Eryngium tripartitum

Eryngium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Eryngium tripartitum, ook wel bekend als de Driedelig kruiskruid, is een vaste plant die van nature voorkomt in Europa en Azië. Het heeft opvallende grijsgroene bladeren en bloeit in de zomer met kleine, bolvormige bloemen in verschillende tinten blauw en paars. De bloemen zijn geliefd bij bijen en vlinders en kunnen ook gebruikt worden in boeketten en droogbloemarrangementen. De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en zonnige tot halfschaduwrijke plekken in de tuin. Eryngium tripartitum is een mooie aanvulling op een border of rotstuin en trekt veel nuttige insecten aan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Eryngium tripartitum is niet groenblijvend. Het blad van deze plant zal in de winter afsterven en in het voorjaar weer nieuw blad vormen. Het is dus een bladverliezende tuinplant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius en kan dus goed overleven in ons klimaat. Het is belangrijk om de plant in de winter goed te beschermen tegen vorst. In het voorjaar zal de plant weer uitlopen en groeien.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht en water krijgt en snoei indien nodig in het najaar. Verwijder dode bladeren en bloemen om de plant gezond te houden.

  Een volwassen plant vereist ongeveer 30-40 cm ruimte in de breedte en hoogte. Het is belangrijk om voldoende ruimte te bieden voor de wortels om zich te verspreiden. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht op andere planten staat om voldoende licht en luchtstroom te geven.

  Nee, Eryngium tripartitum groeit het beste in de volle zon en houdt van een goed doorlatende grond. Het is aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei en bloei. In de schaduw kan de groei van Eryngium tripartitum belemmerd worden.

  De plant heeft weinig water nodig en kan goed tegen droogte. Het is voldoende om de plant eens per week water te geven, vooral tijdens warme periodes. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die hij produceert. Het is een ideale keuze voor tuinen die een diversiteit aan insecten willen aantrekken.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het aantrekkelijk is voor bijen en andere bestuivers. Daarnaast trekt het verschillende vogelsoorten aan die zich voeden met de zaden. Het zorgt zo voor een gezonde leefomgeving voor verschillende soorten dieren.

  De plant bloeit van juli tot en met september en de bloeiperiode duurt gemiddeld 2 tot 3 maanden.

  Ja, deze plant kan over het algemeen goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes. Zorg er ook voor dat de grond goed doorlatend is.

  Nee, de plant Eryngium tripartitum is niet eetbaar. Het wordt meestal gebruikt als decoratieve tuinplant. Het is niet geschikt voor consumptie.

  Ja, de Eryngium tripartitum heeft stugge, prikkelige bladeren die geluid kunnen absorberen en dus als een vorm van geluidsdemping kunnen dienen in de tuin.

 • De plant kan in het voorjaar gesnoeid worden om de groei te bevorderen en de vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de bloemstelen terug na de bloei. Zorg ervoor dat er altijd wat blad overblijft om de plant gezond te houden.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig. Geef water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  Om optimaal te gedijen, heeft deze plant goed doorlatende potgrond nodig. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, maar laat de grond tussen gietbeurten in licht opdrogen. Een potgrondmix voor cactussen en vetplanten is goed geschikt voor deze tuinplant.

  De plant gedijt het best in goed doorlatende en voedzame grond. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van compost kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  Deze plant houdt van een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte bodems. Geschikt voor borders en rotstuinen.

  Het is aan te raden om de plant af te dekken met een laag mulch of bladeren om de wortels te beschermen tegen vorst. Daarnaast kunnen windgevoelige soorten worden ingepakt met vliesdoek of juten zakken om ze te beschermen tegen koude wind. Zorg ervoor dat de planten goed worden bewaterd voordat de vorst invalt om uitdroging te voorkomen.

  De plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Zorg voor regelmatige bewatering, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de plant gezond te houden.

  Tuinplanten hebben over het algemeen voldoende aan organische mest in het voorjaar. Het is belangrijk om niet te veel meststoffen te gebruiken, omdat dit de plantengroei kan schaden. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig over de grond wordt verspreid.

  Mulchen helpt de grond vochtig te houden en voorkomt onkruidgroei. Gebruik organisch materiaal zoals houtsnippers of bladeren als mulch. Breng een laag mulch aan rondom de plant, maar houd de stengels vrij van mulch om rotting te voorkomen.

  De plant groeit het beste in goed doorlatende grond met een licht zure tot neutrale pH. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen voor een optimale groei van de plant. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen om de zuurgraad van de bodem te verbeteren.

  De plant is over het algemeen niet gevoelig voor plagen en ongedierte. Mocht er toch sprake zijn van een plaag, dan kan deze vaak bestreden worden met milieuvriendelijke methoden zoals het afspoelen met water of het inzetten van natuurlijke vijanden. Het is belangrijk om regelmatig de plant te controleren op mogelijke tekenen van plagen.

 • Omschrijving

  Eryngium tripartitum, ook wel bekend als de Driedelig kruiskruid, is een vaste plant die van nature voorkomt in Europa en Azië. Het heeft opvallende grijsgroene bladeren en bloeit in de zomer met kleine, bolvormige bloemen in verschillende tinten blauw en paars. De bloemen zijn geliefd bij bijen en vlinders en kunnen ook gebruikt worden in boeketten en droogbloemarrangementen. De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en zonnige tot halfschaduwrijke plekken in de tuin. Eryngium tripartitum is een mooie aanvulling op een border of rotstuin en trekt veel nuttige insecten aan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.