Duchesnea indica

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Duchesnea indica, ook wel bekend als het aardbeiwindeplantje, is een overblijvende plant die behoort tot de rozenfamilie. Het heeft kleine, hartvormige blaadjes en produceert gele bloemen gevolgd door kleine, rode vruchten die lijken op aardbeitjes. Het plantje groeit laag bij de grond en verspreidt zich snel door middel van uitlopers. Het gedijt goed in vochtige en schaduwrijke omgevingen en kan een invasieve soort worden in tuinen en natuurgebieden. Het aardbeiwindeplantje wordt vaak gezien als een onkruid vanwege zijn snelle groei en verspreiding.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, omdat het constant groen blijft, zelfs in de winter.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij lagere temperaturen. Het is een tuinplant die goed gedijt in gematigde klimaten.

  Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden. Het vereist regelmatig water geven en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Het is een sterke plant die weinig verzorging nodig heeft.

  Duchesnea indica heeft ruimte nodig voor zijn kruipende groeiwijze, daarom is het aan te raden om voldoende ruimte te geven tussen andere planten. Houd rekening met een uitbreiding van ongeveer 30-40 centimeter in diameter. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op overwoekering en indien nodig de plant te snoeien.

  Ja, Duchesnea indica groeit goed in de schaduwrijke gebieden van de tuin. Het kan zelfs beter gedijen in wat koelere en vochtige omgevingen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is voor optimale groei.

  De Tuinplanten heeft regelmatig water nodig. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, dus geef de plant ongeveer 2-3 keer per week water. Zorg ervoor dat de wortels niet te lang droog komen te staan.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het is een echte aanwinst voor een bloeiende tuin.

  Ja, deze plant is gunstig voor biodiversiteit vanwege zijn bloemen die bestuivers aantrekken en zaadjes die voedsel bieden voor vogels en kleine dieren. Het creëert een gevarieerde en gezonde leefomgeving voor verschillende soorten flora en fauna in de tuin. De plant draagt bij aan de diversiteit en balans van het ecosysteem in de omgeving.

  Deze plant bloeit van mei tot en met augustus. De bloei kan enkele weken tot soms zelfs maanden duren.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats in de tuin. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven bij warm weer om uitdroging te voorkomen. Het is aan te raden om de plant in de ochtend of avond water te geven om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en hebben een zoete smaak. Ze kunnen vers gegeten worden of gebruikt worden in jam en desserts. Het blad van de plant bevat echter giftige stoffen en is niet geschikt voor consumptie.

  "Duchesnea indica" heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Het is voornamelijk een decoratieve plant die wordt gebruikt in tuinen en borders. Er zijn andere planten die geschikter zijn voor geluidsdemping.

 • Voor deze plant kun je regelmatig oude, beschadigde of dode bladeren en stengels verwijderen om de groei te stimuleren. Snoei de plant in het voorjaar om de vorm en grootte te behouden of te controleren. Zorg ervoor dat je scherpe snoeischaar gebruikt om de plant niet te beschadigen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef de plant bij voorkeur 's ochtends water om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant groeit het beste in goed doorlatende potgrond van goede kwaliteit. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Voeg af en toe wat meststoffen toe voor een gezonde groei.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet goed doorlatend en vochtig zijn. Een neutrale pH-waarde is ideaal en de bodem moet voldoende voedingsstoffen bevatten voor optimale groei en bloei. Het is belangrijk om regelmatig de bodem te controleren en indien nodig bij te mesten.

  Deze plant groeit het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de standplaats beschut is tegen harde wind en vorst. Deze plant kan goed gedijen in tuinen, borders, en plantenbakken.

  Het is belangrijk om winterbescherming te bieden aan deze plant, omdat deze gevoelig is voor strenge vorst. Dit kan gedaan worden door de plant af te dekken met mulch, zoals bladeren of stro, om de wortels te beschermen. Daarnaast kan het helpen om de plant in een beschutte locatie te plaatsen tijdens de koude maanden.

  De plant groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond en moet regelmatig worden bewaterd. Het is belangrijk om de plant regelmatig te bemesten, vooral tijdens het groeiseizoen. Snoei de plant regelmatig om de groei te bevorderen en de vorm te behouden.

  Tuinplanten zoals deze hebben baat bij regelmatige bemesting om hun groei en bloei te bevorderen. Gebruik een evenwichtige meststof die speciaal is samengesteld voor tuinplanten. Bemest de plant volgens de instructies op de verpakking voor optimale resultaten.

  Het is gunstig om de bodem rondom deze plant te mulchen. Mulch helpt bij het vasthouden van vocht, het onderdrukken van onkruid en het verbeteren van de bodemkwaliteit. Het kan bestaan uit organisch materiaal zoals compost, houtsnippers of stro.

  De bodem waarin deze plant gedijt, dient licht zuur tot neutraal te zijn. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,0 is ideaal voor de groei en ontwikkeling van deze tuinplant. Zorg dus voor een goede balans in de zuurgraad van de bodem.

  Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten zoals Duchesnea indica, kan regelmatig inspectie en monitoring van de planten helpen bij het identificeren van mogelijke plagen. Daarnaast kunnen natuurlijke bestrijdingsmethoden zoals het introduceren van nuttige insecten of het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen effectief zijn. Het handmatig verwijderen van aangetaste delen van de plant kan ook helpen bij het voorkomen van verdere verspreiding van het ongedierte.

 • Omschrijving

  De Duchesnea indica, ook wel bekend als het aardbeiwindeplantje, is een overblijvende plant die behoort tot de rozenfamilie. Het heeft kleine, hartvormige blaadjes en produceert gele bloemen gevolgd door kleine, rode vruchten die lijken op aardbeitjes. Het plantje groeit laag bij de grond en verspreidt zich snel door middel van uitlopers. Het gedijt goed in vochtige en schaduwrijke omgevingen en kan een invasieve soort worden in tuinen en natuurgebieden. Het aardbeiwindeplantje wordt vaak gezien als een onkruid vanwege zijn snelle groei en verspreiding.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.