor de biodiversiteit omdat ze insecten aantrekken en een schuilplaats bieden voor kleine dieren. Ze helpen de diversiteit van de tuin te bevorderen en dragen bij aan een gezonder ecosysteem. Het is dus aan te raden om deze planten in de tuin te houden.

  Deze plant bloeit niet en produceert geen bloemen. Het is een varen die zich voortplant door middel van sporen. De plant is het meest actief in de lente en zomer.

  Nee, deze plant kan niet goed tegen de volle zon. Het is beter om hem te plaatsen op een plek met schaduw of halfschaduw. Te veel zonlicht kan schade veroorzaken aan de bladeren.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het consumeren ervan kan tot vergiftiging leiden. Het is beter om deze plant niet in voedselbereiding te gebruiken.

  Ja, varens hebben een geluiddempend effect vanwege hun dichte gebladerte en vezelachtige structuur. Hierdoor kunnen ze helpen om geluidstrillingen te absorberen en te verminderen. Varens zijn dus een goede keuze voor het creëren van een rustige en stille omgeving in de tuin.

 • Deze varen hoeft niet gesnoeid te worden, maar dode of beschadigde bladeren kunnen in het voorjaar worden verwijderd om de plant er verzorgd uit te laten zien. Verwijder overtollige bladeren met een scherpe snoeischaar. Vermijd snoeien in de herfst en winter, aangezien de plant dan in rust is.

  Houd de grond van de plant altijd licht vochtig, maar voorkom dat de wortels in het water staan. Geef de plant bij voorkeur water aan de basis van de plant in plaats van bovenop de bladeren. Droogte kan de plant beschadigen, dus zorg voor regelmatige bewatering.

  De Tuinplanten zoals "Dryopteris filix-mas 'The King'" hebben kwalitatieve potgrond nodig om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is en voor een goede drainage zorgt. Gebruik bij voorkeur een potgrond die geschikt is voor varens en houd de grond vochtig maar niet te nat.

  De Tuinplanten zoals deze varensoort gedijen het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem vochtig is, maar niet te nat. Voeg organisch materiaal toe aan de grond voor een optimale groei en gezondheid van de plant.

  Deze plant gedijt het beste op een plek met halfschaduw tot schaduw. Zorg voor vochtige grond en vermijd direct zonlicht. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Het is belangrijk om de plant tijdens de winter te beschermen tegen extreme kou en vorst. Dit kan gedaan worden door mulch of bladeren rond de plant te leggen. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  De plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig dode bladeren en onkruid rond de plant. Geef de plant jaarlijks organische mest in het voorjaar voor optimale groei.

  Voor tuinplanten zoals deze is het aan te raden om in het voorjaar organische meststof te gebruiken om de groei te bevorderen. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig over de grond wordt verspreid en niet direct op de plant zelf. Overbemesting kan leiden tot het verbranden van wortels en bladeren.

  Het is aanbevolen om in het voorjaar een laagje mulch aan te brengen rondom de plant om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch materiaal zoals compost of bladeren als mulch. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stengels van de plant wordt gelegd om schimmelziektes te voorkomen.

  De optimale zuurgraad van de bodem voor Tuinplanten is licht zuur tot neutraal, met een pH tussen 6,0 en 7,0. Een goede zuurgraad zorgt voor een gezonde groei en bloei van de planten. Zure grond kan worden behandeld met kalk om de pH-waarde te verhogen.

  De beste manier om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten is door regelmatig inspecties uit te voeren en aangetaste delen van de plant te verwijderen. Het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen kan ook helpen om ongedierte effectief te bestrijden. Zorg daarnaast voor een goede luchtcirculatie en plaats de plant op een geschikte locatie om de kans op ongedierte te verminderen.

 • Omschrijving

  Dryopteris filix-mas 'The King' is een koninklijke variant van de mannetjesvaren. Hij heeft een majestueuze uitstraling met zijn grote, opvallende bladeren die diep ingesneden zijn. Deze varen gedijt het beste in vochtige, humusrijke bodems en kan zowel in de volle zon als in de schaduw groeien. 'The King' is winterhard en blijft groen in de winter, waardoor hij het hele jaar door een prachtige toevoeging is aan de tuin. Hij wordt vaak gebruikt als solitaire plant of als onderdeel van een schaduwtuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.