Echinacea purpurea

Echinacea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Echinacea purpurea, ook bekend als de rode zonnehoed, is een vaste plant die inheems is in Noord-Amerika. Het heeft opvallende, paarse bloemhoofden met stekelige, oranjebruine kegels in het midden. De plant is geliefd om zijn medicinale eigenschappen en wordt vaak gebruikt als natuurlijk middel tegen verkoudheid en griep. Echinacea purpurea heeft een lange bloeiperiode, van de zomer tot de herfst, en trekt vlinders en bijen aan in de tuin. Het gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. In de winter verliest hij zijn blad. Het is een vaste plant die elk jaar opnieuw bloeit.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. De plant kan dus overleven in winterse temperaturen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Zorg voor voldoende zonlicht en af en toe wat water en de plant zal goed groeien.

  Voor deze plant is een ruimte nodig van ongeveer 30-40 cm in de border of in een bloembed. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de planten zodat ze goed kunnen groeien en bloeien. Het is aan te raden om de plant niet te dicht op elkaar te planten, om te voorkomen dat ze elkaar gaan overwoekeren.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon, maar kan ook redelijk goed groeien in gedeeltelijke schaduw. Zorg ervoor dat de plant minstens 4-6 uur zonlicht per dag krijgt voor optimale groei. Te veel schaduw kan leiden tot langere stelen en minder bloemen.

  Echinacea purpurea heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. In drogere periodes kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan door de nectar in de bloemen. Het is een uitstekende keuze voor tuinen die insecten willen aantrekken. Het is een mooie toevoeging aan elke tuin en draagt bij aan de biodiversiteit.

  Ja, de plant trekt bijen, vlinders en andere bestuivers aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast kan de plant helpen om natuurlijke plaagbestrijders aan te trekken. De bloemen van de plant bieden voedsel en schuilplaatsen voor verschillende insectensoorten.

  De plant bloeit van juni tot augustus en de bloei kan ongeveer 6 tot 8 weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is een sterke en robuuste plant die goed kan groeien en bloeien in de volle zon. Het is aan te raden om de plant regelmatig water te geven tijdens droge periodes.

  Ja, de wortels en bovengrondse delen worden gebruikt in voedingssupplementen en thee. Het wordt afgeraden om de plant in grote hoeveelheden in te nemen.

  Ja, de plant heeft een bepaalde mate van geluidsdempend vermogen vanwege de dichte begroeiing en bladeren die geluidsgolven kunnen absorberen. Het effect zal echter beperkt zijn in vergelijking met specifieke geluidsdempende materialen of structuren. De plant kan echter wel bijdragen aan een aangenamere en groenere omgeving.

 • Om de plant gezond te houden is het aan te raden om uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen. Dit kan de bloei verlengen en de plant een verzorgde uitstraling geven. Snoei de plant in het voorjaar tot vlak boven de grond om nieuwe groei te stimuleren.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Het is het beste om de plant 's ochtends water te geven, zodat het overdag kan opdrogen en geen schimmel kan ontwikkelen.

  Gebruik voor de plant gedraineerde potgrond met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Voeg indien nodig tijdens het groeiseizoen organische meststoffen toe om de plant te voeden.

  De plant groeit het beste in goed doorlatende en voedselrijke grond. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Een zanderige of leemachtige bodem werkt het beste voor deze plantensoort.

  Zonnige standplaats met goed doorlatende grond is ideaal voor deze plant. Het kan goed groeien in borders, rotstuinen of wilde tuinen. Bescherm tegen harde wind en vorst.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door mulch of bladeren rond de wortels aan te brengen. Ook kan een laagje stro of een beschermhoes over de plant gelegd worden om vorstschade te voorkomen. Zorg ervoor dat de plant op een beschutte plek staat en niet blootgesteld wordt aan koude wind.

  Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt en plant hem in goed doorlatende grond. Water de plant regelmatig, vooral tijdens drogere periodes. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloeiperiode te verlengen.

  Je kunt deze plant het beste bemesten met organische meststoffen in het voorjaar. Gebruik een meststof met een hoger kaliumgehalte om de bloei te stimuleren. Overbemesting moet worden vermeden om wortelrot te voorkomen.

  Mulch helpt om vocht vast te houden in de bodem en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch materiaal zoals compost, houtsnippers of stro. Breng een laag mulch aan rond de plant, maar houd het weg van de stengels om rotting te voorkomen.

  Voor tuinplanten zoals Echinacea purpurea is het belangrijk dat de bodem een licht zure tot neutrale pH heeft, idealiter tussen 6.0 en 7.0. Een te zure bodem kan de groei en bloei van de plant belemmeren, terwijl een te alkalische bodem de opname van voedingsstoffen kan verstoren. Het is daarom aan te raden om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig kalk toe te voegen om de pH-waarde te verhogen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, kunnen insecticiden op natuurlijke basis worden gebruikt. Ook kunnen roofdieren zoals lieveheersbeestjes worden ingezet om schadelijke insecten te verwijderen. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van ongedierte is essentieel om snel actie te ondernemen.

 • Omschrijving

  Echinacea purpurea, ook bekend als de rode zonnehoed, is een vaste plant die inheems is in Noord-Amerika. Het heeft opvallende, paarse bloemhoofden met stekelige, oranjebruine kegels in het midden. De plant is geliefd om zijn medicinale eigenschappen en wordt vaak gebruikt als natuurlijk middel tegen verkoudheid en griep. Echinacea purpurea heeft een lange bloeiperiode, van de zomer tot de herfst, en trekt vlinders en bijen aan in de tuin. Het gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.