Erigeron alpinus

Erigeron

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Erigeron alpinus, ook bekend als alpenfijnstraal, is een kleine, winterharde vaste plant die behoort tot de familie Asteraceae. Deze plant heeft smalle, groene bladeren en bloeit in de zomer met vele kleine, helderblauwe bloemen met een geel hart. De bloemen trekken bijen en vlinders aan en zorgen voor een vrolijke uitstraling in de tuin. Erigeron alpinus groeit het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige tot licht beschaduwde standplaats. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in rotstuinen, borders en als bodembedekker.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • "Erigeron alpinus" is een bladverliezende plant en verliest zijn bladeren in de winter. Het is geen groenblijvende plant en zal tijdens de wintermaanden kaal worden. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de plant in het voorjaar weer nieuwe bladeren zal ontwikkelen.

  Erigeron alpinus is winterhard tot ongeveer -25 graden Celsius. Het is belangrijk om deze plant goed te beschermen tijdens strenge vorst. Deze plant kan dus overleven in koude klimaten.

  Ja, deze plant is gemakkelijk te onderhouden. Het is een sterke en winterharde plant die weinig verzorging nodig heeft. Het is belangrijk om de plant op een zonnige plek te zetten en regelmatig water te geven.

  Deze plant heeft gemiddeld ongeveer 30 cm ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Houd bij het planten rekening met voldoende ruimte tussen andere planten om te voorkomen dat ze elkaar overwoekeren. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de groei onder controle te houden.

  Erigeron alpinus groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei belemmerd worden en kan de plant minder bloemen produceren. Zorg dus voor voldoende zonlicht voor een optimale groei.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet te nat. In de zomer kan het zijn dat de plant vaker water nodig heeft dan in de winter.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de kleine bloemetjes met nectar die aantrekkelijk zijn voor deze insecten. Het zorgt voor een levendige en interessante tuin vol met fladderende vlinders en zoemende bijen. Het is een waardevolle toevoeging aan elke tuin die de biodiversiteit ten goede komt.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat hij bestuivers aantrekt zoals bijen en vlinders met zijn nectarrijke bloemen. Daarnaast biedt hij schuilplaatsen en voedsel aan kleine dieren. Het helpt bij het bevorderen van een gezonde en evenwichtige ecosysteem in de tuin.

  De plant bloeit vanaf juni tot en met augustus. De bloeiperiode van deze plant duurt gemiddeld 2 tot 3 maanden.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in een zonnige omgeving, maar kan ook groeien in lichte schaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme zomerdagen. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is.

  Nee, er zijn geen informatie beschikbaar die aangeven dat deze plant eetbaar is. Het wordt meestal gebruikt als decoratieve tuinplant. Het is belangrijk om alleen planten te eten waarvan bekend is dat ze veilig zijn voor consumptie.

  De plant Erigeron alpinus staat bekend om zijn lichtroze bloemen en zijn groen blad. Het wordt vaak gebruikt als bodembedekker in tuinen vanwege zijn snelle groei en winterhardheid. Het is echter niet specifiek bekend als geluiddempend.

 • Om de plant gezond te houden is het aan te raden om uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen. Snoei de plant in het voorjaar om de groei te bevorderen en zorg voor een compacte vorm. Verwijder te lange of lelijke stelen om de plant er verzorgd uit te laten zien.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond door een vinger in de grond te steken.

  De plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Verpot de plant indien nodig in het voorjaar.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond van gemiddelde vruchtbaarheid. Een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6,5 en 7,5 wordt aanbevolen. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te bemesten en te voorzien van voldoende vocht.

  Deze plant gedijt het beste in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte grond. Een beschutte plek is gunstig voor deze plant.

  In het algemeen heeft deze plant geen speciale winterbescherming nodig, omdat hij winterhard is. Het is echter aan te raden om in zeer koude en vochtige omstandigheden mulch rond de plant te leggen om de wortels te beschermen. Het is ook verstandig om dode bladeren en plantenresten rond de plant te verwijderen om schimmelziekten te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in goed doorlatende grond. Regelmatig water geven is belangrijk, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant na de bloei om de vorm en vitaliteit te behouden.

  De plant heeft geen specifieke bemesting nodig en kan goed gedijen in gewone tuingrond. Het is aan te raden om elk voorjaar organische meststoffen toe te voegen om de groei en bloei te stimuleren. Overbemesting kan leiden tot een te weelderige groei en minder bloei.

  Mulch is een laag organisch materiaal die wordt neergelegd rondom planten om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de grondtemperatuur te reguleren. Het kan bestaan uit compost, bladeren, stro of houtsnippers. Een laag van 5-10 cm wordt aanbevolen voor optimale resultaten.

  De Erigeron alpinus gedijt het best in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Een te zure of te basische bodem kan de groei en gezondheid van de plant belemmeren. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen.

  Bestrijd bladluis door middel van een milde zeepoplossing of natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes. Voorkom slakken door de grond rondom de plant droog te houden en barrières te creëren. Gebruik natuurlijke middelen zoals knoflookspray tegen andere mogelijke plagen zoals rupsen.

 • Omschrijving

  Erigeron alpinus, ook bekend als alpenfijnstraal, is een kleine, winterharde vaste plant die behoort tot de familie Asteraceae. Deze plant heeft smalle, groene bladeren en bloeit in de zomer met vele kleine, helderblauwe bloemen met een geel hart. De bloemen trekken bijen en vlinders aan en zorgen voor een vrolijke uitstraling in de tuin. Erigeron alpinus groeit het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige tot licht beschaduwde standplaats. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in rotstuinen, borders en als bodembedekker.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.