Echium russicum

Echium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Echium russicum, ook wel bekend als de Russische slangenkruid, is een meerjarige plant die behoort tot de ruwbladigenfamilie. De plant kan tot 60-90 cm hoog worden en heeft opvallende rode bloemen in compacte bloemtrossen. De bladeren zijn langwerpig en groen met een ruwe textuur. Echium russicum gedijt het beste in een zonnige locatie met goed doorlatende grond en is aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Deze plant is geschikt voor in borders, rotstuinen en als snijbloem.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Echium russicum is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de winter.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om tijdens strenge winters extra bescherming te bieden, zoals bijvoorbeeld mulch of een winterhoes. In het voorjaar zal de plant weer uitlopen en groeien.

  De plant is redelijk eenvoudig te onderhouden en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de grond goed te draineren en regelmatig water te geven. Snoei de plant indien nodig om de groei te bevorderen.

  Tuinplanten hebben over het algemeen voldoende ruimte nodig om te groeien, afhankelijk van de specifieke soort. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is tussen planten om luchtcirculatie te bevorderen en voorkom zo dat ze elkaar verstikken. Het is raadzaam om voor elke plant enkele centimeters tot enkele meters ruimte te voorzien, afhankelijk van de uiteindelijke grootte van de plant.

  Tuinplanten zoals de "Echium russicum" gedijen het beste in de volle zon en hebben minstens 6 uur zonlicht per dag nodig om goed te groeien. In de schaduw kunnen ze minder bloeien en minder gezond worden. Het is daarom aan te raden om deze plant in een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei.

  De plant heeft matig water nodig en moet regelmatig worden bewaterd, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar zorg ervoor dat de wortels niet constant in natte grond staan om wortelrot te voorkomen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan met zijn felgekleurde bloemen. Het is een mooie toevoeging aan een tuin om het biodiversiteit aan te trekken. Het is een ideale plant voor liefhebbers van vlinders en bijen.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het bijen, vlinders en andere insecten aantrekt. Het zorgt voor een divers ecosysteem en draagt bij aan de natuurlijke balans in de tuin. Het helpt om de biodiversiteit te stimuleren en te behouden.

  Deze plant bloeit meestal van mei tot augustus en de bloei kan enkele weken tot een paar maanden duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en heeft veel zonlicht nodig om goed te groeien. Het is belangrijk om de plant op een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei en bloei. Het is echter wel belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Nee, de plant Echium russicum is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren. Het is belangrijk om alleen planten te eten die veilig zijn voor consumptie.

  Ja, de plant heeft bladeren en stelen die geluid kunnen absorberen en zorgen voor geluidsdemping in de omgeving. Dit kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen en een rustigere sfeer te creëren.

 • De plant kan na de bloei teruggesnoeid worden om de vorm te behouden en nieuwe groei te stimuleren. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei terug tot enkele centimeters boven de grond. Snoei bij voorkeur in het voorjaar.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels te nat worden. Geef bij voorkeur water in de ochtend of avond, om verdamping te voorkomen.

  Een goed doorlatende potgrond is geschikt voor deze plantensoort. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik eventueel meststoffen voor een optimale groei.

  Een goede bodemkwaliteit voor tuinplanten is een goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. Daarnaast is een neutrale tot licht zure pH belangrijk voor een gezonde groei. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig is, maar niet te nat.

  De plant gedijt het best op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en te bloeien. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Voor tuinplanten die gevoelig zijn voor vorst, zoals Echium russicum, is het aan te raden om in de winter een mulchlaag van bladeren of stro rondom de plant aan te brengen. Ook kan het helpen om de plant af te dekken met een jute zak of fleecehoes tijdens koude periodes. Zorg er daarnaast voor dat de plant op een beschutte plek staat en niet blootgesteld wordt aan harde wind.

  Het is belangrijk om de plant te voorzien van volle zon en goed doorlatende grond. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemen om de plant gezond te houden. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te bemesten, zodat ze voldoende voedingsstoffen krijgen om gezond te groeien. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten en volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering. Bemest in het voorjaar en eventueel nog een keer in de zomer voor optimale groei en bloei.

  Mulchen helpt bij het vasthouden van vocht in de grond en het onderdrukken van onkruid. Gebruik organische mulch zoals compost, boomschors of stro. Breng de mulch aan in een laag van 5-10 cm rondom de plant, maar laat een ruimte vrij bij de stam om verstikking te voorkomen.

  Een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0 wordt aanbevolen voor tuinplanten zoals Echium russicum. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel. Een goede balans in de pH-waarde zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Er zijn enkele natuurlijke methoden om ongedierte bij tuinplanten te bestrijden, zoals het gebruik van insecten die de schadelijke soorten opeten. Ook kunnen planten beschermd worden door ze te omringen met afweermiddelen zoals knoflook of uien. Als het probleem ernstig is, kunnen biologische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

 • Omschrijving

  Echium russicum, ook wel bekend als de Russische slangenkruid, is een meerjarige plant die behoort tot de ruwbladigenfamilie. De plant kan tot 60-90 cm hoog worden en heeft opvallende rode bloemen in compacte bloemtrossen. De bladeren zijn langwerpig en groen met een ruwe textuur. Echium russicum gedijt het beste in een zonnige locatie met goed doorlatende grond en is aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Deze plant is geschikt voor in borders, rotstuinen en als snijbloem.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.