Eryngium agavifolium

Eryngium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Eryngium agavifolium er en markant plante med blågrønne pigede blade, der ligner dem fra en agaveplante. Planten har en kompakt vækst og kan nå op til cirka 60 cm i højden. Om sommeren blomstrer Eryngium agavifolium med iøjnefaldende kugleformede blomster, der løfter sig over bladene. Disse blomster er blå eller hvide og tiltrækker sommerfugle og bier. Planten trives bedst i veldrænet jord og fuld sol og er et smukt bidrag til en grænse eller stenhavn.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Denne plante er stedsegrøn og bevarer sine blade året rundt. Det er et smukt tilskud til haven, da det tilføjer farve og tekstur, selv i vintermånederne. Det er et populært valg for haveejere, der leder efter vintergrønne planter.

  Denne plante er hårdfør indtil omkring -5 grader Celsius. Det anbefales derfor at beskytte planten mod streng frost. Om vinteren kan det være nødvendigt at dække planten med f.eks. et tykt lag muld.

  Eryngium agavifolium er en plante, der kræver lidt vedligeholdelse og kan trives i forskellige jord- og lysforhold. Beskæring er ikke nødvendig, men det kan hjælpe med at holde planten sund. Generelt set er denne plante let at passe på og et smukt tilføjelse til haven.

  Eryngium agavifolium har brug for cirka 30 cm i bredden og 60 cm i højden for at kunne vokse ordentligt. Sørg for, at planten får tilstrækkeligt med lys og luftcirkulation. Det er vigtigt at beskære planten regelmæssigt for at fremme væksten.

  Ja, planten vokser bedst i fuld sol eller let skygge. I fuld skygge vil planten gro mindre godt og blomstre. Det er derfor en god idé at plante planten på et solrigt sted.

  "Haveplanter har brug for vand cirka en gang om ugen, afhængigt af jord- og vejrforhold. Sørg for, at jorden er godt tør, inden du vander igen for at undgå rodskader."

  Ja, denne plante tiltrækker sommerfugle og bier på grund af blomsterne, der producerer nektar. Det er et godt valg, hvis du leder efter planter, der hjælper med bestøvningen af andre planter i din have. Du kan nyde en livlig og farverig have med tilstedeværelsen af sommerfugle og bier.

  Ja, planten tiltrækker forskellige typer insekter med deres nektarrige blomster og bidrager dermed til biodiversitet i haven. Derudover giver planten husly og føde til små dyr. Det er en værdifuld tilføjelse til en biodivers have.

  Denne plante blomstrer fra juli til september, og blomstringen kan vare cirka 6 uger.

  Ja, denne plante kan godt tåle fuld sol og er derfor velegnet til en solrig placering i haven. Det er vigtigt at give planten regelmæssig vand, især i varme perioder. Pas på, at jorden ikke tørrer ud, men heller ikke bliver for fugtig.

  Nej, planten er ikke spiselig for mennesker. Den bruges primært som dekorativ haveplante på grund af dens iøjnefaldende blå blomster. At indtage planten kan medføre sundhedsrisici.

  Ja, Eryngium agavifolium har piggede, blågrønne blade, der kan absorbere lyd og dæmpe omgivende støj. Dette gør planten ideel til at skabe et roligt og fredeligt miljø i haven.

 • Planten kan beskæres om foråret for at fjerne dødt løv og gamle blomsterstilke. Sørg for at bruge en skarp beskæresaks for at undgå skade på planten. Beskær lige over jorden for at stimulere ny vækst.

  Giv denne plante moderat vand og sørg for, at jorden er godt drænet. Giv især om sommeren regelmæssigt vand, men undgå at rødderne forbliver alt for længe våde. Pas på med at give for meget vand, da det kan føre til rådne rødder.

  For at plante denne havplante anbefales det at bruge godt drænet pottemuld. Vælg et sted med tilstrækkeligt sollys og sørg for, at jorden ikke bliver for fugtig. Brug af pottemuld med ekstra næringsstoffer kan fremme væksten af planten.

  Eryngium agavifolium trives bedst i veldrænet, tør til fugtig jord med en neutral til let sur pH. Jorden bør være rig på organisk materiale og må ikke være for fugtig for at forebygge rodrot. Det er vigtigt at gøde regelmæssigt for at fremme vækst og blomstring.

  Denne plante trives bedst på en solrig placering i veldrænet jord. Sørg for, at jorden ikke er for fugtig for at undgå rådne rødder. Beskyt planten mod kraftig vind på et beskyttet sted.

  Om vinteren er det vigtigt at beskytte planten ved at lægge muld eller blade rundt om basen. Derudover kan du beskytte planten med en speciel vinterpose eller klud. Sørg også for, at planten får tilstrækkeligt med vand, inden frosten begynder.

  Eryngium agavifolium kræver lidt vedligeholdelse og er modstandsdygtig over for tørke. Beskær døde blade og blomster regelmæssigt for at holde planten sund. Giv planten lejlighedsvis vand, og plant den på et solrig sted i veldrænet jord.

  Det er vigtigt for havplanter at give organisk gødning om foråret og let gødning med en høj kaliumgødning i vækstsæsonen. Vær opmærksom på, at planten ikke får for meget kvælstof, da dette kan påvirke blomstringen. Det anbefales også at mulche med kompost en gang om året for at holde jorden sund.

  Mulching hjælper med at holde jorden fugtig og undertrykke ukrudtsvækst. Brug organisk materiale som blade, halm eller kompost som mulch. Påfør et lag på cirka 5 til 10 cm mulch rundt om planten, men hold stammen fri for mulch.

  Planten trives bedst i veldrænet jord med en neutral til let sur pH-værdi. En pH på mellem 6,0 og 7,0 anbefales til optimal vækst og sundhed for planten. Sur jord kan føre til ernæringsproblemer og dårlig vækst.

  For denne plante kan forebyggende foranstaltninger træffes såsom regelmæssig inspektion og undgåelse af for vådt jord. Ved alvorlige skadedyrsproblemer kan biologiske bekæmpelsesmidler anvendes, såsom rovmider eller mariehøns. Kemiske bekæmpelsesmidler kan også være effektive, men de skal anvendes omhyggeligt for at undgå skader på andre planter og dyr.

 • Beskrivelse

  Eryngium agavifolium er en markant plante med blågrønne pigede blade, der ligner dem fra en agaveplante. Planten har en kompakt vækst og kan nå op til cirka 60 cm i højden. Om sommeren blomstrer Eryngium agavifolium med iøjnefaldende kugleformede blomster, der løfter sig over bladene. Disse blomster er blå eller hvide og tiltrækker sommerfugle og bier. Planten trives bedst i veldrænet jord og fuld sol og er et smukt bidrag til en grænse eller stenhavn.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.