Echinops bannaticus

Echinops

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Echinops bannaticus, ook wel bekend als de kogeldistel, is een plant die behoort tot de composietenfamilie. Het is een vaste plant met grote, ronde bloemhoofden die blauw-paars van kleur zijn en stekelige bladeren heeft. De plant trekt bijen en vlinders aan en bloeit in de zomermaanden, waardoor het een prachtige toevoeging is aan de tuin. Echinops bannaticus gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon. De plant kan tot 1,2 meter hoog worden en is een echte blikvanger in de border.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Echinops bannaticus is niet groenblijvend. Deze plant verliest zijn bladeren in de herfst en komt in het voorjaar weer op met nieuw blad.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst, vooral tijdens strenge winters. Het is aan te raden om de plant te mulchen in de winter voor extra bescherming.

  Ja, Echinops bannaticus is een makkelijke plant in onderhoud. Het heeft weinig water en verzorging nodig en kan gedijen in verschillende soorten grond en zonlicht. Het is een sterke en veerkrachtige tuinplant.

  De plant heeft genoeg ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen, dus geef hem ongeveer 50-60 cm ruimte in de breedte en in de hoogte. Het is belangrijk dat de plant voldoende lucht en zonlicht krijgt om gezond te blijven. Zorg ervoor dat hij niet te dicht op andere planten staat.

  Ja, deze plant groeit het best in de volle zon of lichte schaduw. Te veel schaduw kan de groei en bloei van de plant belemmeren. Zorg ervoor dat de plant minimaal 6 uur direct zonlicht per dag krijgt voor optimale groei.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grond waarin hij groeit. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet drassig. Het is beter om de plant af en toe dieper te laten doordrenken dan regelmatig een beetje water te geven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die rijk nectar bevatten. Het is daarom een goede keuze voor een tuin die insecten wil aantrekken.

  Ja, Echinops bannaticus trekt bijen, vlinders en andere bestuivers aan door zijn nectarrijke bloemen. Dit helpt de biodiversiteit in de tuin te verhogen. Daarnaast kan de plant ook dienen als schuilplaats voor kleine dieren zoals vogels.

  Echinops bannaticus bloeit van juli tot en met september en de bloei kan tot wel zes weken duren.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en heeft minstens 6 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te gedijen. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme zomerdagen. Het is raadzaam om de plant in de ochtend of avond water te geven om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  Nee, de plant Echinops bannaticus is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant vanwege zijn opvallende bloemen en bladeren. Het consumeren van deze plant kan leiden tot maagklachten en andere gezondheidsproblemen.

  De Echinops bannaticus plant heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Je kunt beter andere planten zoeken als je geluidsdemping wilt in je tuin.

 • Om de plant gezond te houden, is het aan te raden om in het voorjaar dode en beschadigde bladeren te verwijderen. Verwijder ook uitgebloeide bloemen om de bloeiperiode te verlengen. Eventueel kan de plant na de bloei teruggesnoeid worden voor een compactere groei.

  De Tuinplant Echinops bannaticus heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is, maar niet doorweekt. Geef water bij voorkeur in de vroege ochtend of late avond om verdamping te minimaliseren.

  Deze plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Zorg ervoor dat de pot voldoende drainagegaten heeft en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de plant in het voorjaar te verpotten met verse potgrond.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de bodem neutraal tot licht alkalisch is en vermijd natte, zware kleigrond. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te bemesten om de groei en bloei van de plant te bevorderen.

  De plant gedijt het best op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en voldoende luchtcirculatie krijgt. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken met stro of bladeren om de wortels te beschermen. Daarnaast is het belangrijk om de dode stengels in het voorjaar af te knippen om de plant gezond te houden. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om bevroren wortels te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het beste in goed doorlatende grond. Af en toe toppen van uitgebloeide bloemen bevordert de groei van nieuwe bloemen. Snoei de plant in het voorjaar om de vorm te behouden.

  Deze plant heeft weinig bemesting nodig, maar kan van tijd tot tijd profiteren van een algemene meststof voor bloeiende planten in het voorjaar. Overbemesting kan leiden tot weelderige groei met minder bloemen. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en de plant niet te overbemesten.

  Mulch is een goede manier om de grond rondom de plant te bedekken en vocht vast te houden. Het helpt ook om onkruidgroei te onderdrukken en de bodemtemperatuur te reguleren. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de plant komt.

  De Tuinplanten groeien het beste in een bodem met een neutrale zuurgraad, tussen 6,0 en 7,0 op de pH-schaal. Een goede drainage is ook belangrijk voor deze planten om wortelrot te voorkomen. Het regelmatig toevoegen van organisch materiaal kan helpen bij het handhaven van de juiste zuurgraad in de bodem.

  Voor deze tuinplant is het belangrijk om regelmatig te controleren op slakken en bladluizen. Slakken kunnen de bladeren beschadigen en bladluizen kunnen de groei van de plant belemmeren. Het is aan te raden om preventieve maatregelen te nemen, zoals het leggen van slakkenkorrels of het besproeien met een milieuvriendelijke insecticide.

 • Omschrijving

  Echinops bannaticus, ook wel bekend als de kogeldistel, is een plant die behoort tot de composietenfamilie. Het is een vaste plant met grote, ronde bloemhoofden die blauw-paars van kleur zijn en stekelige bladeren heeft. De plant trekt bijen en vlinders aan en bloeit in de zomermaanden, waardoor het een prachtige toevoeging is aan de tuin. Echinops bannaticus gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon. De plant kan tot 1,2 meter hoog worden en is een echte blikvanger in de border.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.