Eryngium variifolium

Eryngium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Eryngium variifolium is een sierlijke en opvallende plant met grijsgroene bladeren en lichtblauwe bloemhoofden. De plant heeft stekelige, getande bladeren die een decoratief contrast vormen met de bloemen. De bloemhoofden van Eryngium variifolium zijn bolvormig en trekken vlinders en bijen aan. De plant gedijt goed in zonnige gebieden en goed doorlatende grond. Eryngium variifolium staat mooi in borders, rotstuinen en prairiebeplantingen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een bladverliezende tuinplant.

  "Ik ben winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius en kan dus redelijk goed tegen koude temperaturen. Het is wel belangrijk dat mijn wortels niet te langdurig worden blootgesteld aan strenge vorst."

  Eryngium variifolium is een gemakkelijke plant in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Zorg voor een zonnige standplaats en goed doorlatende grond voor optimale groei. Snoeien is niet noodzakelijk, maar kan de plant wel mooi compact houden.

  "De plant heeft gemiddeld een ruimte nodig van ongeveer 30 tot 40 centimeter in breedte en diepte. Zorg voor voldoende ruimte tussen de plant en andere planten om zijn groei niet te belemmeren. Houd ook rekening met de hoogte die de plant kan bereiken."

  Eryngium variifolium groeit het best in de volle zon of halfschaduw. Het kan minder goed groeien in de schaduw. Het is aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor een optimale groei.

  Deze plant heeft matig water nodig, ongeveer eens per week is voldoende. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten door goed kan opdrogen. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de aantrekkelijke bloemen en nectar die ze produceren. Het is een populaire keuze voor tuiniers die willen bijdragen aan het bevorderen van biodiversiteit in hun tuin.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt, zoals bijen en vlinders. Daarnaast draagt het bij aan een gezonde tuin-ecosysteem door zijn lange bloeiperiode en winterharde eigenschappen. Het zorgt voor variatie en voedselbronnen voor verschillende diersoorten.

  De plant bloeit van juli tot september en de bloei duurt ongeveer 6 tot 8 weken.

  ja, Tuinplanten kunnen over het algemeen goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes. In de volle zon kunnen de bladeren van de plant verkleuren of uitdrogen, maar dit kan meestal herstellen na voldoende water te geven.

  De plant "Eryngium variifolium" is niet eetbaar. Het behoort tot de categorie Tuinplanten en wordt meestal gebruikt voor decoratieve doeleinden in de tuin. Het wordt afgeraden om deze plant te consumeren.

  Nee, de plant Eryngium variifolium heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk bekend staat om zijn opvallende bloemen en bladeren. Het heeft geen specifieke eigenschappen die geluid kunnen dempen.

 • De plant kan in het voorjaar gesnoeid worden om uitgebloeide bloemen en bruine bladeren te verwijderen. Knip de bloemstelen tot vlak boven de grond af en verwijder eventueel dode bladeren. Pas op met het snoeien van de stengels, omdat de plant doornachtige stekels heeft.

  Geef regelmatig water aan deze tuinplant en zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet drassig. Controleer de behoefte aan water door je vinger in de grond te steken voordat je opnieuw water geeft.

  Voor Tuinplanten is het belangrijk om goed doorlatende potgrond te gebruiken, bij voorkeur verrijkt met compost of organische mest. Gebruik geen grond die te vochtig blijft, dit kan leiden tot wortelrot. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei van de plant.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen. Een licht zure tot neutrale pH-waarde is ideaal voor deze tuinplant.

  Deze plant gedijt het beste in de volle zon of halfschaduw. Zorg voor goed doorlatende grond met een gemiddelde tot droge vochtigheid. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen.

  Tijdens de winterperiode is het aan te raden om de plant af te dekken met bladeren of stro om de wortels te beschermen tegen vorst. Ook kan een laag mulch rondom de plant helpen om de grond te beschermen tegen bevriezing. Zorg er daarnaast voor dat de plant op een beschutte plek staat om de kans op vorstschade te verkleinen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen droge grond. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven tijdens droge periodes en de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Snoei de plant in het voorjaar om de groei te bevorderen.

  Tuinplanten zoals Eryngium variifolium hebben behoefte aan een voedzame bodem om goed te gedijen. Het is aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen om de groei en bloei te stimuleren. Zorg ervoor dat de bemesting gelijkmatig verdeeld wordt rond de plant.

  Het is raadzaam om bij het planten van deze tuinplant een mulchlaag aan te brengen rond de wortels. Mulch kan helpen om vocht vast te houden, onkruid tegen te gaan en de bodemtemperatuur te reguleren. Houd er wel rekening mee dat de mulch niet direct tegen de stam of stengels van de plant wordt aangebracht.

  De Eryngium variifolium gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te zwaar. Het toevoegen van compost kan helpen bij het handhaven van de juiste zuurgraad.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant is het belangrijk om regelmatig de bladeren en stelen te controleren op aanwezigheid van insecten. Indien nodig kunnen deze handmatig worden verwijderd. Daarnaast kan het helpen om de plant af en toe te besproeien met een milieuvriendelijke insecticide.

 • Omschrijving

  Eryngium variifolium is een sierlijke en opvallende plant met grijsgroene bladeren en lichtblauwe bloemhoofden. De plant heeft stekelige, getande bladeren die een decoratief contrast vormen met de bloemen. De bloemhoofden van Eryngium variifolium zijn bolvormig en trekken vlinders en bijen aan. De plant gedijt goed in zonnige gebieden en goed doorlatende grond. Eryngium variifolium staat mooi in borders, rotstuinen en prairiebeplantingen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.