Eryngium alpinum

Eryngium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Eryngium alpinum, ook wel bekend als de Alpenkruisdistel, is een prachtige vaste plant met een opvallende blauwe bloem. Deze plant groeit van nature in bergachtige gebieden en heeft een stekelig uiterlijk. De bloemen van de Eryngium alpinum trekken vlinders en bijen aan en kunnen goed gebruikt worden in droogboeketten. Deze plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Het is een sterke en winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Eryngium alpinum is geen groenblijvende plant en verliest zijn blad in de winter. Het is een bladverliezende plant die in het voorjaar weer nieuw blad ontwikkelt.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het verdraagt redelijk goed vorst, maar kan beschermd worden bij extreme kou. Het is aan te raden om bij strenge vorst de plant af te dekken met bijvoorbeeld bladeren.

  De plant Eryngium alpinum is gemakkelijk in onderhoud. Het vereist weinig water en voedingsstoffen en kan goed tegen droge en warme omstandigheden. Daarnaast is het bestand tegen ongedierte en ziekten.

  Eryngium alpinum heeft een gemiddelde ruimte nodig van ongeveer 30-40 centimeter breed en diep. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en te groeien. Overweeg om de plant te scheiden van andere planten om de groei niet te belemmeren.

  Eryngium alpinum groeit het best in de volle zon, maar kan ook gedijen in gedeeltelijke schaduw. Het is echter belangrijk dat de plant nog steeds voldoende zonlicht ontvangt om goed te kunnen groeien. In diepe schaduw kan de groei van de plant echter verminderen.

  Eryngium alpinum heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond goed droog is voordat je opnieuw water geeft. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, de plant Eryngium alpinum is vlinder- en bijenlokkend. De bloemen trekken deze insecten aan vanwege hun nectar en stuifmeel. Dit maakt de plant een waardevolle toevoeging aan een tuin.

  Ja, Eryngium alpinum is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt, zoals bijen en vlinders. Deze plant biedt voedsel en beschutting voor verschillende soorten dieren. Het vergroot de diversiteit in de tuin en draagt bij aan een gezond ecosysteem.

  De plant bloeit van juni tot september en de bloei kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het liefst staat hij op een zonnige en warme plek in de tuin. Zorg wel voor voldoende water bij warm weer.

  Nee, Eryngium alpinum is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gekweekt vanwege zijn decoratieve bloemen en bladeren in de tuin. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren.

  Ja, veel tuinplanten hebben het vermogen om geluid te dempen door geluidsgolven op te nemen en te reflecteren. Het blad en de stengels van planten kunnen geluid absorberen en het omzetten in warmte-energie, waardoor het geluidsniveau wordt verminderd. Het plaatsen van meerdere planten in uw tuin kan dus zeker helpen bij het verminderen van omgevingsgeluiden.

 • De plant kan in het voorjaar worden teruggesnoeid om de groei te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde bladeren en bloemstengels. Snoei tot net boven de grond om nieuwe groei te stimuleren.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels te lang nat blijven. Geef bij voorkeur water in de ochtend om schimmelvorming te voorkomen.

  Potgrond met goede drainage is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de grond lichtzuur tot neutraal is. Het is aanbevolen om de potgrond regelmatig te vervangen om de gezondheid van de plant te behouden.

  De Eryngium alpinum vereist een goed doorlatende en vochtige bodem met een neutrale pH-waarde. De bodem dient tevens rijk te zijn aan organisch materiaal en de plant heeft een voorkeur voor een zonnige standplaats. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat of te droog is.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige plek in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de standplaats niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen. Deze tuinplant kan goed groeien in borders, rotstuinen of als snijbloem.

  In de winter kan het handig zijn om de plant af te dekken met een dikke laag mulch of bladeren om de wortels te beschermen tegen vorst. Ook is het aan te raden om de plant te plaatsen op een beschutte plek tegen harde wind. Snoei de plant pas in het voorjaar om vorstschade te voorkomen.

  De plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te verlengen.

  Tuinplanten zoals Eryngium alpinum hebben over het algemeen geen speciale bemesting nodig. Een lichte bemesting aan het begin van het groeiseizoen met een algemene meststof is voldoende. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen om overbemesting te voorkomen.

  Het gebruik van mulch is gunstig voor de Tuinplanten, omdat het de bodem vochtig houdt en onkruidgroei onderdrukt. Daarnaast beschermt mulch de wortels tegen extreme temperaturen en voorkomt het dat de grond uitdroogt. Het kan gemaakt worden van organisch materiaal zoals bladeren, stro, boomschors of compost.

  De Tuinplanten groeien het beste in zure tot neutrale bodems met een pH tussen 6 en 7. Zure bodems kunnen worden verbeterd met toevoegingen zoals compost, terwijl kalkrijke bodems kunnen worden verzuurd met tuinzwavel of turf. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en aan te passen voor een optimale groei van de planten.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, is het aan te raden om regelmatig de bladeren en stelen te controleren op eventuele plagen zoals bladluizen of slakken. Het verwijderen van aangetaste delen en het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen kunnen helpen om de plant gezond te houden. Daarnaast kan het planten van kruiden zoals basilicum of knoflook in de buurt van de plant helpen om ongedierte op afstand te houden.

 • Omschrijving

  Eryngium alpinum, ook wel bekend als de Alpenkruisdistel, is een prachtige vaste plant met een opvallende blauwe bloem. Deze plant groeit van nature in bergachtige gebieden en heeft een stekelig uiterlijk. De bloemen van de Eryngium alpinum trekken vlinders en bijen aan en kunnen goed gebruikt worden in droogboeketten. Deze plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Het is een sterke en winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.